Δανία: Παραιτήθηκε μετά από 52 χρόνια η βασίλισσα Μαργαρίτα

H μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Δανίας παραιτήθηκε μετά από 52 χρόνια.

Με μία αναπάντεχη παραίτηση κλείνει το 2023, καθώς η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β’ ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική παραίτησή της στο τηλεοπτικό της διάγγελμα για το νέο έτος.

Θα παραιτηθεί από το θρόνο στις 14 Ιανουαρίου, δηλαδή 52 χρόνια ακριβώς από τότε που έγινε βασίλισσα.

Η Μαργαρίτα – το μεγαλύτερο παιδί του πρώην μονάρχη της Δανίας βασιλιά Φρέντερικ Θ’ και της βασίλισσας Ίνγκριντ – διαδέχθηκε τον πατέρα της μετά το θάνατό του στις 14 Ιανουαρίου 1972.

Ο μεγαλύτερος γιος της, ο πρίγκιπας Φρειδερίκος και διάδοχος του θρόνου θα αναλάβει το ρόλο του βασιλιά μετά την αποχώρηση της μητέρας του.

«Δεν υπήρξε καμία ένδειξη εκ των προτέρων ότι επρόκειτο να το ανακοινώσει, οπότε το έθνος έχει υποστεί σοκ»

Στιγμιότυπο από το τηλεοπτικό διάγγελμα της βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας

«Αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Στις 14 Ιανουαρίου 2024 – 52 χρόνια αφότου διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα – θα παραιτηθώ από βασίλισσα της Δανίας. Αφήνω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο», είπε χαρακτηριστικά.

Η μακριότερη μονάρχης στην ιστορία της Δανίας

Η 83χρονη είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Δανίας, καθώς ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της βασιλιά Φρειδερίκο Θ’ το 1972.

Μάλιστα μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην Ευρώπη.

Η 83χρονη μονάρχης τον Φεβρουάριο είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στην πλάτη. Μάλιστα όπως είπε στην ομιλία της: «Η χειρουργική επέμβαση έδωσε φυσικά αφορμή να σκεφτούμε το μέλλον – αν έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε την ευθύνη στην επόμενη γενιά».

Σε αντίθεση με τη βρετανική βασιλική παράδοση, δεν θα υπάρξει επίσημη τελετή στέψης του πρίγκιπα Φρειδερίκο, ο οποίος είναι 55 ετών.

Αντ’ αυτού, το παλάτι θα ανακοινώσει την ημέρα της ανάληψης της εξουσίας του.

Πολλοί Δανοί περίμεναν ότι θα παρέμενε στο θρόνο μέχρι το θάνατό της.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι μια δημοφιλής προσωπικότητα στη Δανία και πολλοί Δανοί περίμεναν ότι θα παρέμενε στο θρόνο μέχρι το θάνατό της.

Κάθε χρόνο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εκφωνεί μια ομιλία που μεταδίδεται από την τηλεόραση, με αυτή του 2023 να είναι η τελευταία της.

Φέτος, εκτός από την ανακοίνωση, μίλησε επίσης για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και για τη σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Αντιμετωπίζοντας παρόμοιες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας με άλλες βασιλικές οικογένειες σε όλη την Ευρώπη, η βασιλική οικογένεια της Δανίας αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των βασιλικών μελών της.

Αυτό οδήγησε σε μια πολύ δημόσια ρήξη πέρυσι, αφού τα παιδιά του μικρότερου αδελφού του πρίγκιπα Φρέντερικ, πρίγκιπα Ιωακείμ, στερήθηκαν τους βασιλικούς τους τίτλους.

Έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Δανίας τον Ιούλιο καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Χριστιανός Δ΄, ο οποίος, ενώ τυπικά βασίλευσε για 60 χρόνια, κυβέρνησε μόνο για 51 χρόνια και έξι μήνες, καθώς ήταν παιδί κατά το πρώτο μέρος της βασιλείας του.

Γιόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο της τον Ιούλιο του 2022, με μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Δανία.

«Απόλυτο σοκ»

Ο Γέσπερ Στάινμετζ, Ευρωπαίος ανταποκριτής του TV 2 της Δανίας, χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως «απόλυτη έκπληξη».

«Πρόκειται για απόλυτο σοκ», δήλωσε στο Sky News.

«Δεν υπήρξε καμία ένδειξη εκ των προτέρων ότι επρόκειτο να το ανακοινώσει, οπότε το έθνος έχει υποστεί σοκ».

Ερωτηθείς γιατί αποφάσισε να παραιτηθεί τώρα, είπε: «Είπε στην ομιλία της ότι έκανε μια μεγάλη εγχείρηση στην πλάτη νωρίτερα φέτος. Ανάρρωσε καλά και είναι καλά, αλλά είπε ότι όταν είσαι 83 ετών δεν μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες όταν ήσουν νεότερος».

«Έτσι νομίζω ότι απλά βρήκε ότι η ώρα ήταν κατάλληλη – αυτό είπε στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της, ότι θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να δώσει τη σκυτάλη στον μεγαλύτερο γιο της», κατέληξε.

«Είχε προβλήματα με πόνους στην πλάτη»

Ο δημοσιογράφος και βασιλικός σχολιαστής, Αλιστέρ Μπρους, δήλωσε στο Sky News ότι η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης θα έχει «αιφνιδιάσει πολλούς ανθρώπους».

«Δεν ήταν πολύ καλά τον τελευταίο καιρό. Είχε προβλήματα με πόνους στην πλάτη. Έχει κάνει κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις», δήλωσε.

«Και νομίζω ότι έχει αναγνωριστεί ότι από τότε που πέθανε ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Χένρικ, έχει μειωθεί η ενεργητικότητά της και νομίζω ότι είναι μάλλον κάτι που πιθανώς σχεδιάζει εδώ και αρκετό καιρό», προσέθεσε.

Στη Δανία, η επίσημη εξουσία ανήκει στο εκλεγμένο κοινοβούλιο και την κυβέρνησή του. Ο μονάρχης αναμένεται να παραμείνει υπεράνω της κομματικής πολιτικής, εκπροσωπώντας το έθνος με παραδοσιακά καθήκοντα που κυμαίνονται από τις κρατικές επισκέψεις έως τους εορτασμούς της εθνικής ημέρας.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν ευχαρίστησε τη βασίλισσα για τη μακροχρόνια αφοσίωσή της στο καθήκον.

«Είναι ακόμη δύσκολο να κατανοήσουμε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα για αλλαγή θρόνου», ανέφερε η Φρέντρικσεν σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι πολλοί Δανοί δεν είχαν γνωρίσει ποτέ άλλο μονάρχη.

«Η βασίλισσα Μαραρίτα είναι η επιτομή της Δανίας και όλα αυτά τα χρόνια έχει βάλει λόγια και συναισθήματα σε αυτό που είμαστε ως λαός και ως έθνος», συμπλήρωσε.

Γεννημένη το 1940, η βασίλισσα Μαργαρίτα απολάμβανε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της ευρεία υποστήριξη από τους Δανούς, οι οποίοι συμπαθούν τη διακριτική και συνάμα δημιουργική προσωπικότητά της.

Πηγή:in.gr

About Post Author