Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ένας από τους τρεις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ τη Δευτέρα σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς.

Πρόκειται για έναν άνδρα από το Λούισβιλ του Κεντάκι, τον Ντέιβιντ ΜακΆτι, ιδιοκτήτη μιας ψησταριάς ο οποίος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πλήθος διαδηλωτών είχε μαζευτεί στο πάργκινγκ μεγάλης αγοράς τροφίμων στο Λούισβιλ, όπου βρισκόταν και η ψησταριά του ΜακΆτι. Η αστυνομία και η Εθνοφρουρά επενέβησαν στο σημείο για να διαλύσουν το πλήθος, όταν ξαφνικά άρχισαν να δέχονται πυροβολισμούς.

Τότε, τα μέλη των αρχών απάντησαν και αυτά με πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο άτυχος άνδρας. Παραμένει άγνωστο ποιος άρχισε τους πυροβολισμούς και αν ο ΜακΆτι συμμετείχε στις διαδηλώσεις ή απλά βρισκόταν σε εκείνο το σημείο λόγω της δουλειάς του.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λούισβιλ ζήτησε να δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατό το υλικό από τις κάμερες που φορούν στα σώματά τους οι αστυφύλακες.

Στο Λούισβιλ υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ, ενώ ο κυβερνήτης του Κεντάκι έχει ζητήσει τη βοήθεια της Εθνοφρουράς για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Πριν περίπου τρεις μήνες, στο Λούισβιλ είχε σκοτωθεί η Αφροαμερικανή Μπριόνα Τέιλορ, όταν αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι της και την πυροβόλησαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

«Ματώνουν» οι ΗΠΑ – Διαδηλώσεις και επεισόδια σε πολλές πόλεις

Σαν χιονοστιβάδα σαρώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες οι μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την αστυνομική βία και τα όργανα της τάξης δεν κάνουν καμία προσπάθεια να αποδείξουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντιθέτως οι ρατσιστικές συμπεριφορές κάποιων αστυνομικών απλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Δύο αστυνομικοί σταματούν ένα αυτοκίνητο με ένα ζευγάρι μαύρων. Τους απειλούν με τέιζερ και τους διατάζουν να βγουν από το αυτοκίνητο.

Χωρίς οίκτο κεραυνοβολούν την κοπέλα που ουρλιάζει από τον πόνο. Σπάζουν το τζάμι του οδηγού και ζητούν από τον νεαρό να κρατήσει ψηλά τα χέρια του όσο διοχετεύουν στο σώμα του χιλιάδες βολτ.

Δύο από τους αστυνομικούς απολύθηκαν με εντολή δημάρχου.

Σαν τραίνο το βυτιοφόρο ορμάει εναντίον διαδηλωτών στη Μινεάπολη.

Άναυδοι οι συγκεντρωμένοι βλέπουν το τεράστιο όχημα να περνάει ξυστά από τους πεζούς.

Κάποιοι γαντζώνονται στο παρμπρίζ και διατάζουν τον οδηγό να σταματήσει.

Ξυλοκοπούν άσχημα τον οδηγό του βυτιοφόρου που σώζεται χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας.

Ήδη του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για επίθεση.

Στο Μπρούκλιν, δεκάδες διαδηλωτές βάζουν οδοφράγματα και μπλοκάρουν δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί πατούν γκάζι και τα περιπολικά παρασύρουν αρκετούς νεαρούς ευτυχώς χωρίς να τραυματισθεί κανένας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Λευκός Οίκος βρίσκεται αποκλεισμένος από διαδηλωτές σχεδόν όλο το 24ωρο.

Η οργή των διαδηλωτών στρέφεται κατά του Ντόναλντ Τραμπ και οι δυνάμεις που προστατεύουν το προεδρικό μέγαρο περνούν δύσκολες στιγμές.

Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΝΝ και των Νιου Γιορκ Τάιμς, το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο ο πρόεδρος οδηγήθηκε στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου για σύντομο χρονικό διάστημα.

Έξω από τον περίβολο, οι αστυνομικοί κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών και συγκρούονται με τους νεαρούς που φωνάζουν συνθήματα, κρατούν πλακάτ και βάζουν φωτιές.

Πυρκαγιά ξέσπασε και στο ναό του Αγίου Ιωάννη, όπου προσεύχονται οι πρόεδροι των ΗΠΑ, αλλά τέθηκε υπό έλεγχο

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον Μιούριελ Μπάουζερ έχει θέσει σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας όμως δεν δίστασε να καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει να πυροδοτεί τα επεισόδια.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι οι δημοσιογράφοι βγάζουν ψευδείς ειδήσεις κατά το δόγμα Τραμπ και με κάθε ευκαιρία επιτίθενται εναντίον των εκπροσώπων του Τύπου.

Ένας δημοσιογράφος φωνάζει στους αστυνομικούς την ιδιότητά του όμως αυτό δεν τους πτοεί.

Ο αστυνομικός καθηλώνει τον εκπρόσωπο του Τύπου όμως αυτό δεν είναι αρκετό για τον συνάδελφό του που τον ψεκάζει με πιπέρι αν και του δείχνει την δημοσιογραφική ταυτότητα.

Στη Μινεάπολη οι αστυνομικοί συγκρούονται σώμα με σώμα με τους νεαρούς που βάζουν φωτιά στα περιπολικά.

Στη Νέα Υόρκη, η κατάσταση είναι έκρυθμη και χαρακτηριστικό είναι ότι η κόρη του Δημάρχου συνελήφθη από την αστυνομία για συμμετοχή σε επεισόδια.

Ο ανταποκριτής της  Deutsche Welle δέχεται πλαστικές σφαίρες ενώ είναι σε ζωντανή σύνδεση.

Δεκάδες αστυνομικοί γονατίζουν και σηκώνουν τη γροθιά για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε από συναδέλφους τους στη Μινεάπολη.

Μαζικές διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών από την Καλιφόρνια στις δυτικές ακτές μέχρι τη Νέα Υόρκη στις ανατολικές.

Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι διαδηλώσεις και σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου ο στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα να δράσει μέσα σε 4 ώρες ενώ ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τους στρατιωτικούς επιτελείς του να καταστρώσουν σχέδια στην περίπτωση που κλιμακωθούν οι ταραχές.

Πηγή:in.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours