Τουλάχιστον 25 οι νεκροί και 2.500 οι τραυματίες, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου. Γέμισαν τα νοσοκομεία. Εκκλήσεις για δωρεές αίματος λόγω των αυξημένων αναγκών. Το χρονικό των εκρήξεων. Τα πρώτα σενάρια για το τι συνέβη.

Τουλάχιστον 25 είναι οι νεκροί και 2.500 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Νωρίτερα ωστόσο, μιλώντας ζωντανά στις τηλεοπτικές κάμερες, έκανε λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς και πάνω από 3.000 τραυματίες. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε άλλες δηλώσεις του, είπε ότι οι νεκροί είναι 27 και οι τραυματίες 2.500.

“Είναι μια καταστροφή με κάθε έννοια του όρου αυτού”, είπε ο Χαμάντ Χασάν ενώ πήγαινε να επισκεφθεί τραυματίες σε ένα νοσοκομείο της πόλης. “Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι όλα γεμάτα με τραυματίες”, πρόσθεσε, ζητώντας να μεταφερθούν οι υπόλοιποι σε κλινικές των προαστίων.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ότι οι τραυματίες στην πόλη ξεπερνούν τους 2.200 και είναι δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Εκατοντάδες τραυματίες, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις, δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Τζορτζ Κετάνεχ είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.


Το λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, που επικαλείται το νοσοκομείο Hotel Dieu στη Βηρυτό, μετέδωσε πως παρέχει φροντίδα σε περισσότερους από 500 τραυματίες και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους.

Δεκάδες τραυματίες πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με το νοσοκομείο, που απευθύνει έκκληση για δωρεά αίματος.

Δείτε Live εικόνα από τη Βηρυτό:

Έτοιμες να συνδράμουν Ελλάδα, ΗΠΑ και Κύπρος

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βυρητό, τονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά μας».

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε και η Κύπρος στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε νεώτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κύπρου, ο οποίος φέρεται να προήλθε από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, δήλωσε  η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου που πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να καθορίσει εάν Αμερικανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό.

Μια πύρινη σφαίρα πάνω από τη Βηρυτό

Η τρομερή έκρηξη έγινε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα σε λιμενική περιοχή της Βηρυτού όπου αποθηκεύονται εξαιρετικά εκρηκτικά υλικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου. Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έκρηξη έγινε σε αποθήκη πυροτεχνημάτων κοντά στο λιμάνι, ενώ ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν αρχικά είπε ότι ένα πλοίο που μετέφερε πυροτεχνήματα εξερράγη στο λιμάνι.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη η οποία έχει επηρεάσει τις υποδομές της μισής πόλης.

Σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου η έκρηξη έγινε στην περιοχή του λιμανιού, όπου υπάρχουν αποθήκες εκρηκτικών υλών με πληροφορίες να κάνουν λόγο για φυάλες υγραερίου. Δεν είναι σαφές προς το παρόν τι προκάλεσε την έκρηξη και τι είδους εκρηκτικά φυλάσσονταν σε αυτές τις αποθήκες.

«Είδα μια πύρινη σφαίρα και καπνό να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν, αιμόφυρτοι. Μπαλκόνια έπεσαν από τα κτίρια. Τα τζάμια στα πολυόροφα κτίρια έσπασαν και έπεσαν στον δρόμο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα το λιμάνι της Βηρυτού ενδέχεται να οφείλονται σε «εκρηκτικές ύλες» που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν «εδώ και χρόνια» σε μια αποθήκη, εκτιμά ένας υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

«Φαίνεται ότι υπήρχε μια αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως εκρηκτικές ύλες», είπε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της τηλεόρασης ενώ κατευθυνόταν στο σημείο της καταστροφής.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα, θα μας πουν ποια ήταν ή φύση του συμβάντος», πρόσθεσε.

Στις φλόγες πλοίο

Ένα πλοίο που βρισκόταν αρόδο στο λιμάνι της Βηρυτού φλέγεται, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στον τομέα αυτόν, σύμφωνα με μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου που όμως δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει αν επιβαίνουν άνθρωποι σ’ αυτό.

Στο λιμάνι, ένας αξιωματικός ζήτησε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από τον τομέα, φοβούμενος ότι μπορεί να σημειωθεί έκρηξη στο πλοίο λόγο των καυσίμων που μεταφέρει.

Πολλές αποθήκες του λιμανιού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το έδαφος είναι σπαρμένο με σπασμένα τζάμια. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι συνεχίζονται ακόμη οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη μεταφορά των θυμάτων.

Αρνούνται ανάμειξη 

Εντωμεταξύ, Ισραήλ και Χεζμπολάχ δηλώνουν πως δεν έχουν καμία σχέση με την τρομερή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι.

ο Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).

Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Την ίδια ώρα και η Χεζμπολάχ αρνήθηκε επίσης ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα μιας επίθεσης πυραύλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Πηγή:ΑΠΕ-SKAI.GR

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours