Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τον κόσμο μέσα σε 3 μήνες – Το βίντεο ανασκόπηση του Guardian

Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ανθρωπότητα. Πώς τα κατάφερε όμως τόσο γρήγορα;

Η Guardian ετοίμασε ένα βίντεο, διάρκειας 8 λεπτών, με μια ανασκόπηση από το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν της Κίνας, μέχρι σήμερα, που τα κρούσματα πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο και τα θύματα φτάνουν τις 88.000.

Το βίντεο ξεκινά από την Ουχάν, την κινεζική επαρχία που ξεκίνησαν όλα, στις 11 Ιανουαρίου όπου μια γυναίκα πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, από πνευμονία και την ανησυχία των επιστημόνων καθώς μέσα σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν.

Ακολουθεί ο Κινέζος γιατρός που προσπάθησε να σημάνει συναγερμό για τον νέο αυτό ιό και που τελικά πέθανε και ο ίδιος από την θανατηφόρο ασθένεια. Στις 23 Ιανουαρίου, η κινεζική επαρχία μπαίνει σε καραντίνα, με το σκηνικό στους έρημους δρόμους να θυμίζει σκηνή ταινίας αποκάλυψης. Νοσοκομεία χτίζονται σε χρόνο ρεκόρ ενώ στις 5 Φεβρουαρίου οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιου εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Το όνομα Covid-19, η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει στην νέα αυτή ασθένεια, το επίσημο όνομά της, το Covid-19. Η Ευρώπη γίνεται σταδιακά το νέο κέντρο της επιδημίας κορωνοϊού και όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, είτε κλείνοντας τα σύνορά τους, είτε προχωρώντας σε αυστηρούς περιορισμούς των κατοίκων.

Η Ιταλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα, με τους νεκρούς να μεταφέρονται σε στρατιωτικά οχήματα, μια εικόνα που θα στιγματίσει την ανθρωπότητα. Δήμαρχοι ιταλικών πόλεων προσπαθούν με τον δικό τους – ακόμη και χιουμοριστικό τρόπο- να πείσουν τους κατοίκους των πόλεών τους εντός των σπιτιών τους, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ασθενής κορωνοϊός μεταφέρεται με ασθενοφόρο

Πάνω από 80.000 είναι τα θύματα του κορωνοϊού παγκοσμίωςΣτο βίντεο, καταγράφεται επίσης, η αλλαγή στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, που από την μία ημέρα στην άλλη, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στους 4 τοίχους του σπιτιού τους. Αλλά και το πώς περνούν πλέον τον χρόνο τους. «Ο κορωνοϊός θα με βοηθήσει να εκτιμήσω όλα εκείνα τα απλά πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσα δεδομένα» λέει κάτοικος της Ιταλίας και συνεχίζει: «Να ζω, να αναπνέω, να πάω μια βόλτα, να αγκαλιάσω κάποιον».

Στην συνέχεια, δείχνει αποσπάσματα από χειροκροτήματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους και η Αθήνα – προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και όλους εκείνους που εργάζονται σκληρά στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Έρημος δρόμος στην Ρώμη
Έρημος δρόμος στην Ρώμη

Η ανθρωπότητα μέσα σε τρεις μήνες άλλαξε. Αδειες λεωφόροι και μνημεία σε μεγάλες πρωτεύουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τώρα είναι σε καραντίνα. Υπάρχουν όμως και κάποιες ανάλαφρες στιγμές, με ανθρώπους να παίζουν ρακέτες ή μπίνγκο από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους με τους γείτονες.

Στις 27 Μαρτίου, οι ΗΠΑ έχουν πλέον περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Το βίντεο κλείνει με ένα απόσπασμα από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα λόγια: «Καλύτερες ημέρες θα ξαναέρθουν. Θα είμαστε με τους φίλους μας, θα είμαστε με τις οικογένειές μας. Θα συναντηθούμε ξανά».

Πηγή:newsone.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours