Αγία Σοφία: Οι λάτρεις συμμετέχουν στις πρώτες μουσουλμανικές προσευχές σε ορόσημο σε 86 χρόνια (video)

Για την Αγία Σοφία διορίστηκαν τρεις ιμάμηδες, ένας από αυτούς καθηγητής θρησκευτικών σπουδών, την Πέμπτη καθώς το έθνος προετοιμάζεται για τις πρώτες μουσουλμανικές προσευχές στο ορόσημο της Κωνσταντινούπολης σε 86 χρόνια μετά τη μετατροπή του σε τζαμί.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει εκατοντάδες προσκυνητές την Παρασκευή για προσευχές εντός του πρώην βυζαντινού καθεδρικού ναού που έγινε τζαμί με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια μουσείο το 1934 μετά την Τουρκία ως κοσμική δημοκρατία.

Ο Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα για την αποκατάσταση του εμβληματικού κτηρίου του 6ου αιώνα ως τζαμί αυτό το μήνα, αφού ένα τουρκικό ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι η Αγία Σοφία είχε γίνει παράνομα σε μουσείο πριν από οκτώ δεκαετίες. Η κίνηση συναντήθηκε με απογοήτευση στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και από ηγέτες χριστιανικών εκκλησιών.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος ηγέτης, συνοδευόμενος από ένα μεγάλο περίπατο, πραγματοποίησε μια ξαφνική επίσκεψη για να επιθεωρήσει τις τελικές προετοιμασίες στη δομή, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης μιας πινακίδας στην είσοδο που έγραφε: «Το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας».

svg%3E

Ο επικεφαλής της θρησκευτικής αρχής της Τουρκίας, Αλί Έρμπας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το διορισμό των τριών ιμάμηδων που θα ηγηθούν προσευχών στο ανακαινισμένο τζαμί: Μεχμέτ Μποϊνουκάλιν, καθηγητής Ισλαμικής Νομοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, και οι Φεράχ Μουτούερ και Μπιτζαμίν Τοπκόουγλου, οι ιμάμη δύο άλλων τζαμιών της Κωνσταντινούπολης.

Ο Έρμπας ονόμασε επίσης πέντε μουσεζίνους – τους αξιωματούχους που κάνουν το μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή – για την Αγία Σοφία, συμπεριλαμβανομένων δύο από το φημισμένο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης.

Οι αρχές έχουν ορίσει ξεχωριστές περιοχές εκτός της Αγίας Σοφίας για άνδρες και γυναίκες που θέλουν να συμμετάσχουν στις εναρκτήριες προσευχές της Παρασκευής.

Πολλοί δρόμοι που οδηγούν στο κτίριο έχουν μπλοκαριστεί. Οι αρχές έχουν δηλώσει ότι 17.000 άτομα ασφαλείας θα είναι σε υπηρεσία.

Πηγή:euronews.com

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours