Προ διετίας ο άλλοτε προπονητής και σκάουτ Μπέρι Μπένελ καταδικάστηκε για 36 σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος 10 αγοριών, ηλικίας 8 έως 15 ετών. Σήμερα, φυλακισμένος, αντιμετωπίζει ακόμη 9 κατηγορίες. Οκτώ από τα θύματα του σέρνουν στα δικαστήρια και την Μάντσεστερ Σίτι.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2018 το δικαστήριο του Λίβερπουλ έκρινε ένοχο τον Μπάρι Μπένελ για 36 σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος 10 αγοριών, ηλικίας 8 έως 15 ετών. Τα σεξουαλικά εγκλήματα συνέβησαν στο σπίτι του Μπένελ (τα θύματα του περιέγραψαν το σπίτι ως “παράδεισο” για νεαρά αγόρια, όπου μπορούσαν να παίζουν παιχνίδια και να παραγγέλνουν φαγητό από ταχυφαγεία, ενώ ο Μπένελ είχε και εξωτικά κατοικίδια, όπως ένα πούμα και μια μαϊμού), σε ταξίδια των ομάδων και στο αυτοκίνητο του, στον δρόμο για την προπόνηση ή την επιστροφή από αυτή.

Ο Μπένελ συνεργάστηκε με ομάδες όπως η Κρου Αλεξάντρα και η Μάντσεστερ Σίτι, είτε ως προπονητής στα τμήματα υποδομής, είτε ως σκάουτ στις μικρές ηλικίες. Η δράση του ωστόσο θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στο ελάχιστο και πολλά παιδιά δεν θα γνώριζαν τη φρίκη, αν η Κρου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έκανε το αυτονόητο: ακολουθούσε τις συμβουλές των Αρχών. Ο πρόεδρος της Κρου είχε απευθυνθεί στην αστυνομία γιατί είχαν ήδη φτάσει στα αυτιά του οι πρώτες φήμες για τη δραστηριότητα του παιδόφιλου Μπένελ.

Η συμβουλή ήταν ξεκάθαρη: “δεν έχουμε ακόμη κάτι συγκεκριμένο εναντίον του, αλλά καλό θα ήταν να τον απομακρύνετε” . Και όμως, τελικά ο Μπένελ έμεινε στη θέση του μέχρι και το 1992 συνεχίζοντας τα εγκλήματα του.

Ο Μπένελ, γνωστός και ως Ρίτσαρντ Τζόουνς, εμφανίστηκε μέσω video στο δικαστήριο του Warrington την Δευτέρα (18/5), αντιμετωπίζοντας νέες καταγγελίες όπως αποκάλυψε η εισαγγελική αρχή. “Η εισαγγελία επιβεβαιώνει πως ο Ρίτσαρντ Τζόουνς, aka Μπάρι Μπένελ, εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Warrington μέσω video από τις φυλακές του Littlehey“, τόνισε ο Τζέοφ Φράιαρ, επικεφαλής της έρευνας.

Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στον Τζόουνς, 66 ετών, απαγγέλθηκαν 9 κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα σχετιζόμενα με τους δύο καταγγέλλοντες. Η εισαγγελική αρχή αποφάσισε να ασκήσει δίωξη, αφού πρώτα μελέτησε φακέλους με αποδεικτικά στοιχεία από την αστυνομία του Chesire, σχετικά με τις κατηγορίες μη πρόσφατης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών“.

Στα δικαστήρια με την Σίτι 8 από τα θύματα

Λίγες μέρες νωρίτερα, 8 άνδρες που είχαν πέσει θύματα στα χέρια του παιδόφιλου προπονητή/σκάουτ, κατέθεσαν αγωγή εναντίον και της Μάντσεστερ Σίτι, κατηγορώντας την για εγκληματική αμέλεια. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι μπορεί ο Μπένελ να μην υπήρχε επίσημα στα βιβλία της Σίτι (εργαζόταν σε feeder teams), ωστόσο ο σύλλογος εξακολουθεί να είναι υπόλογος για την κακοποίηση.

Οι 7 από τους 8 ενάγοντες υποστηρίζουν μάλιστα πως μεταξύ άλλων απώλεσαν και μια ευκαιρία να κυνηγήσουν καριέρα στο ποδόσφαιρο, εξαιτίας της δράσης του Μπένελ. Οι 2 από τους 8 έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον και της Κρου. Τόσο η Σίτι όσο και η Κρου αρνούνται πως είναι υπόλογες για τις πράξεις του παιδόφιλου.

Ο δικηγόρος των 8 εναγόντων ισχυρίστηκε στην προκαταρκτική εξέταση πως οι πελάτες του βίωσαν κακοποίηση επί μια πενταετία στα χέρια του Μπένελ, κουβαλώντας μέχρι σήμερα τα σημάδια που τους άφησε ψυχικά αυτή η περιπέτεια. Τόνισε παράλληλα πως σε μια ίδια υπόθεση, η Μπλάκπουλ είχε κριθεί συνένοχη για την σεξουαλική κακοποίηση ενός νεαρού ποδοσφαιριστή της από τον Φρανκ Ρόπερ, που τότε εργαζόταν ως σκάουτ του συλλόγου.

Μάντσεσερ Σίτι και Κρου υποστηρίζουν πως οι καταγγελίες αυτές είναι εκπρόθεσμες, ενώ αμφισβητούν τον βαθμό στον οποίο η κακοποίηση λέγεται ότι προκάλεσε οικονομικές ή άλλες ζημίες στους ενάγοντες. Ο Μάικλ Κεντ, που εκπροσωπεί και τους δύο συλλόγους, υποστήριξε ότι ο Μπένελ “δεν είχε ποτέ επίσημη σύμβαση εργασίας” με την Σίτι, η οποία έθεσε το ζήτημα “αν αυτός ο κατηγορούμενος θα μπορούσε ποτέ να είναι υπεύθυνος για εμάς“.

Ο Μάικλ Κεντ εξέφρασε επίσης την απορία αν οι επιθέσεις του Μπένελ “συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης του Μπένελ με την Κρου ή ήταν στενά συνδεδεμένες με την απασχόλησή του“.

Η δικαστής Λάμπερτ διέταξε την ακρόαση και των οκτώ αξιώσεων σε μια δίκη οκτώ εβδομάδων που θ’ αρχίσει τον Οκτώβριο του 2021.

Πηγή:contra.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours