Το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε σήμερα «απερίφραστα» τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για ενθάρρυνση της βίας που διαπράχθηκε από τους υποστηρικτές του στο Καπιτώλιο.

«Καταδικάζω έντονα την ενθάρρυνση ανθρώπων να συμπεριφέρονται με αυτόν τον ντροπιαστικό τρόπο όπως έκαναν στο Καπιτώλιο», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας επίσης ότι ο Τραμπ έσφαλε αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Μηνύματα για τις ακραίες σκηνές βίας στις ΗΠΑ φτάνουν από όλο τον κόσμο. Το πλήγμα που δέχθηκε η Αμερική έχει ξεσηκώσει κύμα ανησυχίας.

«Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται στον πυρήνα. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές». «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ» κατέληξε.

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Βαθιά ανησυχία σχετικά με τις σκηνές από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ απόψε. Οι δημοκρατικές ψήφοι πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι κανόνες της Δημοκρατίας».

«Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται σεβαστά» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου».

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει: «Στα μάτια του κόσμου, η αμερικανική δημοκρατία απόψε εμφανίζεται υπό πολιορκία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου. Αυτή δεν είναι η Αμερική. Τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών».

«Το Κογκρέσο είναι ναός της δημοκρατίας» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «το να παρακολουθούμε τις σημερινές σκηνές στην Ουάσιγκτον είναι σοκ». «Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς τον Τζο Μπάιντεν» κατέληξε.

Το μήνυμα της Γερμανίας και της Γαλλίας

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εκφράζει  και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις – στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία», γράφει ο κ. Μάας σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η βία κατά των αμερικανικών θεσμών είναι σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας. Την καταδικάζω. Η βούληση και η ψήφος του αμερικανικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν αναφερόμενος στην εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

«Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ πρέπει να γίνει σεβαστό», δήλωσε ακόμη ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Το μήνυμα Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε:

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον. Η βία είναι ασύμβατη με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βασίζομαι στη σταθερότητα και στην ισχύ των θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών».

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours