Κικίλιας: Μόνο σε ιδιωτικά κέντρα θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την αναχαίτιση της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας και θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τέλη Μάρτιου του 2022.

«Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, χωρίς όπλα άμυνας, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατεύσει. Έχουμε διαθέσιμα εμβόλια και την επιλογή που δεν είχαμε πριν. Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε ή μένουμε έξω από αυτό. Τα δεδομένα από τις νοσηλείες πανδημία των ανεμβολίαστων όπως στην παλιά νόσηση και διασωλήνωση. Πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. Χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτίμηση περίθαλψη», είπε ο υπουργός.

«Τα νοσοκομεία μας θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς το αντίθετο θα ήταν άδικο και ανήθικο στην πλειοψηφία των πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν δικαίωμα στη σωστή περίθαλψη», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο υπουργός, κοντά στους 6.000.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την πρώτη δόση. Μετά το Δεκαπενταύγουστο έχουν οριστεί και νέα ραντεβού.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε για το τείχος ανοσίας. Θα το κάνουμε, θα επιδείξουμε ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Πιστεύω στον Έλληνα κι ότι θα επικρατήσει το “εμείς” και όχι το “εγώ”. Η πολιτεία είχε την υποχρέωση να εμβολιάσει και τον τελευταίο Έλληνα, όπου κι αν βρισκόταν. Τώρα έχει την υποχρεώση να διασφαλίσει μία ομαδλή και δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα. Το ΕΣΥ είναι εδώ για να περιθάλπει όλους τους ασθενείς, Covid και non-Covid», είπε ο υπουργός.

«Μέτρα δημόσιας υγεία για δύο λόγους, για να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάλλαξη και τις νέες μεταλλάξεις και να θωρακίσουμε το ΕΣΥ», προσέθεσε.

O υπουργός ανακοίνωσε, ότι θα τηρηθεί το μέτρο αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους φαρμακοποιούς.

Από 13 Σεπτέμβρη του 2021 έως και τις 31 Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν rapid τεστ κάθε εβδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα, με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ.

Για τους ταξιδιώτες, υποχρεούνται σε ένα rapid τεστ έως 48 ώρες πριν το ταξίδι σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, έναντι 10 ευρώ, με δαπάνη του ταξιδιώτη.

Από 13/09 θα μπορούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται ταυτοπροσωπεία. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές.

Πηγή:anatropinews.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours