Έγινε γνωστός μέσα από την συμμετοχή του στην θρυλική υπερπαραγωγή.

Ο Ian Holm – που κέρδισε το βραβείο Laurence Olivier για τον Καλύτερο Ηθοποιό το 1998 για την ερμηνεία του στον τίτλο του King Lear – πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Ήταν ο ηθοποιός του Lord of the Rings.

photo

photo

Ο Χολμ – ο οποίος γεννήθηκε στον Ian Holm Cuthbert στις 12 Σεπτεμβρίου 1931, στο Έσσεξ – ήξερε από την ηλικία των επτά ότι ήθελε να πάει στην υποκριτική έχοντας εμπνευστεί παρακολουθώντας το “Les Miserables”.

Αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών το 1950 προτού συμμετάσχει στην Royal Shakespeare Company, μαζί με τη σκηνοθέτη Laurence Olivier.

Ο θεσπίνος κέρδισε δεκάδες βραβεία για το θεατρικό του έργο, παρά το ότι είχε αναπτύξει μια σοβαρή υπόθεση τρόμου σκηνής το 1976 ενώ ερμήνευσε το “The Iceman Cometh”.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Moonlight του Λονδίνου 1993 για τους κριτικούς κύκλου και το βραβείο θεάτρου Laurence Olivier για το 1998 για την ερμηνεία του στο “King Lear” στο Royal National Theatre

Το 1965 ο Holm έκανε το ντεμπούτο του στην τηλεόραση ως Richard III στο The Wars of the Roses του BBC και τέσσερα χρόνια αργότερα κέρδισε το πρώτο του BAFTA για τον Καλύτερο Ηθοποιό στο The Bofors Gun.

Αλλά είναι ίσως πιο γνωστός για μερικούς από τους δημοφιλείς ρόλους του, όπως ο Father Vito Cornelius στο The Fifth Element, το Bilbo στο The Lord of the Rings: The Return of the King και ο καθηγητής Fitz στο The Aviator (2004).

Ο Χολμ απονεμήθηκε το CBE (Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) στη λίστα τιμητικών γενεθλίων της Βασίλισσας του 1989.

Και το 1998 διορίστηκε Bachelor Knight στη Λίστα Τιμών Γενεθλίων της Βασίλισσας για τις υπηρεσίες του στο δράμα.

photo

Πώς πέθανε ο Ίαν Χολμ;

Το πρακτορείό του επιβεβαίωσε ότι ο Χολμ πέθανε στο νοσοκομείο μετά από μια ασθένεια, που σχετίζεται με τον Πάρκινσον.

Ο ηθοποιός κάποτε έδωσε συμβουλές στον πρωταγωνιστή Billy Connolly για το πώς να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του Πάρκινσον.

Ο Κόνολι είπε: «Ο ηθοποιός Ίαν Χολμ, με τον οποίο ήμουν στην ταινία του Χόμπιτ, με ενημέρωσε ότι όταν το χέρι μου αρχίσει να κουνάει πάρα πολύ, πρέπει να το βάλω στην τσέπη μου.

“Απάντησα:” Αλλά τι γίνεται αν το βάλω στην τσέπη του παντελονιού μου και τυχαίνει να βρίσκομαι σε μια γκαλερί τέχνης εκείνη τη στιγμή, εξετάζοντας αθώα τα γυναικεία γυμνά; “”

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και το αστέρι του Χόμπιτ, ο οποίος ήταν πιο γνωστός για το έργο του ως Bilbo Baggins, μίλησε προηγουμένως για τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη το 2001.

Είπε: “Είναι όλα παράξενα γιατί αισθάνομαι ακόμα ότι είμαι αθάνατος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχα κάτι σοβαρό λάθος μαζί μου

“Δεν πέρασα χημειοθεραπεία και τα μαλλιά μου δεν έπεσαν – αλλά δεν θα ξέρουν αν θα θεραπεύσω για άλλα δύο χρόνια. Μέχρι τότε θα είμαι νεκρός.”

Ο Χολμ αφήνει πίσω την τέταρτη σύζυγό του Σόφι ντε Στέμπελ, η οποία κατέγραψε τις τελευταίες μέρες του σε μια σειρά από παστέλ πορτρέτα και πέντε παιδιά από προηγούμενες σχέσεις.

Μεταξύ άλλων ρόλων του, είναι γνωστός για τις εμφανίσεις του στις ταινίες Alien (1979), Το Πέμπτο Στοιχείο (1997) και From Hell (2001). Περισσότερη ακόμα δημοτικότητα στον κινηματογράφο έλαβε ως Bilbo Baggins στην τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (2001-2003), καθώς και στην τριλογία Χόμπιτ (2012-2014), όπου εκεί ερμήνευσε τον χαρακτήρα μόνο στις σκηνές προχωρημένης ηλικίας.

photo

 

photo

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours