Νέα Υόρκη: Άνοιξε μετά από 21 χρόνια ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Συγκίνηση στην λειτουργία του ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου που έστεκε κάτω από τους Δίδυμους Πύργους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στην καρδιά της Νέας Υόρκης και καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, άνοιξε ξανά τις πύλες τους, 21 χρόνια μετά.

Ο ελληνορθόδοξος ναός λειτούργησε χθες, ανήμερα της ονομαστικής εορτής του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, παρουσία του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και βοηθούμενου από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού και πρωτοπρεσβυτέρου π. Ανδρέα Βυθούλκα, αλλά και πολλών ιερέων από την περιοχή της Νέας Υόρκης.

agios-nikoalous.jpg

Η ανοικοδόμηση του ναού ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Η νέα εκκλησία σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα. Την κατασκευή του ναού παρακολούθησε με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα ο ίδιος ο Ισπανός αρχιτέκτονας και ενημέρωνε για την εξέλιξή της.

Μετά από μια προσωρινή παύση, οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του ναού ξεκίνησαν και πάλι το 2020 με στόχο να ολοκληρωθούν για την 20η επέτειο της επίθεσης, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Ωστόσο, στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, 20 χρόνια από τραγωδία που στοίχησε τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους, ο ναός, που ήταν σχεδόν έτοιμος, φωτίστηκε συμβολικά.

Είναι ένα «σύμβολο της δύναμης της Νέας Υόρκης», έγραψε ο αρχιτέκτονας ενώ τόνισε ότι καθώς ο ναός ήταν το μόνο σημείο λατρείας που καταστράφηκε κατά την τρομοκρατική επίθεση, «το σχέδιο του Αγίου Νικολάου έπρεπε να είναι ένα μνημείο που δείχνει την ανθεκτικότητα και την τύχη».

naos-ground-zero.jpg
new-york-st-nicholas-church-12.jpg

ieidiseis.gr

About Post Author