Η τεταμένη κατάσταση στον Έβρο και στα ελληνικά νησιά με τις αυξημένες προσφυγικές ροές από την Τουρκία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά ευρωπαϊκών χωρών που θέλουν να συντρέξουν στην φύλαξη των συνόρων μας που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Εσθονία, χώρα που δαπανά όσα και η Ελλάδα για την άμυνα της, είναι η πρώτη χώρα που ξεκάθαρα δηλώνει ότι περιμένει το πράσινο φως για να στείλει δυνάμεις στα ελληνικά σύνορα.

Περιπολικά σκάφη και συνοριοφύλακες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Baltic Times η Εσθονία είναι έτοιμη να ξεκινήσει μία επιχείρηση ταχείας αντίδρασης στα θαλάσσια σύνορά της μέσω μίας κοινής πρωτοβουλίας της Frontex, αναπτύσσοντας δύο περιπολικά σκάφη και 20 συνοριοφύλακες στην περιοχή.

“Όπως αναφέρει η Frontex, ειδικά τα θαλάσσια σύνορα απαιτούν αποτελεσματική επιτήρηση και η Εσθονία είναι έτοιμη να στείλει ένα πρόσθετο περιπολικό και να παρατείνει την παρουσία ενός περιπολικού σκάφους που ήδη επιχειρεί στην περιοχή” δήλωσε ο Εσθονός Υπουργός Εσωτερικών Mart Helme. “Η Εσθονια είναι επίσης διατεθειμένη να στείλει 20 συνοριοφύλακες για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων”.

Βοήθεια μέσω ή εκτός Frontex

Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη κρίσημη μέρα για το θέμα της περαιτέρω φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας καθώς πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών της Εσθονίας αναμένουν να καθοριστεί το ύψος της βοήθειας που αναλογεί στην Εσθονία. Δήλωσε όμως παράλληλα ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να παράσχει την προσφόρα της στην Ελλάδα απευθείας χωρίς την διαμεσολάβηση της Frontex.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο news.err.ee ο εκπρόσωπος της αστυνομίας και των συνοριακών φρουρών της Εσθονίας, Toomas Malva, οι άνδρες που θα συμμετέχουν καλούν να ενημερωθούν για την αναχώρηση τους για την Ελλάδα. “Αν αναμένουμε ότι κάποιοι θα μας βοηθήσουν, τότε και κάποιοι περιμένουν βοήθεια και από εμάς” ανέφερε τονίζοντας ότι η δύναμη που θα αναπτυχθεί θα λειτουργεί κάτω από τις εντολές της Frontex.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours