Αναμένεται ότι θα καταγραφεί η υψηλότερη συμμετοχή στη σύγχρονη ιστορία

Περισσότεροι από 95 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει έως σήμερα στις προεδρικές εκλογές του 2020, σύμφωνα με την καταμέτρηση του U.S. Elections Project στο πανεπιστήμιο της Φλόριντας, με τους αριθμούς αυτούς να προαναγγέλλουν ότι θα καταγραφεί η υψηλότερη συμμετοχή στη σύγχρονη ιστορία.

Μόλις μια ημέρα πριν την εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, το ποσοστό ρεκόρ συμμετοχής ανέρχεται σε 69%, ήτοι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές του 2016, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την κατακόρυφη αύξηση της επιστολικής ψήφου και την πρώιμη προσέλευση στις κάλπες προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό η πανδημία του νέου κοροναϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και συνεχίζει να σαρώνει ανεξέλεγκτη πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η διοίκηση του οποίου έχει επικριθεί για τη διαχείριση της επιδημίας COVID-19, υπολείπεται του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο. Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που διεξήχθη το διάστημα 27-29 Οκτωβρίου, δείχνει τον Μπάιντεν να προηγείται με ποσοστό 51% έναντι 43%.

Όμως, το αποτέλεσμα παραμένει αμφίρροπο σε πολιτείες που αποφασίζουν μέσω του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα και η Βόρεια Καρολίνα.

Ένας μεγάλος αριθμός των υποστηρικτών του Τραμπ αναμένεται να προσέλθει αυτοπροσώπως να ψηφίσει την ημέρα των εκλογών, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος αμφισβήτησε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί επέλεξαν σε μεγάλο ποσοστό την πρώιμη ψηφοφορία, όχι μονάχα λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω των ενεργειών της διοίκησης Τραμπ να επιβραδύνει τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει εύκολα τα 138 εκατομμύρια, που ψήφισαν το 2016. Μονάχα 47 εκατομμύρια ψήφοι είχαν κατατεθεί πριν από την ημέρα των εκλογών, τέσσερα χρόνια πριν.

Πηγή:news.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours