Γλυπτά Παρθενώνα: Η πρώτη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ

Τι αναφέρει η βασιλική επιστολή

Για πρώτη φορά αντιδρά η βασίλισσα Ελισάβετ στο θέμα διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, απαντώντας σε μία επιστολή που έλαβε και η οποία την καλεί να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ κλήθηκε, μέσω του γραφείου της, να απαντήσει σε επιστολή πολίτη της Αυστραλίας που την καλούσε να τοποθετηθεί στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Τι αναφέρει η βασιλική επιστολή

«Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα» αναφέρεται στη βασιλική επιστολή.

«Οφείλω να σας εξηγήσω, ωστόσο, ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα» συνεχίζει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως, αυτό (σ.σ.: η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα) δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να παρέμβει».

Η Ελισάβετ δεν τοποθετείται υπέρ ή κατά της επανένωσης των Γλυπτών επικαλούμενη τον συνταγματικό της ρόλο, ο οποίος δεν της επιτρέπει να αναμειγνύεται σε πολιτικά ζητήματα.

«Γνώριζα, ασφαλώς, ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, η επιστολή που έλαβα δείχνει ότι ενδιαφέρεται σίγουρα για το θέμα, όπως είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρεται και ο σύζυγός της», είπε στα «Νέα» η Ντροστ.

Αποφάσισε να γράψει στη Βασίλισσα Ελισάβετ όπως είπε γιατί: «Συμπάσχω με τους Έλληνες και την επιθυμία τους να δουν τα Γλυπτά ξανά εκεί που ανήκουν. Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον, διότι ο σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες».

About Post Author

+ There are no comments

Add yours