Το ραδιενεργό νέφος που ελευθερώθηκε από την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ “έπνιξε” μέσα σε λίγες μέρες τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, φτάνοντας και στη χώρα μας.

Η δραματική σειρά του HBO “Chernobyl”, που αναφέρεται στο πυρηνικό δυστύχημα του 1986 μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό προϊόν, που έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού, ωστόσο η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, καθώς το ραδιενεργό νέφος από την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ στις 26 Απριλίου του 1986, κατέκλυσε όλη την Ευρώπη, αφήνοντας αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, τα “σημάδια” του.

Η εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους του Τσερνόμπιλ
Η εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους του Τσερνόμπιλ  YU A IZRAEL/M DE CORT, A R JONES

Το δυστύχημα, που προκλήθηκε από αποτυχημένη δοκιμή ασφαλείας, σκότωσε τουλάχιστον 30 ανθρώπους μέσα σε τρεις μήνες από τη στιγμή της έκρηξης και χιλιάδες άλλοι εκτιμάται ότι υπέστησαν τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Η φωτιά που προκλήθηκε ελευθέρωνε επί 10 μέρες ραδιενεργά υλικά στην ατμόσφαιρα.

Η εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους του Τσερνόμπιλ
Η εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους του Τσερνόμπιλ  EUROPEAN ATLAS EC / IGCE 1998 AND IRSN

Από τις 26 Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου του 1986, το ραδιενεργό νέφος “σκέπασε” τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ουκρανία, την Λευκορωσία και την δυτική Ρωσία να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Η παρουσία ισχυρών ανέμων εκείνες τις μέρες έσπρωξε το νέφος αρχικά στη δυτική Ευρώπη και στη Σκανδιναβία και στη συνέχεια στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το γαλλικό IRSN (Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας), η ραδιενέργεια έφτασε στις 2 Μαΐου.

Η εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους του Τσερνόμπιλ

Πηγή:news247.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours