“Για όλα υπάρχει ένας μύθος”, Λουκόπουλος Κωνσταντίνος, Κάκτος 2022

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη Οπισθόφυλλου

Πώς γίνεται ολόκληρος θεός του πολέμου να είναι δειλός; Πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η εκδίκηση μιας απατημένης θεάς που ψάχνει να ξεσπάσει; Πόσο κακό είναι ικανή να κάνει μια μητέρα που αναζητά τη χαμένη της κόρη; Ποιο μυστικό μπορεί να κρύβει ένα διάσημο τέρας που, μέχρι να τιμωρηθεί σκληρά και άδικα, ήταν μια κοπέλα ξακουστή για την ομορφιά της; Τι ανάγκασε τους πανίσχυρους θεούς του Ολύμπου να εγκαταλείψουν το παλάτι τους φοβούμενοι για τη ζωή τους; Αν νομίζετε ότι οι αρχαίοι μύθοι ανήκουν στο παρελθόν, κάνετε λάθος. Η ελληνική μυθολογία μπορεί να είναι αρχαία, αλλά είναι πάντα επίκαιρη και βρίσκεται παντού γύρω μας. Δεν με πιστεύετε; Στις σελίδες αυτού του βιβλίου παρελαύνουν μύθοι μια συλλογή με περισσότερους από τριάντα αρχαίους μύθους για κάθε σημαντική πτυχή της ζωής μας. Πριν ο πόλεμος, το μίσος, η εκδίκηση, ο πλούτος, η φιλία ή ο θάνατος παιδέψουν εμάς, είχαν απασχολήσει τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι κατέγραψαν τις σκέψεις τους μέσα στους μύθους, που επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Μετά από 1.000.000 ώρες προβολών στο YouTube και τη μεγαλύτερη παρέα μυθολογίας και αρχαιολογίας του ελληνικού διαδικτύου με πάνω από 125.000 ακόλουθους, το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας υπόσχεται να σας πείσει ότι, όπου και να κοιτάξετε, θα δείτε τα απομεινάρια μιας πανάρχαιας ιστορίας και ότι… για όλα υπάρχει ένας μύθος!

Βιβλιογνώμη

Για όλα υπάρχει ένας μύθος, όπως πολύ σωστά λέει ο αγαπητός Μυθόλοτζιστ, όπως επίσης παντού υπάρχει ένας Μύθος, όπως λέει η αγαπητή ζυθοποιία (η επόμενη τοποθέτηση δεν θα είναι δωρεάν, μη κοιτάς κυρά Μπύρα μου που δεν κρατήθηκα τώρα). Άνοιξε μια μπύρα, και συ, καλέ μου αναγνώστη, χωρίς να διαμαρτύρεσαι που είμαστε στο καταχείμωνο, και έλα να σου πω για έναν βιβλίαρο!

Αγαπώ την ελληνική μυθολογία, είναι γνωστό, και ξέρω αρκετούτσικα πράγματα, λόγω σπουδών αλλά και προσωπικής εμ… ευχαρίστησης (ουφ!), οπότε είχα πολλές απαιτήσεις από το σύγγραμμα τούτο. Σπόιλερ αλέρτ, μου της κάλυψε όλες, μία μία, όμορφα και ολοκληρωτικά!

Ο μεσιέ συγγραφέας είχε την ευφυέστατη ιδέα να μας μιλήσει για την μυθολογία με έναν διαφορετικό τρόπο, θέλοντας να τονίσει την επιβίωσή τους στην τωρινή μας ζωή και καθημερινότητα, αλλά και το γεγονός πως όλα σε αυτόν τον κόσμο πάνε σε ζεύγη. Γέλιο – κλάμα, ζωή – θάνατος, φτώχεια – πλούτος, γιν – γιανκ, Άρης – Παόκ. Όλα! Τι να κάνουμε τώρα; Και έτσι δόμησε το βιβλίο του, χώρισε τα κεφάλαιά του, παρέθεσε Βανδή όπου αυτό ήταν χρήσιμο (τον αγάπησα λίγο παραπάνω γι αυτό), και μας παρέδωσε ένα υπέροχο βιβλίο.

Έχω να πω λοιπόν, πως εκτός του ότι πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο μυθολογίας, με έξυπνο χιούμορ, χωρίς άπειρες λεπτομέρειες, με φαν φακτς, και υπέροχες επιλογές μύθων, οι πληροφορίες που παραθέτει είναι έγκυρες και ολοκληρωμένες, καλύπτει με όμορφο και απλό τρόπο το ζήτημα των πολλαπλών παραδόσεων, και βάζει μέσα την προσωπικότητά του. Πώς τα έκαμε όλα αυτά, σε ακούω να με ρωτάς, αλλά δε θα σου πως περισσότερα, μόνο θα σε παρακινήσω να πάρεις το βιβλίο να το διαβάσεις.

Θα επιτύχεις πολλά ταυτόχρονα, όπως ξεστράβωμα, πνευματική ευφορία, διασκέδαση, φιλοσοφική αναζήτηση, και μια βαθύτερη κατανόηση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος που όλοι μας θέλουμε τόσο να μνημονεύουμε αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε μαύρα μεσάνυχτα. Μέχρι την επόμενη φορά, με τις υγείες μας ή έρρωσο όπως θα έλεγαν και οι πρόγονοι μας (ας μη την πιάσουμε αυτή τη συζήτηση, άστο να πέσει κάτω, ταίριαξε ωραία στην πρότασή μου), και μήπως να ξαναδώ Χαϊλάντερ, διότι ο Μύθος καλά κρατιέται παρά τα 5000κάτι χρόνια που βαραίνουν την πλάτη του;

About Post Author