ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά του Τραμπ εισηγείται η επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ερεύνησε την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ύστερα από συνεδρίασή της ζητά από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου για πυροδότηση της επίθεσης, μεταδίδει το Reuters, 

Το όργανο, υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, ερεύνησε για 18 μήνες την πρωτοφανή προσπάθεια χιλιάδων οπαδών του Τραμπ να αποτρέψουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, πιστεύοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικανού ότι η ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας.

Οι κατηγορίες αφορούν παρακώλυση επίσημων διαδικασιών του Κογκρέσου, συνωμοσία ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στάση.

Η σύσταση της Επιτροπής είναι μη δεσμευτική, καθώς τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος και στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η έκθεσης της επιτροπής της θα δημοσιοποιήσει πλήρως την Τετάρτη και αναμένεται να ασκήσει πίεση στην τελική εισαγγελική απόφαση. 

«Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως χώρα νομιμότητας και δημοκρατίας, αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά», δήλωσε ο Μπένι Τόμπσον, πρόεδρος της επιτροπής.

Καταδίκασε τον Τραμπ όχι μόνο επειδή κάλεσε τον όχλο στο Καπιτώλιο πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αλλά και διότι υπονόμευσε την πίστη στο δημοκρατικό σύστημα, όπως είπε.

Στο πλαίσιο της εισβολής στο Καπιτώλιο το 2021 και λίγο μετά, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Το Καπιτώλιο υπέστη ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τραμπ απορρίπτει την εν λόγω έρευνα ως πολιτικά υποκινούμενη. Υποστηρίζει ότι η επιτροπή, στην οποία κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, είναι προκατειλημμένη εναντίον του.

Πηγή:euro2day.gr

About Post Author