Δολοφόνησαν τον πρόεδρο της Αϊτής

Νεκρός είναι ο πρόεδρος της Αϊτής Jovenel Moise, τον οποίο άγνωστοι εκτέλεσαν μέσα στο ίδιο του το σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας Claude Joseph, μια ομάδα ατόμων εισέβαλε στο σπίτι στην πρωτεύουσα της κεντροαμερικανικής χώρας Πορτ ο Πρενς και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε η σύζυγός τους.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τους εκτελεστές, μόνο το ότι ήταν ισπανόφωνοι (στην Αϊτή μιλούν γαλλικά). Ο Moise ήταν 53 χρονών.

Η επίθεση συνέβη εν μέσω όλο και αυξανόμενων περιστατικών βίας στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής λόγω της έλλειψης σε βασικά ήδη πρώτης ανάγκης αλλά και της πολιτικής πόλωσης που υπάρχει.

Από το 2017, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της χώρας, o Moises είχε να αντιμετωπίσει έντονες διαμαρτυρίες πολιτών στον δρόμο, ενώ η αντιπολίτευσει τον κατηγορούσε φέτος πως θέλει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία, παραμένοντας περισσότερο από το επιτρεπόμενο, σύμφωνα με την ίδια, στη θέση του πρόεδρου και μετατρεπόμενος σε έναν όλο και πιο «απολυταρχικό» ηγέτη.

Η πρωτεύουσα της Αϊτής βιώνει το τελευταίο διάστημα ένα «κύμα» αυξανόμενης βίας, καθώς συμμορίες σκοτώνονται μεταξύ τους αλλά και με την αστυνομία για τον έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών.

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να εγγυηθεί η συνέχεια του Κράτους και η προστασία του έθνους», ανέφερε ο πρωσορινός πρόεδρος της Αϊτής Claude Joseph.

Πηγή:politic.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours