του Κωνσταντίνου Παυλικιάνη

Το «Dude (Looks Like A Lady)» περιλαμβάνεται στον δίσκο «Permanent Vacation», που κυκλοφόρησε το 1987.

Πρόκειται για ένα glam metal/hard rock τραγούδι, το οποίο αρχικά έφερε τον τίτλο «Cruisin’ For The Ladies» και μιλάει για έναν άνδρα με θηλυπρεπή εμφάνιση που τον μπερδεύουν για γυναίκα. 

Όπως πολλά rock συγκροτήματα, τα τραγούδια των Aerosmith γράφονταν κυρίως από τον βασικό τραγουδιστή (Steven Tyler) και τον κιθαρίστα (Joe Perry). Τα συγκροτήματα που έγραφαν δικά τους τραγούδια ήταν απρόθυμα να φέρνουν τραγούδια που έγραφαν άλλοι, καθώς ένιωθαν ότι μπορούσαν να γράψουν μια χαρά και μόνοι τους. Μέχρι που ο Desmond Child έγραψε για τους Kiss το «I Was Made For Loving You» (1979) και, αργότερα, για τους Bon Jovi τις τεράστιες επιτυχίες «You Give Love A Bad Name» (1986) και «Livin’ On A Prayer» (1986). Ο John Kalodner, ο οποίος ήταν στέλεχος της δισκογραφικής εταιρείας όπου ανήκαν οι Aerosmith, τους έπεισε να γράψουν ένα τραγούδι μαζί με τον Desmond Child και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν το «Dude (Looks Like A Lady)».  

Ο Child περιέγραψε τον χώρο όπου οι Aerosmith έγραφαν και πρόβαραν τα τραγούδια τους, ως υπόστεγο αεροπλάνου με μία σκηνή πλήρους μεγέθους και 100 ή περισσότερες κιθάρες έτοιμες για το συγκρότημα. Ο Tyler τον καλωσόρισε στην πρώτη συνάντηση, ενώ ο Perry ήταν πιο αδιάφορος στην αρχή. 

Σύμφωνα με τον Desmond Child, ο Steven Tyler πήρε την ιδέα του τραγουδιού ενώ βρισκόταν σ’ ένα μπαρ, όπου είδε ένα κορίτσι με υπέροχα μακριά ξανθά μαλλιά. Αλλά όταν το κορίτσι γύρισε, αποδείχθηκε ότι ήταν ο τραγουδιστής των Motley Crue, Vince Neil, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν με τους Motley Crue στην περιοδεία Theater Of Pain (1985-1986). Τα μέλη των Aerosmith γέλασαν με το περιστατικό, το οποίο αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία του τραγουδιού. Ο Joe Perry σκέφτηκε το riff του ρεφρέν και ο Tyler τους στίχους του ρεφρέν, μόνο που αρχικά έλεγε «Cruisin’ for the ladies». Ο Desmond Child δεν έκρυψε την αποστροφή του, καθώς ήταν εντελώς αντίθετος με την στιχουργική ιδέα, λέγοντας ότι οι Van Halen δεν θα το έβαζαν ούτε στον χειρότερό τους δίσκο. 

Desmond Child: Εξαιτίας της επιτυχίας μου με τους Bon Jovi, ο διάσημος John Kalodner με ρώτησε αν θα πήγαινα στη Βοστώνη να συναντήσω τους Aerosmith. Δεν είχαν γράψει ποτέ με εξωτερικό δημιουργό και δεν χάρηκαν που με είδαν. Το έκαναν για να ευχαριστήσουν τον John Kalodner, αλλά δεν ήταν και τόσο χαρούμενοι γι’ αυτό. Ο Steven [Tyler] ήταν πολύ πιο φιλικός, όπως είναι άλλωστε, και ήταν πολύ γενναιόδωρος πραγματικά και μ’ έβαλε μέσα. Μου έδειξε ένα τραγούδι που είχαν ξεκινήσει, ονόματι «Cruisin’ For The Ladies». Μου έπαιξαν ανάποδα μια λούπα κιθάρας που ακουγόταν σαν blues φυσαρμόνικα και ο Steven άρχισε να τραγουδά «Cruisin’ for the ladies, da-dap da-dap… cruisin’ for the ladies» και με ρώτησε τι σκέφτομαι. Άκουσα τον στίχο και τα πρώτα λόγια που βγήκαν από το στόμα μου ήταν:

– Ξέρεις κάτι; Είναι πολύ κακό. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας πολύ βαρετός τίτλος. Πραγματικά χάλια. Ακούγεται σαν παραπεταμένο τραγούδι των Van Halen που δεν θα έβαζαν ούτε στον χειρότερο δίσκο του εχθρού τους.

Όλοι είχαν τα χέρια τους σταυρωμένα και με κοιτούσαν σαν να έλεγαν «Πώς τολμάς; Άντε φύγε από δω!». Νόμιζα ότι θα με συνόδευαν έξω οι παρατρεχάμενοι. Και τότε ο Steven, ο οποίος είναι μια πολύ γλυκιά ψυχή και κάπως θέλει να ευχαριστεί τους άλλους, βγήκε μπροστά και συμφώνησε διστακτικά με μένα και είπε ότι το «Cruisin’ For The Ladies» ήταν στην πραγματικότητα εναλλακτικός τίτλος. Παραδέχτηκε ντροπαλά ότι ο πρώτος τίτλος ήταν εμπνευσμένος από ένα περιστατικό που συνέβη, όχι πολύ καιρό πριν, όταν είχαν πάει οι Aerosmith σε κάποιο μπαρ νότια της Βοστώνης, στην ακτή, και ενώ έπιναν μερικά ποτά είδανε μία καυτή γκόμενα στην άκρη του πάγκου με φτιαγμένα πλατινέ rock μαλλιά, μαύρα νύχια, πορσελάνινο δέρμα, κοσμήματα και με καμπυλωτή μέση. Όλοι τραβούσαν καλαμάκια για το ποιος θα σηκωνόταν να πάει να πει «γεια». Και ξαφνικά, αυτό το υπέροχο πλάσμα γύρισε και τελικά ήταν ο Vince Neil των Motley Crue! Όλοι έλεγαν «Θεέ μου!» και μετά ο Steven άρχισε να λέει «That dude looks like a lady!» [σ.σ. αυτός ο τύπος μοιάζει με κυρία] και μετά συνέχισε να επαναλαμβάνει τη μικρή αυτή φράση όλη τη νύχτα. Ο Steven είπε, λοιπόν, ότι όταν έγραψε τη μελωδία την πρώτη φορά τραγουδούσε «Dude looks like a lady».  Ήταν σαν να στριφογύριζε τη γλώσσα του και να παράγει ήχους. Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε. Αυτή είναι η αληθινή ιστορία για το πως γεννήθηκε. Πιάστηκα, λοιπόν, απ’ αυτό και είπα:

– Τί; «Dude looks like a lady»; Αυτός είναι τίτλος επιτυχίας!

Ο Joe Perry, που είχε σταυρωμένα τα χέρια, γύρισε τελικά, με κοίταξε προς τα κάτω και είπε ρητά:

Μα δεν ξέρουμε τι εννοεί!

– Ξέρω εγώ τι εννοεί!

Στην αρχή πρότεινα:

Ας γράψουμε ένα τραγούδι με ιστορία. Ίσως είναι ένας τύπος που ήταν βετεράνος του Βιετνάμ, που του είχε αφήσει τόσο τραύμα ώστε επέστρεψε και έγινε τραβεστί

Ο Joe είχε ένα πολύ αυστηρό βλέμμα στο πρόσωπό του και είπε:

Μερικοί από τους φίλους μου είναι βετεράνοι!

– Εντάξει, ξεχάστε αυτή την ιδέα.

Και τους μίλησα για την υπόθεση ενός κανονικού τύπου που μπαίνει σ’ ένα στριπτιζάδικο, βλέπει μια υπέροχη καλλίγραμμη ξανθιά να γδύνεται στην σκηνή, την ερωτεύεται, μετά πηγαίνει στα παρασκήνια και τότε ανακαλύπτει ότι «αυτή» ήταν «αυτός». Και συμφώνησαν μ’ αυτό. Πάει «She’s a funky lady, I like it, I like it, like it like that». Σ’ αυτή την περίπτωση αφήνει να εννοηθεί ότι θα το συνέχιζε ούτως ή άλλως γιατί του άρεσε αυτό που είδε. Λέει: «never judge a book by its cover / or who you’re gonna love by your lover». Έχει ένα βαθύ μήνυμα κατά κάποιον τρόπο, σαν να ρωτά τι είναι αγάπη, τι είναι ένα πρόσωπο και αν σε ελκύει αυτό που βλέπεις. Είναι ένα είδος ανεβαστικού τραγουδιού σχετικά με τον ανδρογυνισμό και, παρά το γεγονός ότι είναι σόκιν, έχει κάποιο υψηλό σκοπό.   

Joe Perry: Υπάρχει σίγουρα κάποια αλήθεια σ’ αυτή την ιστορία. Ξέρω ότι ο Steven είδε τους Motley Crue κι αυτός ο στίχος δημιουργήθηκε μετά. Ο Steven το χρησιμοποίησε ως σημείο εκκίνησης. Δεν ήταν η απόλυτη έμπνευση για το τραγούδι, αλλά σίγουρα έδωσε το έναυσμα για τους στίχους. Θέστε το έτσι: Οι στίχοι θα ήταν πολύ διαφορετικοί αν δεν είχε δει τους Motley Crue. O Steven είχε τους στίχους, αλλά δεν ήταν πολύ σωστοί. Δεν ταίριαζαν. Ο Desmond ήρθε και τροποποίησε λίγο τους στίχους με τον Steven. Στην αρχή υπήρχε μεγάλη απροθυμία. Ξέραμε όμως ότι έπρεπε ν’ αλλάξουμε κάτι. Το παλέψαμε με κάθε τρόπο, αλλά μόλις γνωρίσαμε τον Desmond λειτούργησε. Το τραγούδι ήταν έτοιμο εκτός από κυριολεκτικά κανά δυο στίχους και οι αλλαγές του έδωσαν μία διαφορετική ατμόσφαιρα.   

Ο Nikki Sixx, μπασίστας των Motley Crue, στο βιβλίο «The Heroin Diaries» επιβεβαιώνει ότι το «Dude (Looks Like A Lady)» ήταν εμπνευσμένο από τον Neil. Όμως ο ίδιος ο Vince Neil είπε διαφορετικά πράγματα. Σε μία συνέντευξή του για τη σουηδική τηλεόραση είπε ότι ο τίτλος του τραγουδιού προήλθε από μία μπαρότσαρκα που έκαναν στη Νέα Υόρκη ο Tyler και ο Neil. Κάποια στιγμή έπιναν ποτά σ’ ένα μπαρ όπου οι σερβιτόροι ήταν ντυμένοι με γυναικεία ρούχα κι αυτό, σύμφωνα με τον Neil, ώθησε τον Tyler να σχολιάσει: «Dude looks like a lady!».

Ο δε Steven Tyler, στο βιβλίο «Walk This Way: The Autobiography Of Aerosmith» (1997) δίνει μία τρίτη διαφορετική εκδοχή της ιστορίας: Μια μέρα συναντήσαμε τους Motley Crue και όλοι λέγανε «Dude!» (φίλε). Dude αυτό και dude εκείνο, όλα ήταν dude. Το «Dude (Looks Like A Lady)» βγήκε από κείνη τη συνάντηση.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι εκδοχές της ιστορίας ποικίλλουν σημαντικά. Όλες οι ιστορίες συνδέονται με τον Vince Neil και τους Motley Crue αλλά με διαφορετικό τρόπο. Ο Desmond Child, ωστόσο, ορκίζεται πως η δική του ιστορία είναι η αληθινή επιμένοντας ότι είναι πιο αξιόπιστη πηγή από τον Tyler, τον Perry ή τον Neil καθώς είναι όλοι τους γνωστοί για τα σκληρά πάρτι στα οποία έπαιρναν μέρος.

Desmond Child: Ποιον θα πιστέψεις; Εμένα ή μερικούς rockers απ’ τη δεκαετία του 1970 με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ; (γέλια) 

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, ο Desmond Child θυμήθηκε ότι στην αυτοβιογραφία του ο Tyler ισχυρίζεται ότι το τραγούδι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του γραμμένο όταν ο Child βοήθησε στους στίχους. Αντιθέτως, ο Perry στο δικό του βιβλίο θεωρεί σημαντική τη συνεισφορά του Desmond Child στη δημιουργία του τραγουδιού.

Desmond Child: Εγώ λέω «Όχι, κάνετε κι οι δύο λάθος!». Είπα στον Steven την πραγματική ιστορία, γιατί δουλέψαμε μαζί πάνω σ’ ένα τραγούδι με τίτλο «Red, White & You» (2016) για τον country δίσκο του, με κοίταξε και μου είπε «Ω, μ’ αρέσει περισσότερο η ιστορία σου!».

Μπορεί το αστείο περιστατικό με τον Vince Neil να ήταν η έμπνευση για το τραγούδι, ωστόσο ο τραγουδιστής των Aerosmith, Steven Tyler, ήταν ένας τύπος που επίσης έμοιαζε με κυρία. Ο Tyler φορούσε θηλυκά ρούχα στη σκηνή ήδη από τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη φορά που σκέφτηκε να γράψει τραγούδι για την παρενδυσία (cross-dressing) ήταν αφού άκουσε έναν κωμικό να λέει αστεία για τον ηθοποιό Mr. T (Laurence Tureuad, γνωστός από τον ρόλο του ως αντίπαλος του Sylvester Stallone στο «Ρόκυ III: Ο Θρίαμβος»). 

Ενώ οι Aerosmith είναι ετεροφυλόφιλο συγκρότημα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τραγουδήσουν για την επιθυμία για σεξ μ’ έναν «τύπο» ακόμα και μετά την αποκάλυψη ότι είναι άνδρας. Δεν ανησυχούσαν για την αρρενωπότητά τους, αλλά ανησυχούσαν μη τυχόν προσβάλουν την κοινότητα ΛΟΑΤ. Δεν ήθελαν να εμφανιστούν ως αστέρες της rock που κοροϊδεύουν κάποιον διαφορετικό.

Ο Desmond Child, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος και ανοιχτά γκέι εδώ και πολύ καιρό, ήταν αυτός που τελικά επέβαλε το τραγούδι και πλέον αισθάνεται περήφανος που το τραγούδι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

Desmond Child: Ο Joe (Perry) μπήκε και είπε «Δεν θέλω να προσβάλω την ομοφυλοφιλική κοινότητα» και είπα «Εντάξει, είμαι ομοφυλόφιλος και δεν με προσβάλει. Ας το γράψουμε αυτό το τραγούδι». Έτσι, τους μίλησα για όλο το σενάριο ενός τύπου που μπαίνει σ’ ένα στριπτιζάδικο κι ερωτεύεται μία στριπτιζού στη σκηνή, πηγαίνει στα παρασκήνια και διαπιστώνει ότι είναι άνδρας. Όμως, πέραν τούτου, θα πάει μαζί του. Λέει «my funky lady, I like it». Κι έτσι δεν φεύγει τρέχοντας, αλλά μένει. Η ιδέα ενός τρανσέξουαλ χαρακτήρα σε μία επιτυχία όπου εμφανίζεται με θετικό τρόπο ήταν εντελώς φρέσκια και επαναστατική. Αν σκεφτείς πόσο καιρό πίσω έγινε αυτό, ήταν πολύ τολμηρό τραγούδι και άρεσε σε όλους. Δεν είναι όπως η πολωμένη κοινωνία που έχουμε τώρα, γιατί αυτό έγινε πριν οι ομοφυλόφιλοι αρχίσουν πραγματικά ν’ αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και κανείς δεν νοιαζόταν γι’ αυτό και όλοι πίστευαν ότι μπορούσαν να κάνουν πλάκα εις βάρος μας. Έτσι δέχτηκαν τον στίχο και όχι μόνο αυτό, αλλά τους άρεσε κιόλας (γέλια).

Οι στίχοι του τραγουδιού αναμιγνύουν τις αντωνυμίες, με τον έναν στίχο να λέει «Oh she like it» και στον επόμενο «Oh, he was a lady». Στο δε στίχο «Then she whipped out a gun», όπου «gun» νοείται το πέος. Παρακάτω αναφέρει ότι «she had the body of a Venus». Η Βένους στη ρωμαϊκή μυθολογία ήταν η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, αντίστοιχη με την Αφροδίτη της ελληνικής μυθολογίας. Λέγοντας ότι έχει το σώμα της Αφροδίτης σημαίνει ότι φαινόταν πολύ ελκυστική.  

Ο Steven Tyler αναγνώρισε ότι στο γράψιμο του τραγουδιού τον βοήθησε το νεοαποκτηθέν keyboard Korg DSS-1. Αφού άκουσε ένα παίξιμο του Joe Perry στην κιθάρα, ο Tyler άρχισε να μπλέκεται με τις προεπιλογές του οργάνου και όταν ενεργοποίησε αυτήν του Clavinet, του έδωσε τον ήχο που πλαισίωσε το ρεφρέν. Το βασικό κομμάτι γράφτηκε μέσα σ’ ένα απόγευμα στο συνηθισμένο tempo των 4/4. Το Korg αποδείχθηκε χρήσιμο και για την εισαγωγή, για να δημιουργήσουν το εφέ του «τραυλίσματος» στη σύντομη μουσική φράση της κιθάρας του Joe Perry. 

Ο Joe Perry είπε ότι όταν σκέφτηκε το riff της κιθάρας πήγαινε για έναν ήχο στο ύφος των AC/DC.

Το «Dude (Looks Like A Lady)» ηχογραφήθηκε το 1987 με παραγωγό τον Bruce Fairbairn, ενώ τη μίξη έκανε ο Mike Fraser. Με τις επίπονες μεθόδους προ-παραγωγής του Fairbairn, ο οποίος είχε κάνει την παραγωγή και στον δίσκο «Slippery When Wet» (1986) των Bon Jovi, οι Aerosmith έμαθαν το τραγούδι απέξω κι ανακατωτά πριν ανάψει το κόκκινο φως στο στούντιο. Το τραγούδι, με ρυθμό 126 bpm, υποστηρίζεται από πνευστά που προκαλούν τον ακροατή να λικνιστεί στον ρυθμό και αντιπροσωπεύει τέλεια τη νέα προσέγγιση στον ήχο του συγκροτήματος.

Joe Perry: Εκείνη την εποχή είχαν αρχίσει να μπαίνουν οι υπολογιστές. Τα synthesizers συνηθίζονταν περισσότερο στη μουσική και κάποιος έφερε αυτό το sampler. Τις πρώτες μέρες, τα ηλεκτρονικά μέσα ήταν πολύ ακατέργαστα. Δοκιμάσαμε μια συγχορδία κιθάρας και ασχοληθήκαμε μ’ αυτό κι έτσι ξεκίνησε ο βασικός ρυθμός για το «Dude». Μετά ο Steven άρχισε να γράφει στίχους. 

Dude (Looks Like a Lady) - Wikipedia

Το «Dude (Looks Like A Lady)» κυκλοφόρησε σε single στις 22 Σεπτεμβρίου 1987 και είναι το single με το οποίο επέστρεψαν οι Aerosmith. Η τελευταία τους επιτυχία ήταν η εκτέλεσή τους στο «Come Together» το 1978. Μετά από χρόνια εξάρτησης από τα ναρκωτικά και κακές πωλήσεις δίσκων, οι Aerosmith με το άλμπουμ «Permanent Vacation» εμφανίστηκαν καθαροί και συνέχισαν στη δεύτερη πράξη των τεράστιων επιτυχιών τους.

Η επιστροφή τους είχε δρομολογηθεί την προηγούμενη χρονιά, όταν οι Run D.M.C. έκαναν μία hip-hop διασκευή του «Walk This Way», που σύστησε το συγκρότημα σ’ ένα καινούργιο και νεαρότερο κοινό κι έβαλε τους Aerosmith στο MTV. 

Το «Dude (Looks Like A Lady)» κυκλοφόρησε και σε maxi single, περιλαμβάνοντας 4 χορευτικές εκδοχές του τραγουδιού: Urban Dude Mix, Dude This Way Mix, Extended Rockin’ Dude Mix και Rockin’ Dude Edit. Όλες αυτές οι εκδοχές περιλαμβάνουν επιπλέον πλήκτρα από τον Phil Ashley.

Το τραγούδι έφτασε στο No 14 των Η.Π.Α. και ήταν η πρώτη από τις τρεις τελικά επιτυχίες που έβγαλε ο δίσκος «Permanent Vacation». Στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε αρχικά στο Νο 45, αλλά όταν επανακυκλοφόρησε στις αρχές του 1990 έφτασε στο Νο 20. Επίσης έφτασε στο Νο 22 του Καναδά.

Desmond Child: Άκουσα έναν μεθυσμένο τύπο στον δρόμο να φωνάζει «κάνε μια γυμνή κυρία» -υποθέτω ότι μάλλον αυτό ήθελε να πει. Η άλλη πλευρά του τραγουδιού είναι ο ακροατής που πάντα φέρνει τη δική του ιστορία σ’ ένα τραγούδι, ανεξάρτητα από το τι λέει. Ένας από τους εργάτες που είχα σπίτι μου, οικοδόμος, μου είπε:

– Α, εσύ έγραψες αυτό το τραγούδι «Do a naked lady».

– Όχι! «Dude looks like a lady»!

Είχε φτιάξει τη δική του ιστορία. Μ’ αρέσει αυτό.

Το βίντεο του «Dude (Looks Like A Lady)» είναι ένα είδος παρωδίας και ανοίγει μ’ ένα κοντινό πλάνο ενός τρυπανιού που σφυροκοπάει το σκυρόδεμα, ενώ στη συνέχεια κινείται προς τον Tyler και τον Perry που περπατούν στον δρόμο. Στη συνέχεια, η κάμερα ανεβαίνει αποκαλύπτοντας ότι ο χειριστής του τρυπανιού είναι μία ξανθιά και ο Tyler δείχνει σοκαρισμένος.   Η θόλωση της θηλυκότητας ήταν ένα θέμα του μουσικού βίντεο, με τον Tyler σε κάποιο σημείο να εμφανίζεται μισός ντυμένος σαν γυναίκα και μισός σαν άνδρας. 

Αργότερα, περίπου στο 1:45 του βίντεο, βλέπουμε από πίσω μία νύφη κι έναν γαμπρό και όταν η νύφη γυρίζει αποκαλύπτεται ότι είναι η γυναίκα με το τρυπάνι, μόνο που αποδεικνύεται ότι είναι άνδρας -και μάλιστα ο γενειοφόρος John Kalodner, ο ιθύνων νους πίσω από τη συνεργασία των Aerosmith με τον Desmond Child. Αυτό είναι ένα αστείο που βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Kalodner ντυνόταν πάντα στα λευκά. 

Το βίντεο παρουσιάζει επίσης το συγκρότημα να παίζει ζωντανά στη σκηνή. Πολλά από τα «hair bands», όπως οι Cinderella, οι Guns N’ Roses και οι Skid Row που ήταν δημοφιλή όταν κυκλοφόρησε το «Dude (Looks Like A Lady)», φορούσαν ρούχα και μακιγιάζ παρόμοια με αυτά που φορούσε ο Steven Tyler για χρόνια. Το συγκεκριμένο βίντεο μοιάζει πολύ με το «Jump» των Van Halen, ως προς τις σκηνές με τις εκκεντρικές κινήσεις του τραγουδιστή επί σκηνής, ενώ τα υπόλοιπα μέλη εμφανίζονται να ροκάρουν. Περιλαμβάνει, επίσης, άφθονη γυμνή γυναικεία σάρκα και τυχαία πλάνα χαρακτήρων που απεικονίζουν drug queens. Τα πλάνα αυτά αποτέλεσαν πόλο έλξης για το κοινό, που λόγω της θεματολογίας του τραγουδιού αναρωτιότανε για το πραγματικό φύλο των χαρακτήρων.

Στο βίντεο εμφανίζεται επίσης η σύζυγος του Joe Perry, Billie, που προσποιείται επί σκηνής ότι παίζει σαξόφωνο. Επιπλέον, εμφανίζεται η Brandi Brandt, «κουνελάκι» του Playboy τον Οκτώβριο του 1987, που αργότερα εμφανίστηκε και στο βίντεο του «Kokomo» των Beach Boys αλλά και στο «Love In An Elevator» των Aerosmith.

Στις προκλητικές σεξουαλικές εμφανίσεις του βίντεο περιλαμβάνεται και μία σκηνή όπου σκίζεται η φούστα μίας υποτιθέμενης γυναίκας και αποκαλύπτεται στους γλουτούς της ένα τατουάζ με το έμβλημα (τα «φτερά») των Aerosmith.

Το συγκρότημα πήρε πολύ χρόνο επί της οθόνης, κάτι που ήταν καλή κίνηση marketing, αφού πολύς κόσμος δεν τους είχε δει ποτέ να παίζουν μουσική, που ήταν και το ισχυρό τους χαρτί. Η εκτέλεση του «Walk This Way» από τους Run D.M.C. ήταν το πρώτο βίντεο με το οποίο ο Steven Tyler και ο Joe Perry εμφανίστηκαν στο MTV και το «Dude (Looks Like A Lady)» ήταν το δεύτερο.

Το βίντεο σκηνοθέτησε ο Marty Callner, το έργο του οποίου περιλαμβάνει πολλά video-clips για τη Laura Branigan, τους Twisted Sister και την Pat Benatar. Η δουλειά του στα rock videos έχαιρε μεγάλης εκτίμησης. Ο Callner είχε καλό ιστορικό στο MTV και το κανάλι λάτρεψε την… αναίδεια του «Dude (Looks Like A Lady)» δίνοντάς του και δύο υποψηφιότητες στα MTV Video Music Awards στις κατηγορίες Best Group Video και Best Stage Performance In A Video. Οι Aerosmith, των οποίων τα βίντεο για το «Lightning Strikes» (1982) και το «Let The Music Do The Talking» (1985) αγνοήθηκαν από το κανάλι, έγιναν ξαφνικά αστέρες των βίντεο στο αποκορύφωμα της εποχής του MTV. Ο Callner σκηνοθέτησε και τα επόμενα τρία βίντεο του συγκροτήματος, τα οποία παίχτηκαν επίσης πολύ από το MTV: «Angel», «Rag Doll» και «Love In An Elevator». Στη δεκαετία του 1990, οι Aerosmith κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 10 MTV Video Awards και 4 βραβεία Grammy. 

Joe Perry: Το πρώτο βίντεο που κάναμε, για το «Draw The Line» (1977), προσπαθήσαμε να το σκηνοθετήσουμε μόνοι μας και πραγματικά δεν ήταν τόσο καλό. Έτσι στο «Dude» σκεφτήκαμε: «Ας βρούμε κάποιον που να το κάνει αυτό ως επάγγελμα». Έτσι καλέσαμε τον Marty Callner. Στον Marty του άρεσε να προσπαθεί να πατήσει τα κουμπιά του MTV. Του άρεσε να βλέπει μέχρι πόσο θα μπορούσε να το τραβήξει. Αυτό βοήθησε τα βίντεο όπως του «Dude» να πάνε καλά και να προβληθούν πολύ. Έλεγε:

Ουάου! Το άφησαν να περάσει αλλά εμείς θα πρέπει να το βγάλουμε.

Το διασκέδαζε πολύ. Ήταν τότε που τα μουσικά βίντεο ήταν στο αποκορύφωμά τους. 

Κι έτσι η αποστολή εκπληρώθηκε. Το «Dude (Looks Like A Lady)» βοήθησε τον δίσκο «Permanent Vacation» να γνωρίσει τεράστια επιτυχία, στρώνοντας τον δρόμο και για τον επόμενο δίσκο, «Pump», που ακολούθησε το 1989. Και τόσα χρόνια μετά, το «Dude (Looks Like A Lady)» συνεχίζει να περνάει επιτυχώς την απόλυτη δοκιμασία του χρόνου. 

Το 2011, στα απομνημονεύματά του ο Steven Tyler έγραψε ότι ήρθε κοντά στο να έχει σεξουαλική επαφή μ’ έναν άνδρα.

Steven Tyler: Το ομοφυλόφιλο σεξ δεν είναι για μένα. Το προσπάθησα μια φορά όταν ήμουν πιο νέος αλλά δεν γούσταρα.

Ο τραγουδιστής των Motley Crue, Vince Neil, έχει πλήρη επίγνωση ότι το «Dude (Looks Like A Lady)» ήταν γι’ αυτόν. Ο Desmond Child του είπε την ιστορία του τραγουδιού κι εκείνος γέλασε για τα καλά.

Παρά την επιτυχία του, το τραγούδι έχει κατηγορηθεί συχνά ότι είναι τρανσφοβικό, ότι παίζει με την ιδέα πως οι trans εξαπατούν σκόπιμα τους άνδρες ή είναι «μεταμφιεσμένες», ότι είναι αποκρουστικές κι αηδιαστικές κι ότι οι στίχοι και το βίντεο περιέχουν προσβλητικούς υπαινιγμούς. Ο Desmond Child διέψευσε όλους τους ισχυρισμούς περί τρανσφοβίας.

Desmond Child: Δεν γράφτηκε ως προσβολή γιατί αργότερα το τραγούδι λέει «My funky lady / I like it like it like it like that». Οπότε δεν το σκάει. Το αποδέχεται γιατί του αρέσει αυτό που δείχνει. Είναι σαν να λέει «γίνε όποιος θέλει να είσαι κι εγώ είμαι ανοιχτός σ’ αυτό». Είναι απόλυτα άνετο με την κοινότητα ΛΟΑΤ. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει κοιτάξει βαθιά μες στο τραγούδι, αλλά είναι ένα πολύ ανοικτό τραγούδι κι έχει ένα ηθικό δίδαγμα που λέει να μην κρίνεις ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του. Οπότε δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι κάνουν φασαρία.

Το «Dude (Looks Like A Lady)» αποτέλεσε σταθερή επιλογή των rock ραδιοσταθμών αλλά και οι Aerosmith το επέλεγαν συχνά για τις συναυλίες τους. 

Joe Perry: Όπως αποδείχθηκε είναι ένα από τα τραγούδια που πήγαν πολύ καλά. Όλα σ’ αυτόν τον δίσκο ήταν σίγουρα ένα βήμα παραπάνω από το «Done With Mirrors» (1985). Αλλά το συγκεκριμένο τραγούδι πήγε καλά κι ο κόσμος το λατρεύει ακόμα και σήμερα. Εξακολουθεί να έχει πέραση όταν το παίζουμε ζωντανά κι αυτό λέει πολλά

Η πρώτη φορά που το έπαιξαν ζωντανά ήταν στις 16 Οκτωβρίου του 1987 στο Binghamton της Νέας Υόρκης. Ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού περιλαμβάνεται στα albums «A Little South Of Sanity» (1998) και «Live At The Hampton Roads Coliseum» (2015).

Μπορεί αυτό το τραγούδι να ήταν η πρώτη -και μάλιστα απρόθυμη- προσπάθεια του συγκροτήματος να συνεργαστεί με εξωτερικό τραγουδοποιό, αλλά έκτοτε είναι μία μέθοδος που εξυπηρέτησε τους Aerosmith και άλλες φορές. Μάλιστα οδήγησε στη μεγαλύτερη επιτυχία τους, το «I Don’t Want To Miss A Thing», για την ταινία «Αρμαγεδδών» (Armageddon, 1998). 

Joe Perry: Όσο περνούσε ο καιρός χρησιμοποιούσαμε όλο και περισσότερους εξωτερικούς τραγουδοποιούς. Μέχρι το σημείο που κάναμε αυτό το τραγούδι της Diane Warren που ήταν το πρώτο μας No 1 single.

Το «Dude (Looks Like A Lady)» ακούγεται στις ταινίες «Μικρός Πατέρας, Μεγάλος Γιος» (Like Father Like Son, 1987, με τον Kirk Cameron και τον Dudley Moore), «Ο Απίθανος Κόσμος Του Wayne 2» (Wayne’s World 2, 1993, όπου οι Aerosmith το παίζουν ζωντανά), «It’s Pat» (1994, όπου ο χαρακτήρας του τίτλου, που υποδύεται η Julia Sweeney, το τραγουδά σε karaoke σε δεξίωση γάμου αλλά το τραγούδι ταιριάζει γενικά στην ταινία αφού σχετίζεται με την ασάφεια του φύλου του κύριου χαρακτήρα), «Aerosmith Rocks Donington 2014» (2015) και «Η Κυρία Ντάουτφαϊερ» (Mrs. Doubtfire, 1993, στην οποία ο Robin Williams υποδύεται έναν πατέρα που ντύνεται σαν Αγγλίδα νταντά για να δει τα τρία παιδιά του). Η Randi Mayem Singer, συγγραφέας της «Κυρίας Ντάουτφαϊερ», πίστωσε το «Dude (Looks Like A Lady)» ως ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ και ως την άμεση επιρροή για τη συγγραφή του σεναρίου. Αναφέρεται μάλιστα ότι είπε πως χωρίς το «Dude (Looks Like A Lady)» δεν θα υπήρχε η κυρία Ντάουτφαϊερ. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε επίσης στις τηλεοπτικές διαφημίσεις της ταινίας.

Desmond Child: Είναι αστείο, γιατί χρησιμοποίησαν αυτό το τραγούδι στην «Κυρία Ντάουτφαϊερ» και μετά κάθε παιδί 4-5 ετών στην Αμερική μπορούσε να τραγουδήσει το τραγούδι. Ήταν σαν να λες «το καταλαβαίνεις ότι αυτό μιλάει για μία τραβεστί;». Ήταν τόσο πιασάρικο που ο κόσμος άρχισε να το τραγουδά αυθόρμητα, ακόμα και χωρίς να ξέρει τι αφορά το τραγούδι. Ακόμα και η κυρία Ντάουτφαϊερ το χόρευε με τη σκούπα και κάθε μικρό παιδί μπορούσε να τραγουδήσει τους στίχους απέξω. 

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Dude (Looks Like A Lady)», εμφανίστηκε στο MTV ως φιλοξενούμενος ο Καναδός παλαιστής Roddy Piper. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παίχτηκε το βίντεο του τραγουδιού και αμέσως μετά ένα βίντεο του Michael Jackson. Στη συνέχεια ο Piper εμφανίστηκε να τραγουδά επανειλημμένα «Dude looks like a lady!», προοριζόμενο περισσότερο ως καρφί στον Michael Jackson παρά ως κάποια αναφορά στους Aerosmith.

Το τραγούδι ακούστηκε επίσης στις τηλεοπτικές σειρές «Station Zero» (1999), «Everybody Hates Chris» (2005), ενώ σ’ ένα επεισόδιο της σειράς «Supernatural» γίνεται έμμεση αναφορά (όταν ο Ντιν βλέπει τον Ραφαήλ, που τώρα πια έχει κυριεύσει το σώμα μιας γυναίκας, ψιθυρίζει στον Σαμ «Dude, looks like a lady»).

Το 2013, η Fallon Fox, η πρώτη ανοικτά transexual αθλήτρια μεικτών πολεμικών τεχνών, που έχει διχάσει τον κόσμο του αθλήματος με τη θέλησή της να παίζει ενάντια σε γυναίκες, αντιμετώπισε την Allana Jones, η οποία βγήκε στο κλουβί με το τραγούδι… «Dude (Looks Like A Lady)».

Στις 27 Αυγούστου του 2013, ο τηλεοπτικός σταθμός Fox News έπαιξε το τραγούδι με δυσφημιστικό τρόπο κατά την παρουσίαση θέματος σχετικά με την Chelsea Manning (πρώην Αμερικανός στρατιώτης και ακτιβιστής που άλλαξε φύλο και όνομα). Η αναπαραγωγή του τραγουδιού μαζί με το γεγονός ότι ο σταθμός αρνήθηκε σταθερά τη χρήση θηλυκών αντωνυμιών αναφερόμενος στην Manning και χρησιμοποιώντας το αρχικό (αρσενικό) όνομα, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα μέσα ενημέρωσης πήραν το τραγούδι εντελώς λάθος. Το τραγούδι δεν κοροϊδεύει έναν άνδρα επειδή μοιάζει με κυρία, αλλά περιγράφει τη σεξουαλική απήχηση μίας trans.

Το 2016, σε μία συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, ο Alice Cooper ανέφερε το «Dude (Looks Like A Lady)» ως ένα από τα πέντε τραγούδια που θα ήθελε να είχε γράψει. 

Alice Cooper: Έγραψαν αυτό το κομμάτι για τον Vince Neil. Τότε οι Mötley Crüe ήταν ένα τσούρμο όμορφων κοριτσιών. Τώρα πια δεν είναι και τόσο χαριτωμένοι.

Το 2017, η εκπομπή Jimmy Kimmel Live είχε καλεσμένη την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Caitlyn Jenner (πρώην άνδρας ολυμπιονίκης), η οποία μοιράστηκε μία ιστορία.

Caitlyn Jenner: Ήμουν σ’ έναν έρανο στη Μινεάπολη και ο Steven Tyler είχε το ψυχαγωγικό μέρος. Τον είχα συναντήσει, νομίζω, μια φορά, για λίγο -πριν πολλά, πολλά χρόνια. Αλλά καθόταν εκεί και σκέφτηκα «Πρέπει να πάω να πω ένα γεια». Οπότε, πήγα μετά στα παρασκήνια, κοίταξα τον Steven και του είπα:

– Είχα μερικές πολύ δύσκολες στιγμές στη ζωή μου. Κάποια στιγμή, για έξι χρόνια έμενα στο σπίτι μου και κάθε τόσο ντυνόμουν κι έβγαινα κρυφά στο σκοτάδι και οδηγούσα

Η Caitlyn είπε στον Steven τα πάντα, ότι οδηγούσε στην πόλη ακούγοντας το «Dude Looks Likes A Lady», χρόνια πριν εμφανιστεί ως trans. 

Caitlyn Jenner: Αυτό έγινε το τραγούδι μου, οδηγώντας με το μικρό μου αυτοκίνητο με το μικρό CD και σκαρώνοντας μελωδίες και τέτοια. Του είπα:

– Θέλω απλά να ξέρεις ότι μ’ έκανε να νιώθω καλά.

Του άρεσε. Μ’ αγκάλιασε και μου είπε:

– Πρέπει να βρεθούμε.

Την ίδια μέρα η Jenner ανάρτησε φωτογραφία της στο Instagram με την ίδια και τον Steven Tyler και αστειεύτηκε γράφοντας ότι δουλεύουν πάνω στο ντουέτο τους στο «Dude (Looks Like A Lady)», το οποίο και αποκάλεσε ως ένα από τα αγαπημένα της τραγούδια. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από θαυμαστές της και από ακτιβιστές της ΛΟΑΤ κοινότητας που αντιλαμβάνονται το τραγούδι ως τρανσφοβικό.

Το 2021, η Kelly Clarkson ερμήνευσε το τραγούδι στην εκπομπή The Kelly Clarkson Show. Περιτριγυρισμένη από κόκκινα και λευκά φώτα που αναβόσβηναν και με λυμένη ανδρική γραβάτα γύρω από τον λαιμό της, η Clarkson άφησε το αποτύπωμά της δείχνοντας τη μεγαλειώδη φωνή της στο ρεφρέν, ειδικά καθώς το τραγούδι πλησίαζε στο τέλος του κι επανέλαβε τον τίτλο του κομματιού με τρόπο που θα έκανε τον ίδιο τον Steven Tyler να τη χειροκροτήσει.  

Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο karaoke SingStar Vol. 2 και στα video games Rock Band 4 και Guitar Hero: Aerosmith. Επίσης ήταν μία από τις επιλογές υπόκρουσης στο Rock ‘n’ Roller Coaster των Hollywood Studios της Disney.

Άλλες εκτελέσεις:

  • Reel Big Fish (Ιούλιος 1999, σε συναυλία).
  • Sleater-Kinney (Αύγουστος 2000, σε συναυλία).
  • CMH Studio Artists (2000, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Pickin’ On Aerosmith – A Bluegrass Tribute»).
  • Tom McNally (Ιανουάριος 2001, στο άλμπουμ «Janie’s Got A Gun – A Tribute To Aerosmith).
  • X-Ecutioners (Απρίλιος 2002, σε συναυλία).
  • Shakira (2002, με τον Steven Tyler στην τηλεοπτική εκπομπή «MTV Icon». Επίσης, το ερμήνευσε κατά την περιοδεία Tour Of The Mongoose).
  • Eurosmith (2007, σε συναυλίες).
  • Sweet Little Band (2007, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Babies Go Aerosmith»).
  • Draw The Line (2008, σε συναυλίες).
  • Black In Rose (2009, σε ζωντανές εμφανίσεις).
  • Dennis Caplinger (Σεπτέμβριος 2009, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Rockabye Baby! Lullaby Renditions Of Aerosmith»).
  • Nickelback (Απρίλιος 2010, σε συναυλία).
  • Luhrarne (2010, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Iskalla Toner»).
  • ApologetiX (Οκτώβριος 2011, ως «Dude Would Like To Same Me» στο άλμπουμ «Wise Up And Rock»).
  • Ithacappella (Δεκέμβριος 2011, a cappella εκτέλεση στο άλμπουμ «Off The Hook»).
  • The Fold (2011, σε συναυλίες).
  • ZO2 (2011, σε συναυλίες).
  • Piano Tribute Players (Αύγουστος 2012, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Piano Tribute To Aerosmith»).
  • Burnin’ Mavericks (2012, σε συναυλίες).
  • Terry McDermott & Blake Shelton (Ιανουάριος 2013, στο άλμπουμ «The Voice – The Complete Season 3 Collection»).
  • David Garrett (2014, σε συναυλίες).
  • Hairball (2014, σε συναυλίες).
  • Hayseed Dixie (Ιανουάριος 2015, στο άλμπουμ «Hair Down To My Grass»).
  • Chiptune Radio (Ιούλιος 2015, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «8-bit Tribute To Aerosmith»).
  • Ailafar (2015, σε ζωντανές εμφανίσεις).
  • The Kill (2015, σε συναυλίες).
  • Pandora’s Box (2015, σε συναυλίες).
  • 8 Bit Arcade (Αύγουστος 2016, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «8-bit Jukebox – The Best Of Aerosmith»).
  • Perfect Strangers (2016, σε συναυλίες).
  • Coverheads (Οκτώβριος 2017, σε συναυλία).
  • Toxic Twins (Οκτώβριος 2017, σε συναυλία).
  • Shot Through The Heart (2017, σε συναυλίες).
  • Jaded (Απρίλιος 2018, σε συναυλία).
  • The Kroach (Φεβρουάριος 2019, σε συναυλία).
  • Desmond Child & Justin Benlolo (Οκτώβριος 2019, μαζί με το «You Give Love A Bad Name» στο άλμπουμ «Desmond Child Live»).
  • White Highway (2019, σε συναυλίες).
  • Ashley McBryde (Ιανουάριος 2020, σε συναυλία).
  • The Cat And Owl (Απρίλιος 2020, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Lullaby Renditions Of Aerosmith»).
  • Billboard Baby Lullabies (Αύγουστος 2021, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Lullaby Renditions Of Aerosmith»).
  • Last Child (2021, σε συναυλίες).

Οι στίχοι:
Dude looks like a lady (x4)

Cruised into a bar on the shore
Her picture graced the grime on the door
She’s a long lost love at first bite
Baby, maybe you’re wrong
But you know it’s all right, that’s right

Back stage we’re having the time
Of our lives until somebody says
Forgive me if I seem out of line
Then she whipped out a gun
And tried to blow me away

Dude looks like a lady (x4)

So never judge a book by its cover
Or who you gonna love by your lover
Love put me wise to her love in disguise
She had the body of a Venus
Lord, imagine my surprise

Dude looks like a lady (x4)

(Baby let me follow you down)
Let me take a peek dear
(Baby let me follow you down)
Do me, do me, do me all night
(Baby let me follow you down)
Turn the other cheek dear
(Baby let me follow you down)
Do me, do me, do me, do me

What a funky lady
Oh, she like it, like it, like it, like it
Oh, he was a lady

Dude looks like a lady (x4)
(x3)

About Post Author

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης https://myreview.gr

Συγγραφέας και μουσικός ερευνητής

You May Also Like

More From Author