Σε τραγωδία εξελίχθηκε ένας οικογενειακός καβγάς, όταν μια έφηβη μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον παππού της, σε μια υπόθεση που σόκαρε ένα ολόκληρο έθνος.

Τον περασμένο μήνα, ο 88χρονος Ιάπωνας Susumu Tomizawa, ομολόγησε ότι πριν από δύο χρόνια σκότωσε την εγγονή του Tomomi, 16 ετών. Ωστόσο, δεν θυμάται να το έκανε.

Ο Tomizawa πάσχει από Αλτσχάιμερ, μια μη αναστρέψιμη νευρολογική διαταραχή που καταστρέφει τους νευρώνες και συρρικνώνει περιοχές του εγκεφάλου. Στο δικαστήριο, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο πελάτης του πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία καθώς η ασθένειά του προκαλεί άνοια, ένα από τα συμπτώματα της οποίας είναι η απώλεια μνήμης.

Επικαλούμενη την άνοια και την κατανάλωση αλκοόλ, οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους είναι αθώος.

Η απόφαση του δικαστηρίου πάντως δεν τον δικαίωσε και στις 31 Μαΐου ο 88χρονος καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλακή για φόνο, σύμφωνα με το CNNi.

Η υπόθεση έχει σοκάρει πολλούς στην Ιαπωνία, ένα έθνος όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων με άνοια συνεχώς αυξάνεται. Η δίκη μεταδόθηκε μέσω live κάμερας και πολλοί ήταν εκείνοι που την παρακολούθησαν εκφράζοντας την συμπάθειά τους προς τον κατηγορούμενο καθώς και τη θλίψη τους προς την οικογένεια της Tomomi.

Ο φόνος συνέβη το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 όταν, μετά από έναν καβγά, ο παππούς άρπαξε ένα μαχαίρι 17 εκατοστών και χτύπησε επανειλημμένα την εγγονή του με το μαχαίρι στο λαιμό.

Τα ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του 88 Tomizawa άρχισαν όταν ο ίδιος κάλεσε τον μεγαλύτερο γιό του λέγοντάς του ότι βρήκε το πτώμα της Tomomi χωρίς να μπορέσει να δώσει καμία εξήγηση. Η διανοητική κατάσταση του Tomizawa βρέθηκε στο επίκεντρο της δίκης καθώς γιατροί, δικηγόροι και δικαστές διαφωνούσαν για το αν ο άνδρας σκότωσε εν γνώσει του την εγγονή του.

Στην ετυμηγορία του, το δικαστήριο αναγνώρισε την ασθένεια του κατηγορουμένου, πρόσθεσε όμως ότι ο ηλικιωμένος κατανοεί το βάρος των πράξεών του. «Μετά από προσεκτική εξέταση του κατηγορουμένου, λάβαμε μια προσεκτική ετυμηγορία», είπε ο δικαστής ανακοινώνοντας την ποινή.

Η Ιαπωνία έχει έναν από τους μεγαλύτερους ηλικιωμένους πληθυσμούς στον κόσμο. Πάνω από το 20% των κατοίκων του είναι άνω των 65 ετών, σύμφωνα με κρατικά αρχεία, και ο αριθμός των αιωνόβιων Ιαπώνων αυξάνεται.

Η άνοια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους και πιστεύεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιαπωνία που ζουν με την πάθηση. Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά καθώς η χώρα συνεχίζει να γερνάει γρήγορα.

Πηγή:cnn.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author