μτφρ. Μαρία Μουσαφίρη, κυκλοφορία στα ελληνικά: Μάρτιος 2021

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη Οπισθόφυλλου

Πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, η Εύη Πούμπουρας μοιράζεται μαζί μας μαθήματα που διδάχτηκε από την προστασία Αμερικανών Προέδρων, καθώς και δεξιότητες και διαπιστώσεις από την παλαιότερη και σπουδαιότερη υπηρεσία ασφαλείας του κόσμου, για να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για αγχωτικές καταστάσεις, να διαβάζουμε ακαριαία τους ανθρώπους, να επηρεάζουμε τον τρόπο με τον οποίο μας αντιλαμβάνονται και να ζούμε μια πιο άφοβη ζωή.
Το να γίνεις άτρωτος σημαίνει να μεταμορφωθείς σε ένα άτομο πιο δυνατό και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η Εύη Πούμπουρας δείχνει πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε τους καθημερινούς μας φόβους, να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες συζητήσεις, να αναγνωρίζουμε ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε και ποιος μπορεί να μην έχει τις καλύτερες προθέσεις απέναντί μας, να επηρεάζουμε καταστάσεις και να προετοιμαζόμαστε για το απροσδόκητο. Όταν θα έχετε γίνει άτρωτοι, θα έχετε γίνει η πιο καλή, πιο θαρραλέα και πιο δυνατή εκδοχή του εαυτού σας. Η Εύη Πούμπουρας μας δείχνει ότι η αληθινή δύναμη βρίσκεται στον νου, όχι στο σώμα

Βιβλιογνώμη

Να ξεκινήσω με ένα disclaimer, όπως το λέμε και στο χωριό μου, δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα βιβλία αυτοβελτίωσης. Θέλεις γιατί δεν πέτυχα το σωστό για μένα, θέλεις γιατί θεωρώ πως δεν δουλεύουν, θέλεις γιατί στραβά αρμενίζω, δεν ξέρω γιατί, αλλά…δεν. Όχι, πάντως, επειδή διατείνομαι πως δεν χρήζω αυτοβελτίωσης ή ετεροβελτίωσης, ή γενικώς βελτίωσης (γελάνε οι πρώην, ο τέως, ο νυν, και η αδελφή μου). 

Αυτό όμως το βιβλίο, με κέρδισε. Αρχικά, θα σχολιάσω το εξώφυλλο…πράγμα επίσης πρωτόγνωρο για μένα καλέ μου αναγνώστη. Φυσικά και το εξώφυλλο τραβάει το μάτι, αλλιώς οι γλυκύτατοι γραφίστες δεν θα ξερίζωναν κάθε τόσο τους οφθαλμούς τους προκειμένου να τους αντικαταστήσουν με καινούργιους ώστε να συνεχίσουν την δουλειά τους, αλλά ντάξει…δεν κρίνω το βιβλίο από το εξώφυλλο…πραγματικά όχι. Εδώ όμως, βλέποντας την μανδάμ Πούμπουρας, την συγγραφέα, και διαβάζοντας και τον υπότιτλο που δηλώνει πως ήτο μυστική πράκτορας, μου έγινε το κλικ. Από άποψη μάρκετινγκ δηλαδή, έχω να πω στον εκδότη, πως εμένα με κέρδισε. 

Και ανοίγεις λοιπόν το βιβλίο, και ξεκινάει με την εμπειρία της από την επίθεση στους δίδυμος πύργους…τί να πει κανείς τώρα… ήταν δίπλα… δεν έχω λόγια… συγκλονιστική αρχή. Στη συνέχεια, η συγγραφέας δεν μένει σε τσιτάτα και φράσεις γενικόλογες που δεν λένε τίποτα ουσιαστικό. Πιάνει συγκεκριμένα ζητήματα, και τα αναλύει μεθοδικά, παρεμβάλει προσωπικές της εμπειρίες, άπλετα παραδείγματα, και δίνει απαντήσεις σε κάθε βήμα της πορείας προς το συμπέρασμα. Απλά, κατανοητά, μέχρι που κατά τόπους προβαίνει σε αρίθμηση για να τα κάνει πιο λιανά! Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, και το κάθε μέρος συνδέεται με το προηγούμενο…είναι σαν τα μαθηματικά στο σχολείο, όπου για να προχωρήσεις στην κατανόηση, πρέπει να έχεις διδαχθεί και τα περσινά και τα προπέρσινα. 

Έτσι και εδώ, ξεκινάει από τον φόβο (ο τίτλος άλλωστε, δηλώνει πως θέλει να σε κάνει άτρωτο στο τέλος της ανάγνωσης, οπότε πρέπει να κατανοήσουμε τι σε κάνει τρωτό), και εξηγεί πού είναι λογικός και προστατεύει τη ζωή μας, και πού είναι τροχοπέδη στην εξέλιξή μας. Στη συνέχεια, περνάει ίσως στο πιο πιασάρικο κομμάτι του βιβλίου, που αφορά στο πως να διαβάσεις τους ανθρώπους. Έλα, καλέ μου αναγνώστη, μη σφυρίζεις αδιάφορα. Άπειρες φορές έχεις αποπειραθεί να δώσεις ερμηνείες στη στάση του σώματος του συνομιλιτή, που κοιτάνε τα πόδια του όταν σου μιλάει, πόσο διεσταλμένες είναι οι κόρες των ματιών του, που έχει στραμμένο το καλαμάκι από τον φραπουτσίνο του…έλα τώρα, safe space εδώ…παραδέξου το! Δεν σου περιγράφει μόνο τις εκφράσεις και τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις, σου δίνει τον τρόπο να διασταυρώσεις τις πληροφορίες, και να κάνεις τον άλλον να λυθεί προκειμένου να μην κρατήσει τίποτα «κρυφό». Και έτσι, φτάνει στο τρίτο κεφάλαιο, που σου λέει πως μπορείς να επηρεάσεις τους άλλους. Εύχομαι να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη αυτή για καλό σκοπό! Και το κλειδί είναι, πως σου εξηγεί πως θα καταλάβεις αν κάποιος τα κάνει όοοολα αυτά σε σένα. Ιδού η τσαχπινιά και η μαγκιά του βιβλίου. 

Και κάπου εδώ έρχομαι να αναρωτηθώ αν αυτό είναι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης ή ένα εγχειρίδιο μάρκετινγκ…μήπως και τα δύο; Χμ! Δεν ξέρω. Μάλλον και τα δύο. Όπως και να ΄χει, μπορεί να μην καταφέρεις να εφαρμόσεις τις γνώσεις που απέκτησες στους άλλους, αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι πως θα είσαι σε λίγο πιο καλή θέση ώστε να αναγνωρίσεις τι σου κάνουν οι άλλοι, εσκεμμένα και μη. Είναι ένα βιβλίο που ίσως χρειαστεί να ανατρέξεις σε κεφάλαιά του, αλλά πιστεύω πως θα διακρίνεις την χρησιμότητα των πληροφοριών του στην καθημερινή σου ζωή. Βρε μήπως να πάμε για εξετάσεις στο FBI μετά από αυτό; Χμ…νομίζω πως θα υστερώ στα αθλήματα, εκτός και αν διαγωνιστούμε στην κατάποση τρουφακίων! Αμέ! Αποφοίτηση με άριστα, και διαγωγή κοσμιοτάτη!

https://www.kaktos.gr/pub/media/catalog/product/cache/51c82b3599e98e7b2114269cd22fbfbc/p/o/poumpouras_cover.jpg

About Post Author

You May Also Like

More From Author