Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε απεβίωσε, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο 67χρονος Άμπε εκφωνούσε ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Νάρα της δυτικής Ιαπωνίας όταν πυροβολήθηκε από έναν ένοπλο.

«Πάγωσε» όλος ο κόσμος στο άκουσμα της είδησης ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, δέχτηκε πισώπλατους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας. Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας πέθανε το πρωί της Παρασκευής (08.07.2022), λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχθηκε.  

Ο Σίνζο Αμπε γεννήθηκε το 1954 στο Τόκιο και ήταν γόνος οικογενείας με έντονη παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ο παππούς του Καν Άμπε και ο πατέρας του Σίνταροου Άμπε υπήρξαν βουλευτές, ενώ η μητέρα του, Γιόκο Κίσι, ήταν κόρη του Πρωθυπουργού της Ιαπωνία Νομπουσούκε Κίσι. Ήταν επομένως και κάπως αναμενόμενη και η δική του ενασχόληση, με το πρώτο βήμα να γίνεται όταν επέλεξε να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. 

Αν και στην αρχή εργάσθηκε για λογαριασμό της βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα Kobe Steel, το 1982 παραιτείται και μπαίνει στον πολιτικό στίβο. Κατά πολλούς, ο Σίνζο Αμπε ήταν ένας οραματιστής και αποτελεσματικός πολιτικός και αποδεικνύεται από την πορεία του. 

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1993, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2006, ο Σίνζο Άμπε εξελέγη πρόεδρος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και διαδέχθηκε τον Γιουνισίρο Κοϊζούμι στην πρωθυπουργία. Έγινε λοιπόν ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ο πρώτος που γεννήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Σίνζο Άμπε: Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, οραματιστής με ένα ανεκπλήρωτο όραμα

Η φήμη του εκτοξεύτηκε λόγω της σκληρής στάσης που υιοθέτησε απέναντι στην απρόβλεπτη γειτονική Βόρεια Κορέα σε μια διαμάχη σχετικά με Ιάπωνες πολίτες που απήγαγε η Πιονγκγιάνγκ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Με την εκλογή του προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενός νέου υπουργείου που θα αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις και τον Ιανουάριο του 2007 όρκισε τον πρώτο μεταπολεμικό Υπουργό Άμυνας.

Την ίδια χρονιά, το 2007, παραιτείται από την πρωθυπουργία λόγω μιας συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης. Το 2012 όμως έγινε πάλι ηγέτης της χώρας, υποσχόμενος να διορθώσει την μαστιζόμενη οικονομία της και να πετύχει το εθνικό του όραμα: να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Ιαπωνίας για να επιτρέψει έναν πλήρη στρατό.

Νικητής βγήκε και στις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν στις 26 Δεκεμβρίου του 2012, στις 21 Ιουλίου του 2013, στις 24 Δεκεμβρίου 2014. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2015 επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματός του χωρίς αντίπαλο.  Εξελέγη πρωθυπουργός για 4η φορά την 1η Νοεμβρίου του 2017. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2018 ο Σίνζο Άμπε επανεξελέγη αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, προαλείφοντας την μακροβιότερη πρωθυπουργία στην ιαπωνική ιστορία. 

Η παραίτηση το 2020

Στις 28 Αυγούστου του 2020 ανακοίνωσε πως αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας. Ο Σίνζο Άμπε έπασχε από ελκώδη κολίτιδα, ενώ λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο, δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας. Παρέμεινε όμως στη θέση μέχρι την εκλογή του αντικαταστάτη του από το κόμμα.

Τα ορόσημα της πολιτικής του καριέρας

Αν και ο Σίνζο Άμπε προσπάθησε να βελτιώσει τους δεσμούς με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου οι πικρές αναμνήσεις από τον καιρό του πολέμου παραμένουν βαθιές, εξόργισε και τους δύο γείτονες το 2013 επισκεπτόμενος το Ναό Yasukuni του Τόκιο, που θεωρείται από το Πεκίνο και τη Σεούλ ως σύμβολο του παρελθόντος μιλιταρισμού της Ιαπωνίας.

Έμεινε περισσότερο γνωστός για την αποκαλούμενη πολιτική του «Abenomics», με τολμηρή νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομικές δαπάνες. 

Ενίσχυσε επίσης τις αμυντικές δαπάνες μετά από χρόνια παρακμής και επέκτεινε την ικανότητα του στρατού να προβάλλει την ισχύ του στο εξωτερικό.

Σε μια ιστορική αλλαγή το 2014, η κυβέρνησή του ερμήνευσε εκ νέου το μεταπολεμικό, ειρηνιστικό σύνταγμα ώστε να επιτρέψει στα στρατεύματα να πολεμήσουν στο εξωτερικό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το επόμενο έτος, το 2015, η νομοθεσία του τερμάτισε την απαγόρευση άσκησης του δικαιώματος συλλογικής αυτοάμυνας ή υπεράσπισης μιας φιλικής χώρας που δεχόταν επίθεση.

Ο κορονοϊός ισοπέδωσε την δημοτικότητα του

Ο άλλοτε δημοφιλής ηγέτης, ωστόσο, είχε δει τη δημοτικότητά του να πέφτει με τον ιαπωνικό λαό να τον επικρίνει για τον χειρισμό της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα και την υποστήριξή του σε ένα συλληφθέν μέλος του κόμματός του.
Με πληροφορίες από New York Times και Reuters

About Post Author

You May Also Like

More From Author