Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών του Συντηρητικού Κόμματος και κατ’ επέκταση ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλαγή εποχής για το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Μπόρις Τζόνσον να κερδίζει τον Τζέρεμι Χαντ και να καθίσταται ένοικος της Downing Street.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών του Συντηρητικού Κόμματος και κατ’ επέκταση ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να κερδίσει τον Τζέρεμι Χαντ και να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι τόσο στην προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος, όσο και στον πρωθυπουργικό θώκο.

Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα, ο Τζόνσον συγκέντρωσε 92.153 ψήφους, ενώ ο Χαντ 46.656 ψήφους.

Τις επόμενες ώρες, μάλιστα, αναμένεται να ορκιστεί ως ο 77ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία συμμετείχαν συνολικά 13 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι δύο επικρατέστεροι τέθηκαν στην κρίση των μελών του κόμματος.

Στην πρώτη του ομιλία ως επικεφαλής των Συντηρητικών, ο Τζόνσον δεσμεύτηκε να «ενώσει αυτή την απίστευτη χώρα», ενώ όσον αφορά το Brexit, υπογράμμισε την ανάγκη για «ελεύθερο εμπόριο» και για μία «δημοκρατική διακυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία σειρά υπουργών φέρεται να έχει απειλήσει με παραίτηση, στο ενδεχόμενο εκλογής του Τζόνσον, εκφράζοντας έντονες διαφωνίες στο ζήτημα του Brexit.

Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, ο νυν – πλέον – πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ταχθεί υπέρ του «no deal» Brexit, σε περίπτωση αδυναμίας επαναδιαρπάγματευσης της συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε.

Πάντως, η απερχόμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έσπευσε να συγχαρεί τον Τζόνσον για την εκλογική του νίκη.

«Χρειάζεται να δουλέψουμε για να υλοποιήσουμε ένα Brexit, το οποίο θα είναι προς το συμφέρον όλου του Ηνωμένου Βασιλείου και το οποίο θα κρατάει τον Τζέρεμι Κόρμπιν εκτός κυβέρνησης. Θα έχεις την πλήρη στήριξή μου» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Η Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της τον Μάιο, καθώς απέτυχε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές συμμαχίες για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι το νησιωτικό κράτος καλείται να εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 31 Οκτωβρίου του 2019.

Πηγή:sputniknews.gr

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours