Πρωτοφανείς εικόνες στην Γενεύη της Ελβετίας που δείχνουν περίπου χίλια άτομα να σχηματίζουν ουρά ενός χιλιομέτρου έξω από παγοδρόμιο της πόλης, όπου διανέμονται δωρεάν τρόφιμα.

Κάποιοι βρίσκονταν εκεί από τις 5 το πρωί για να εξασφαλίσουν θέση, ενώ μεταξύ αυτών που περίμεναν με ιώβεια υπομονή στην ουρά για δωρεάν συσσίτιο, υπήρχαν και παιδιά.

«Kατηγορίες ανθρώπων που απασχολούνται στην τοπική οικονομία, στην εστίαση και σε δουλειές πρόχειρες υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Προφανώς, η κρίση τους έθεσε στο περιθώριο γιατί πληρώνονται για την δουλειά τους άμεσα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν μπορούν να δουλέψουν, για αυτό το λόγο δεν λαμβάνουν χρήματα», υποστηρίζει η Σιλβάνα Μαστροματέο, διευθύντρια φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Η πανδημία της νόσου Covid-19 έχει σοβαρές επιπτώσεις κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες, ανάμεσά τους αρκετοί μετανάστες.

Η Γενεύη θεωρείται μια από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Μπορεί το μέσο εισόδημα να υψηλό, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα για όσους πασχίζουν καθημερινά να βγάλουν τα προς το ζειν.

«Στο τέλος του μήνα οι τσέπες μου είναι άδειες. Πρέπει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς, την ασφάλιση, όλα», δήλωσε η Ινγκριντ Μπεράλα από τη Νικαραγουα που εργάζεται part-time. «Αυτό είναι σπουδαίο, επειδή υπάρχει φαγητό για μια εβδομάδα, μια εβδομάδα ανακούφισης… δεν ξερω για την ερχόμενη εβδομαδα», πρόσθεσε.

Σε μια χώρα σχεδόν 8,6 εκατομμυρίων, 660.000 άνθρωποι στην Ελβετία ζούσαν σε καθεστώς φτώχειας το 2018, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση «Caritas»: κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες και εκείνοι με πολύ χαμηλό επίπεδο μόρφωσης που δεν μπορούν να βρουν δουλειά μετά την απόλυση τους.

Σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν από την φτώχεια.

Η ελβετική τράπεζα UBS υπολόγισε πως η Γενεύη είναι η δεύτερη στον κόσμο πιο ακριβή πόλη για μια τριμελή οικογένεια, με πρώτη τη Ζυρίχη.

Ο Πάτρικ Βιλάντ, επικεφαλής αποστολών της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» δήλωσε πως ,σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η πλειοψηφία όσων έλαβαν πακέτα τροφίμων και ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας ήταν χωρίς χαρτιά, ενώ άλλοι είχαν αποκτήσει νομικό καθεστώς, ήταν Ελβετοί ή αιτούντες άσυλο.

Ένας παράτυπος μετανάστης ονόματι Φερνάντο δήλωσε πως εργαζόταν σε εστιατόριο και απολύθηκε στη διάρκεια της κρίσης με αποτέλεσμα να μην έχει εισόδημα.

«Είμαι ευγνώμων που μπορώ να παίρνω αυτή τη βοήθεια και αν η κατάσταση αλλάξει για εμένα , δεσμεύομαι να κάνω το ίδιο πράγμα που κάνουν εκείνοι για εμένα», υποστήριξε.

Πηγή:newsone.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours