Αυστραλία μηνύει το Facebook για 529 δισεκατομμύρια δολαρίων. Αυτό είναι περισσότερο από ό, τι η κυβέρνηση κάνει σε ένα χρόνο

Το Facebook κατηγορείται από την αυστραλιανή κυβέρνηση για φερόμενη παραβίαση των νόμων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής της χώρας, ζητώντας ζημιές που πιθανόν να φθάνουν στα 529 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σκάνδαλο των δεδομένων Cambridge Analytica μπορεί να έχει περάσει εδώ και χρόνια, αλλά τα αποτελέσματά του εξακολουθούν να παραμένουν.

Σύμφωνα με το δικόγραφο που υποβλήθηκε στο Αυστραλιανό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο τη Δευτέρα, το Facebook παραβίασε την ιδιωτικότητα περίπου 311.127 Αυστραλών αποκαλύπτοντας τα προσωπικά τους στοιχεία στην εφαρμογή “Αυτή είναι η ψηφιακή σας ζωή” μεταξύ Μαρτίου 2014 και Μαΐου 2015. Οι προγραμματιστές της εφαρμογής πώλησαν προσωπικά στοιχεία Cambridge Analytica, το οποίο το χρησιμοποίησε για πολιτικό προφίλ.

Το Γραφείο του Αυστραλιανού Επιτρόπου Πληροφοριών ισχυρίζεται ότι το Facebook “παρέλειψε να λάβει εύλογα μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αυτών των ατόμων από μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη” και αποκάλυψε περαιτέρω τις εν λόγω πληροφορίες για σκοπό διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο είχε συλλεχθεί. Και οι δύο είναι παραβιάσεις του 1988 Privacy Act.

“Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός της πλατφόρμας Facebook σήμαινε ότι οι χρήστες δεν μπόρεσαν να ασκήσουν εύλογη επιλογή και έλεγχο σχετικά με τον τρόπο δημοσιοποίησης των προσωπικών τους πληροφοριών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος της Αυστραλιανής Ενημέρωσης και η Επίτροπος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής Angelene Falk.

“Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Facebook διευκόλυναν τη γνωστοποίηση προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών, σε βάρος της ιδιωτικής ζωής”.

Η διαμαρτυρία υποτίθεται ότι η πλειοψηφία των προσβεβλημένων Αυστραλών δεν εγκατέστησαν στην πραγματικότητα την εφαρμογή τους. Αντ ‘αυτού, τα δεδομένα τους συλλέχθηκαν αφού οι φίλοι τους στο Facebook κατέβαλαν την εφαρμογή, δίνοντάς τους μια λογική ευκαιρία να αποχωρήσουν. Το OAIC ισχυρίζεται ότι μόνο 53 άτομα στην Αυστραλία κατέβασαν την εφαρμογή “Αυτή είναι η ψηφιακή σας ζωή”.

Κάθε φερόμενη παραβίαση φέρει μέγιστη ποινή ύψους 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι από μόνη της ένα σημαντικό βουνό μετρητών. Αλλά όταν πολλαπλασιάζεται με τις 311.127 υποθέσεις που φέρεται από το OAIC, αυξάνεται στο σχεδόν κωμικό ποσό των 529 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για λόγους σύγκρισης, τα συνολικά έσοδα της κυβέρνησης της Αυστραλίας το 2019-20 υπολογίζονται σε 513,7 δισ. Δολάρια.

Ωστόσο, το OAIC δήλωσε στην Αυστραλιανή Οικονομική Ανασκόπηση ότι το δικαστήριο θα μπορούσε ενδεχομένως να ενοποιήσει όλες αυτές τις υποθέσεις σε μία ενιαία παραβίαση, γεγονός που θα μείωνε πιθανές ζημίες πίσω στα 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

Άλλες κυβερνήσεις έχουν έρθει στο παρελθόν στο Facebook για παραβιάσεις απορρήτου που απορρέουν από το σκάνδαλο Cambridge Analytica. Η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική κυβέρνηση το 2019 και χτυπήθηκε με πρόστιμο ύψους 500.000 λιρών στερλινών από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2018. Ακόμα και αν ληφθεί υπόψη το ποσοστό μετατροπής, πρόκειται για αδύναμα ποσά σε σύγκριση με τις ζημίες που ζήτησε η Αυστραλία.

Σε δήλωσή της προς την TechCrunch, ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι “έχει συμμετάσχει ενεργά στο OAIC τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο της έρευνας” και έκανε αλλαγές στην πλατφόρμα. “Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω όπως αυτό είναι τώρα ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.”

About Post Author

+ There are no comments

Add yours