Ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί στις 20 Οκτωβρίου ο Jalil Muntaqim, πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων. Είχε κατηγορηθεί το 1971 για τη δολοφονία δύο αστυνομικών. Οργισμένη αντίδραση από τη χήρα ενός εκ των θυμάτων.

Μετά από 49 χρόνια στη φυλακή ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί ο πρώην Μαύρος Πάνθηρας, Jalil Muntaqim. Αγωνιστής των δικαιωμάτων μαύρων κρατουμένων, μετά την πολιτική και φυλετική αναταραχή των δεκαετιών 60 και 70.

Ο Jalil Muntaqim παρέμεινε στη φυλακή για σχεδόν μισό αιώνα (συγκεκριμένα 49 χρόνια). Μετά από δεκαετίες αγώνων για ελευθερία, τελικά τα κατάφερε.

Ο Jalil Muntaqim ή αλλιώς Anthony Bottom, συνελήφθη το 1971 για τη δολοφονία δύο αστυνομικών στο Χάρλεμ. Έκτοτε βρίσκονταν υπό κράτηση. Στις 20 Οκτωβρίου, πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Sullivan.

Στην ακρόασή του, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε την ειλικρινή του μεταμέλεια για τον φόνο των Joseph Piagentini και Waverly Jones. Οι δύο αστυνομικοί είχαν κληθεί τότε, για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, όμως στην πραγματικότητα επρόκειτο για ενέδρα.

Ο 68χρονος Muntaqim, σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Guardian, είχε εξηγήσει πως ήταν μόλις 18 ετών, όταν αποφάσισε να ενταχθεί στους Μαύρους Πάνθηρες. Πλέον, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται την επανάσταση έχει ωριμάσει, συγκριτικά με το 1971, παρ’ όλα αυτά παραμένει πιστός στις αξίες του για φυλετική ισότητα και δικαιοσύνη.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, αλλά και η χήρα ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης του 1971, αντιτάχθηκαν στην απελευθέρωση του. “Η πολιτική απελευθερώνει έναν ακόμα δολοφόνο”, ανέφερε η Diane Piagentin.

Ο Μuntaqim ήταν ένας εκ των μαύρων ριζοσπαστών απελευθέρωσης, που φυλακίστηκαν την τεταμένη περίοδο δράσης των Μαύρων Πανθήρων. Ο Edward Poindexter, καταδικασμένος για τη δολοφονία αστυνομικού στην Νεμπράσκα, συμπλήρωσε τον Αύγουστο 50 χρόνια στη φυλακή.

Άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι τους τελευταίους μήνες. Τα επιζώντα 7 μέλη του “Move 9”, μαύροι απελευθερωτές και περιβαλλοντικοί ριζοσπάστες από την Φιλαδέλφεια, απελευθερώθηκαν μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, ενώ βρίσκονταν στη φυλακή από το 1978. Ένας εκ των 7, ο Delbert Africa, πέθανε πέντε μήνες μετά την απελευθέρωσή του.

Οι δύο συγκατηγορούμενοι του Muntaqim στη δίκη για τη δολοφονία των αστυνομικών στο Χάρλεμ, έλαβαν έκαστος 25 χρόνια ποινής. Ο Albert “Nuh” πέθανε στο κελί του, στην Ουάσινγκτον το 2000 και ο Harlem Bell αφέθηκε ελεύθερος με απαλλαγή τον Απρίλιο του 2018.

Πηγή:news247.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours