Ο στρατός της Τουρκίας πέρασε τα σύνορα και ήδη βομβαρδίζεται η περιοχή από  F16.  Η επιχείρηση ονομάζεται «Η πηγή της ειρήνης».

Να σημειωθεί ότι την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν ενώ νωρίτερα  οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κάλεσαν σήμερα σε «γενική κινητοποίηση για τρεις ημέρες» για να αντιμετωπιστεί η απειλή μιας επίθεσης από την γειτονική Τουρκία, καλώντας «σε αντίσταση» τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας.

«Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία», αναφέρουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους. «Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς την μεθοριακή ζώνη (…) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών.

«Δείχνοντας» τις ΗΠΑ, τον μεγάλο σύμμαχό τους, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία ή ακόμη την ΕΕ, στην ανακοίνωσή τους οι κουρδικές αρχές τούς επιρρίπτουν «όλη την ευθύνη» στην περίπτωση μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» στην περιοχή τους.

Όπως πρόσθεσε, η επιχείρηση «Πηγή  Ειρήνης» θα εξουδετερώσει τις απειλές του εχθρού κατά της Τουρκίας και θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση ασφαλούς ζώνης, διευκολύνοντας την επιστροφή Σύρων προσφύγων στα σπίτια τους.

Θα σεβαστούμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τοπικές κοινότητες από τους τρομοκράτες». Η εισβολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Σύμφωνα με το Bloomberg η επίθεση της Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών που θα υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα και θωρακισμένα μεταγωγικά του δεύτερου πιο μεγάλου σε μέγεθος στρατού του ΝΑΤΟ.

Να τονιστεί ότι η επιθετική κίνηση της Τουρκίας πραγματοποιείται παρά τις απειλές Τραμπ για συντριβή της τουρκικής οικονομίας σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξουν «αχρείαστες ενέργειες» και την υπόσχεσή του ότι θα βοηθήσει τους Κούρδους με χρήματα και όπλα.

Είχε προηγηθεί και η επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ότι «η Τουρκία δυστυχώς επέλεξ να δράσει μονομερώς» και η διευκρίνιση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προβεί σε καμία αλλαγή στην παρουσία των δυνάμεών μας στη Συρία.

Τούρκοι αξιωματούχοι, ωστόσο, που μίλησαν στο Reuters σημειώνουν ότι η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία δεν έχει αρχίσει, αλλά γίνονται οι τελικές προετοιμασίες γι’ αυτήν και η ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί. Όπως δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς Τούρκοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό απομάκρυναν ένα τμήμα από μπετόν του συνοριακού φράχτη.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως οι προετοιμασίες και η ανάπτυξη της Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

Πηγή:thecaller.gr

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours