Η ιστορία του «Double Vision» των Foreigner

του Κωνσταντίνου Παυλικιάνη

Το «Double Vision» περιλαμβάνεται στον δεύτερο δίσκο των Foreigner, «Double Vision», που κυκλοφόρησε το 1978.

Πρόκειται για ένα λουστραρισμένο hard rock τραγούδι από ένα σούπερ γκρουπ που μόλις άρχιζε να γράφει τη δαφνοστολισμένη ιστορία του. Ο κιθαρίστας των Foreigner, Mick Jones, και ο τραγουδιστής Lou Gramm, έγραψαν αυτό το τραγούδι αφού είδαν τον John Davidson, τερματοφύλακα χόκεϊ των New York Rangers, να χτυπάει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Mick Jones: Από κει προήλθε ο τίτλος. Ήμασταν σ’ ένα παιχνίδι χόκεϊ. Εκείνη την εποχή ήμουν φανατικός οπαδός των Rangers και ο Lou κι εγώ πήγαμε σ’ ένα παιχνίδι και ο τερματοφύλακας των Rangers έπαθε διάσειση και ανακοινώθηκε ότι θα έβγαινε γιατί έπασχε από διπλή όραση. Δεν είχα ακούσει ποτέ αυτόν τον όρο πριν κι από κει το πήραμε. Και στη συνέχεια αυτό οδήγησε στον τίτλο του τραγουδιού. Ξέρω ότι αυτό εκλήφθηκε από την πλειοψηφία του κοινού ως τραγούδι για τα ναρκωτικά. Δεν μ’ ένοιαζε αυτό. Δεν ήταν αυτή η πρόθεση στην αρχή, αλλά έτσι το ερμήνευσαν πολλοί άνθρωποι.  

Lou Gramm: Το «Double Vision» ήταν ένα τραγούδι που γράφτηκε περίπου στα τέλη του 1977 λίγο πριν βγει ο δίσκος «Double Vision». Πολλοί πιστεύουν ότι μιλά για το να είσαι μεθυσμένος ή φτιαγμένος. Ήμουν κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας για την ομάδα χόκεϊ των New York Rangers και έπαιζαν με τους Philadelphia Flyers στους τελικούς του Stanley Cup. Ενώ ηχογραφούσαμε αυτό το τραγούδι πριν του δώσουμε τίτλο, είχα μία τηλεόραση 8 ιντσών μέσα στον φωνητικό μου θάλαμο με την ένταση ελαττωμένη εντελώς. Ενώ τραγουδούσα και ηχογραφούσα, έριχνα το βλέμμα στην οθόνη. Στη συνέχεια, όποτε σταματούσαμε, ανέβαζα λίγο την ένταση. Κάποια στιγμή, το παιχνίδι είχε σταματήσει όταν ο Dave Schultz, ένας απ’ αυτούς τους μεγαλόσωμους των Flyers, πατίναρε μπροστά στον John Davidson, τον τερματοφύλακα των Rangers, του έδωσε μια αγκωνιά και τον χτύπησε στην ψύχρα. Οι προπονητές βοήθησαν τον Davidson να βγει από τον πάγο και οι Rangers τελείωσαν τον αγώνα με τον δεύτερο τερματοφύλακα. Κάθε τόσο οι εκφωνητές επανέρχονταν και έλεγαν ότι περίμεναν μια λέξη για την κατάσταση του Davidson. Τέλος, ο εκφωνητής είπε: «οι προπονητές είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι ο Davidson θα επιστρέψει απόψε. Δεν έχει διάσειση, αλλά βιώνει… διπλή όραση». Τότε είπα «αυτό είναι!». 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των New York Rangers, το περιστατικό συνέβη στις 13 Απριλίου του 1978 κατά τη διάρκεια ενός αγώνα χόκεϊ που διεξήχθη στο Madison Square Garden μεταξύ των New York Rangers και των Buffalo Sabres (και όχι των Philadelphia Flyers). Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο John Davidson δέχθηκε ένα δυνατό σουτ στη μάσκα του από έναν παίκτη των Buffalo Sabres.

John Davidson: Μέχρι σήμερα, δεν έμαθα καν ποιος έκανε το σουτ, αλλά μπορώ να σας πω ότι το κεφάλι μου κουδούνισε για τα καλά.

Στην τηλεοπτική περιγραφή του αγώνα εκείνο το βράδυ ήταν ο Jim Gordon και ο Bill Chadwick, δύο από τους πιο δημοφιλείς σχολιαστές στην ιστορία των Rangers. Μιλώντας για τον Davidson, είπαν ότι μετά από ένα τόσο βαρύ χτύπημα υπέφερε πιθανώς από «διπλή όραση». Πιθανότατα μάλιστα να χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τη φράση «double vision». Κάποια από τα μέλη των Foreigner, συμπεριλαμβανομένου και του τραγουδιστή Lou Gramm, παρακολουθούσαν τον αγώνα και η φράση αυτή τους έδωσε την έμπνευση να τη χρησιμοποιήσουν ως τίτλο του τραγουδιού στο οποίο ήδη δούλευαν. 

Η «διπλή όραση», γνωστή και ως διπλωπία, μπορεί να προκληθεί από μέθη ή από τραύμα στον οφθαλμό, τα νεύρα ή τον εγκέφαλο. Όλοι γνωρίζουμε αυτό το τεστ «πόσα δάχτυλα βλέπεις;» κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο χρήσιμο.

Στο δεύτερο κουπλέ, ο στίχος «My mind is racing, but my body’s in the lead» εκφράζει τον αγώνα που δίνεται μεταξύ του μυαλού και του σώματος.

Το «Double Vision» ηχογραφήθηκε το 1978 σε Ντο μείζονα (C major) και με ρυθμό 130 bpm. Παραγωγοί ήταν οι Ian McDonald, Keith Olsen και Mick Jones. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι Lou Gramm (βασική φωνή), Mick Jones (βασική κιθάρα, φωνητικά), Ian McDonald (κιθάρες, φωνητικά), Ed Gagliardi (μπάσο, φωνητικά) και Dennis Elliott (drums).

Αποτέλεσμα εικόνας για DOUBLE VISION FOREIGNER

Το «Double Vision» κυκλοφόρησε σε single στις 8 Σεπτεμβρίου του 1978 και ήταν το δεύτερο single που βγήκε από τον ομώνυμο δίσκο.

Το περιοδικό Rolling Stone έγραψε τότε ότι η φράση του τίτλου φαίνεται να υποδηλώνει ότι «όλη η παγιωμένη απογοήτευση και οργή που ένιωθε ο αφηγητής -λόγω του ρομαντικού του σπαραγμού- έχει βρει την καταστροφική διέξοδό της σ’ ένα είδος οφθαλμικής αποπληξίας». Επέκρινε δε την «αυτολύπηση» του τραγουδιού λέγοντας ότι «μελοδραματικοί τόνοι του Gramm απειλούν να αναποδογυρίσουν τα ιγμόρειά του καθώς βογκάει για τα βάσανα που πρέπει να υποστεί από τα χέρια άθλιων γυναικών», ενώ βρήκε ακατανόητους τους στίχους «No disguise / for that double vision… My double vision is the best of me».

Το Billboard θεώρησε ότι το «Double Vision» ήταν πιο δυνατό single από το προηγούμενο, το «Hot Blooded», λόγω του δυναμικού και λιγότερο μονότονου hard rock ρυθμού και της πιο μεταδοτικής μελωδίας. 

Το Cash Box έγραψε ότι οι κιθάρες και το beat δίνουν τη θέση τους σ’ ένα ελκυστικό, ελαφρύτερο ρεφρέν που υπογραμμίζεται από απαλά στροβιλιζόμενα πλήκτρα, ενώ επαίνεσε και την ερμηνεία του Lou Gramm. Το Record World έγραψε ότι η δουλειά στην κιθάρα είναι τρομερή και ότι τα φωνητικά του Lou Gramm είναι πάντα τέλεια rock.  

Η Daily News Journal θεώρησε το «Double Vision» ως το καλύτερο τραγούδι του δίσκου, αναφέροντας ότι είναι «ένα παράδειγμα του ξεχωριστού ήχου των Foreigner μ’ ένα ιντερλούδιο πλήκτρων και με συνεχή κίνηση μπάσου και κιθάρας». Η εφημερίδα St. Joseph News-Press περιέγραψε το «Double Vision» ως «ικανοποιητικό αλλά λίγο υπερβολικά πομπώδες».    

Το τραγούδι έφτασε στο No 2 των Η.Π.Α., No 6 στη Νότια Αφρική, No 7 στον Καναδά και No 97 στην Αυστραλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν κυκλοφόρησε σε single παρά μόνο μετά από σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου. Ωστόσο, το τραγούδι δεν μπήκε στους βρετανικούς πίνακες επιτυχιών. Στην Ελλάδα το «Double Vision» ήταν το κομμάτι που έκανε γνωστούς τους Foreigner πριν την απόλυτη δικαίωσή τους με την τεράστια επιτυχία που γνώρισαν στη συνέχεια με τραγούδια όπως τα «Urgent», «Waiting For A Girl Like You» και «I Want To Know What Love Is».

Το «Double Vision», πυροδοτώντας το ξέσπασμα της κιθάρας του Mick Jones και τα ηφαιστειακά φωνητικά λευκής soul του Lou Gramm, αποτέλεσε βασική επιλογή του συγκροτήματος για τις συναυλίες του. Τα τελευταία χρόνια τόσο ο Lou Gramm (ως σόλο) όσο και οι Foreigner (με τραγουδιστή πλέον τον Kelly Hansen) χρησιμοποίησαν το τραγούδι για την έναρξη των συναυλιών τους.   

Ζωντανές ηχογραφήσεις του τραγουδιού περιλαμβάνονται στα albums «Classic Hits Live/Best Of Live» (1993, από συναυλία που δόθηκε το 1979 στη Φιλαδέλφεια των Η.ΠΑ.), «Extended Versions» (2005, από συναυλία που δόθηκε την ίδια χρονιά στο North Las Vegas, Η.Π.Α.), «Can’t Slow Down… When It’s Live!» (2010, από συναυλία που δόθηκε την ίδια χρονιά στο Nashville, Tennessee, Η.Π.Α.), «Double Vision: Then And Now» (2019, από την ομώνυμη περιοδεία του 2018-2019) και «Live At Rainbow ’78» (2019, από συναυλία που δόθηκε στο Λονδίνο το 1978).

Το 1996, ο Lou Gramm (ο τραγουδιστής των Foreigner) πήγε στον γιατρό και διαμαρτυρήθηκε για χρόνιους πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης και… διπλή όραση. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, διαγνώστηκε με κρανιοφαρυγγίωμα, έναν μη καρκινικό καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο, που θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει. 

Lou Gramm: Ήταν λίγο… τρομακτικό. Μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που ανακάλυψα ότι είχα έναν όγκο σε μέγεθος αυγού και οι απολήξεις του τύλιγαν το οπτικό νεύρο στην απόφυση, ψάχναμε για έναν ειδικό. Όλοι ξέραμε ότι ο χρόνος ήταν ουσιαστικός για να βγει αυτό το πράγμα απ’ το κεφάλι μου, πριν προκαλέσει πραγματικά ανεπανόρθωτη ζημιά που θα άλλαζε δραστικά τον τρόπο που ζούσα τη ζωή μου.   

Περιττό να πούμε ότι ο Lou Gramm επιβίωσε της δοκιμασίας. Ο δε τερματοφύλακας John Davidson έγινε δημοφιλής παρουσιαστής και αναλυτής χόκεϊ. Ο ίδιος και ο Mick Jones έχουν γελάσει αρκετές φορές από τότε για το «Double Vision». Το τραγούδι αποτελεί ακόμα και σήμερα μία από τις σταθερές επιλογές των ραδιοφωνικών σταθμών που παίζουν κλασικό rock.

Double Vision ονομάστηκε ένα συγκρότημα που παίζει τραγούδια των Foreigner (tribute band). 

Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση των Burger King (1997) ενώ συμπεριλήφθηκε και στα video games Guitar Hero: Van Halen και Rocksmith 2014.

Επιπλέον, το βιβλίο του Λάζαρου Αλεξάκη «Στο Στόμα Του Λύκου Vol. 2» (2017) περιλαμβάνει αναφορά στο τραγούδι.

Το περιοδικό Billboard βαθμολόγησε το «Double Vision» ως το 10ο καλύτερο τραγούδι των Foreigner, ενώ το Classic Rock History ως το 5ο καλύτερο, επαινώντας ιδιαίτερα το εναρκτήριο riff της κιθάρας. Η Detroit Free Press περιέγραψε τη μελωδία του «ως ένα από αυτά τα τραγουδάκια, όπως ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό τραγούδι, που αποτυπώνεται στον εγκέφαλό σου είτε το θέλεις είτε όχι».   

Οι στίχοι:

Feelin’ down and dirty, feelin’ kind of mean
I’ve been from one to another extreme
It’s time I had a good time, ain’t got time to wait
I wanna stick around till I can’t see straight

Fill my eyes with that double vision
No disguise for that double vision
Ooh, when it gets through to me, it’s always new to me
My double vision gets the best of me

Never do more than I, I really need
My mind is racing, but my body’s in the lead
Tonight’s the night, I’m gonna push it to the limit
I’ll live all of my years in a single minute

Fill my eyes with that double vision
No disguise for that double vision
Ooh, when it gets through to me, it’s always new to me
My double vision always seems to get the best of me, the best of me, yeah

Ooh, double vision, I need double vision
It takes me out of my head, takin’ me out of my head
I get my double vision
Oh, seeing double, double
Oh, I have double vision, yeah, I’m getting double vision

About Post Author