Γούπι Γκόλντμπεργκ: «Πυρά» για τη δήλωσή της πως «το Ολοκαύτωμα δεν έχει να κάνει με τη φυλή»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η τοποθέτηση της Γούπι Γκόλντμπεργκ για το Ολοκαύτωμα. Η γνωστή ηθοποιός υποστήριξε ότι δεν είχε να κάνει με φυλετικά ζητήματα και αφορούσε «δύο ομάδες λευκών ατόμων».

Το πάνελ της εκπομπής The View, στην οποία η Γκόλντμπεργκ είναι συμπαρουσιάστρια, συζητούσε την αφαίρεση του διάσημου κόμικ MAUS από τη διδακτέα ύλη ενός σχολείου στο Τενεσί, με την αιτιολογία ότι περιλαμβάνει βρισιές, γυμνό και απεικόνιση αυτοκτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο graphic novel, o δημιουργός του Αρτ Σπίγκελμαν αφηγείται τις αναμνήσεις του πατέρα του, που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα. Οι Εβραίοι εικονίζονται σαν ποντίκια, οι Ναζί έχουν μορφή γάτων.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η 66χρονη είπε ότι της προκαλεί έκπληξη που κάποιοι ένιωσαν άβολα με το γυμνό και τις βρισιές σε ένα βιβλίο με ένα θέμα τόσο σκληρό όσο το Ολοκαύτωμα. «Αφορά το Ολοκαύτωμα, τη δολοφονία 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά αυτό δεν σε ενοχλεί;» αναρωτήθηκε η Γούπι Γκόλντμπεργκ.

«Αν είναι να το κάνουμε αυτό, τότε ας είμαστε ειλικρινείς. Επειδή το Ολοκαύτωμα δεν είχε να κάνει με τη φυλή. Όχι δεν είχε σχέση με τη φυλή», συνέχισε η Γκόλντμπεργκ προκαλώντας την έντονη διαφωνία των συμπαρουσιαστών της. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η γενοκτονία των Εβραίων είχε να κάνει με τη βαναυσότητα που δείχνουν οι άνθρωποι στους συνανθρώπους τους.

«Κι όμως είχε να κάνει με την πίστη στην ανωτερότητα της λευκής φυλής. Οι στόχοι των διωγμών ήταν Εβραίοι και Ρομά» διαφώνησε η Τζόι Μπεχάρ, συμπαρουσιάστρια του The View, για να της απαντήσει αμέσως η Γκόλντμπεργκ ότι αυτές είναι «δύο ομάδες λευκών ατόμων».

Σε αυτό το σημείο η Σάρα Χάινς υπογράμμισε ότι οι Ναζί δεν έβλεπαν τους προαναφερόμενους πληθυσμούς ως λευκούς, όμως η Γκόλντμπεργκ συνέχισε απτόητη λέγοντας ότι οι συνομιλητές της «χάνουν την ουσία» και ότι πρέπει να μιλάει κανείς για το Ολοκαύτωμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Η απολογία και η συγγώμη

Σε ανάρτηση που έκανε αργότερα η Γκολντμπεργκ στο Twitter, αποδέχτηκε ότι η διατύπωση του σχολίου της ήταν λάθος.

«Στη σημερινή εκπομπή είπα ότι το Ολοκαύτωμα “δεν αφορά τη φυλή αλλά την απανθρωπιά του ανθρώπου προς τον άνθρωπο”. Έπρεπε να πω ότι αφορά και τα δύο», έγραψε χαρακτηριστικά και συνέχισε «όπως είπε ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ “το Ολοκαύτωμα αφορούσε τη συστηματική εξόντωση του εβραϊκού λαού από τους ναζί, τον οποίο θεώρησαν ως κατώτερη φυλή”». «Οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο είχαν πάντα την υποστήριξή μου και αυτό δε θα σταματήσει ποτέ. Λυπάμαι για τον πόνο που προκάλεσα».

https://twitter.com/WhoopiGoldberg/status/1488320164517101574?s=20&t=IXkIM7WOMHc5tpynbmU3kg

About Post Author

+ There are no comments

Add yours