Η Κομισιόν σχεδιάζει έκτακτο σχέδιο με υποχρεωτικό πλαφόν στην κατανάλωση ενέργειας
Αντιμέτωπη με ενεργειακό εφιάλτη βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς θεωρεί πλέον δεδομένο ότι η Ρωσία κλείνει οριστικά την κάνουλα του φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει παραδόσεις λόγω «ανωτέρας βίας».
Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη είναι βέβαιη ότι ο Πούτιν κόβει οριστικά το φυσικό αέριο: «Δεν περιμένουμε ότι θα επιστρέψει. Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθούν ορισμένα πρόσθετα μέτρα» είπε σύμφωνα με το Bloomberg.
Από πλευράς του το Βερολίνο διέψευσε τους λόγους «ανωτέρας βίας» που επικαλέστηκε η εταιρεία Gazprom. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Uniper, ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στη Γερμανία και άλλοι δύο μεγάλοι πελάτες της Gazprom, έλαβαν επιστολή με την οποία ενημερώνονται ότι δεν θα λάβουν φυσικό αέριο από τη Μόσχα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο για πλαφόν στην κατανάλωση του φυσικού αερίου τον χειμώνα, αναγκάζοντας όλες της χώρες της Ε.Ε. να μειώσουν την κατανάλωση.
Το σχέδιο έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κόβει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ο ρωσικός εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη περικόψει ή περιορίσει τις παραδόσεις σε πελάτες σε 12 χώρες και υπάρχουν φόβοι ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να μην επανεκκινήσει τον αγωγό Ρωσίας-Γερμανίας Nord Stream στις 21 Ιουλίου, αφού σταμάτησε προσωρινά την περασμένη εβδομάδα για τακτική συντήρηση.
Τη Δευτέρα, ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ενός χειμώνα χωρίς ρωσική προμήθεια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Επιτροπή θα προτείνει έναν νομικό μηχανισμό που θα οδηγήσει τις χώρες να εγκρίνουν με ειδική πλειοψηφία την αναπλήρωση ενεργειακής έλλειψης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείεται σε οποιαδήποτε χώρα από τις 27 να προβάλει βέτο, ενώ παρακάμπτεται με αυτόν τον τρόπο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην απαίτηση των χωρών να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου από 5% έως 20%, ενώ όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Politico, η τελική συμφωνία αναμένεται να είναι στο 15%. Εάν εγκριθούν, οι κανόνες θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να ενεργοποιήσει τις υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης μόνη της ή κατόπιν αιτήματος από τουλάχιστον δύο χώρες.
Ωστόσο μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το αν ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργήσει στην πράξη και πώς οι χώρες κάνουν περικοπές, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην λειτουργικότητά τους.