Μια ξεχωριστή παράσταση μουσικής, λόγου και χορού με τίτλο «Mare Nostrum – Η δική μας θάλασσα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου με οικοδεσπότες το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου και τους συνεργάτες του στο Θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» ΦΛΟΚΑ στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας. Μια μεγάλη παραγωγή με ερμηνευτές τη Μάρθα Φριντζήλα και την Κωνσταντίνα Πάτση που τις συνοδεύουν 9 σημαντικοί σολίστες της λαϊκής μουσικής και ένα πλήθος χορευτών του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου σε μουσική σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένων Θωμά Κωνσταντίνου και επιμέλεια χορών Κωνσταντίνου Τζανέτου.
«Mare Nostrum – Η δική μας θάλασσα»…η χιλιοτραγουδισμένη Μεσόγειος …η αιώνια αγαπημένη.Η θάλασσα των Ελλήνων, των Ρωμιών, των Σταυροφόρων, των Βυζαντινών. Η θάλασσα των ποιητών, του Ελύτη, του Καβάφη, του Γκάτσου , του Χικμέτ, και του Πεσόα . Η Θάλασσα του αποχωρισμού, του έρωτα και του χαμού. Εμβληματικά ποιήματα μεγάλων ποιητών από τη Μεσόγειο και την Ελλάδα διαδέχονται τις μουσικές και τους χορούς του κόσμου, του δικού μας κόσμου, του ελληνικού, του Ρωμαίικου, του Μεσογειακού, του κοσμοπολίτικου! Από το Γιβραλτάρ έως στην Κρήτη και της «Γραμβούσας το ακρωτήρι…»
Από τις ακτές της Αλεξάνδρειας των Πτολεμαίων έως τη Σμύρνη του χαμού. Από την Κωνσταντινούπολη έως την ελληνόφωνη κάτω Ιταλία και τις Συρακούσες και από τη Βενετιά έως τις Κυκλάδες και την Κύπρο. Νωχελικά Πορτογαλέζικα fado μπλέκονται με Αλεξανδρινά βαλς, Ανδαλουσιάνικα flamenco με κρητικές και νησιώτικες σούστες. Γκρεκάνικες Ταραντέλες συνομιλούν με επτανησιακούς σκοπούς. Θρήνοι της ερήμου συναντούν διονυσιακούς θρακιώτικους χορούς.
Ένας ύμνος στη Μεσόγειο, τη θάλασσά μας, που δε χωρίζει τους ανθρώπους και τους λαούς που αιώνες ολόκληρους ζουν μαζί και αναπνέουν το αεράκι της, γεύονται τη δροσιά της και τραγουδούν και χορεύουν στον ήχο των κυμάτων της. Αντίθετα τους ενώνει με τη μεγάλη αγκαλιά της σε μια αρμονική συνύπαρξη ειρήνης και δημιουργίας.
TRAILER ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μάρθα Φριντζήλα : τραγούδι & απαγγελία
Κωνσταντίνα Πάτση: τραγούδι
Θωμάς Κωνσταντίνου: Ούτι, λαούτο, μαντολίνο, çümbüs, κιθάρα, τραγούδι
Γιώργος Κωτσίνης: κλαρίνο , καβάλ, νέυ , φλογέρες
Πέτρος Μήτσου: τσαμπούνα, γκάιντα, μαντολίνο, φωνητικά
Χρήστος Δαλιάνης : βιολί , φωνητικά
Δήμος Βουγιούκας: Ακορντεόν
Στέλλα Βαλάση: Σαντούρι
Νίκος Γύρας: κοντραμπάσο, τραγούδι
Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά και multi-percussionset
Μαρία Παπαγεωργίου: κανονάκι
Μια μουσικοχορευτική παράστασητου Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου
Πρόεδρος – έφορος χορού: Κατερίνα Παρασκευοπούλου
Επιμέλεια χορών: Κωνσταντίνος Τζανέτος
Mουσική σκηνοθεσία & επιμέλεια κειμένων: Θωμάς Κωνσταντίνου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: «ΕΘΟΣ»
Σχεδιασμός & χειρισμός ήχου: Μιχάλης Σκαράκης – Γιάννης Μιχαλόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών, οπτικές προβολές: Έλενα Πετροπούλου
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 15 €
Παιδικό, φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, άνεργοι: 10 ευρώ
Προπώληση:
Βιβλιοπωλείο ΚΟΡΚΟΛΗΣ (Ερμού 3, Πύργος), Lookit’sJourneyTime Λουκάς
Δημακόπουλος (Λετρίνων 4 – Πύργος) , Βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ (Αθανασίου
Διάκου 2, Αμαλιάδα), Πολιτιστικός Σύλλογος Έλισσα –Αμαλιάδα (694 721 2941), «Strigas
Travel» Ζαχάρω, «ChristianoupolisTravel» Κυπαρισσία, Κατάστημα 4Seasons –Κρέστενα
(τηλ. 26250 23166), ΚΛΕΨΥΔΡΑ –Κρέστενα (τηλ. 6948980460 Τουρής Κώστας) «ΡΟΔΟΝ
ΚΑΦΕ» – Αρχ. Ολυμπία
Για την μετακίνησή σας μπορείτε να απευθυνθείτε στα τουριστικά πρακτορεία:
Lookit’sJourneyTime Λουκάς Δημακόπουλος (Λετρίνων 4, Πύργος, τηλ. 2621081300)
«Strigas Travel» Ζαχάρω, (τηλ : 26250 33517, 6934150407,«Christianoupolis Travel» Κυπαρισσία (τηλ. 2761 025456),Chrysanthakopoulos Travel Services, Ανδραβίδα (τηλ. 6972257395)
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1922
ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Ηλεία, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, ακουμπάει σε ένα γερό και ένδοξο παρελθόν. Στη νεότερη ιστορία της γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή χάριν της εύφορης και γόνιμης γης της και κυρίως χάριν της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Ο Πύργος ήταν το κέντρο διακίνησης του προϊόντος και αναδείχτηκε σε μια μεγάλη πόλη με μεγάλη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ακμή.
Αυτός ήταν ο Πύργος όταν το 1922 ιδρύθηκε το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων με πρωτοβουλία της Φανής Γιαννοπούλου και της Θεανώς Παπακωνσταντίνου, το γένος Λεονταρίτου, οι οποίες διετέλεσαν πρώτες πρόεδροί του. Το Λύκειο του Πύργου έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτό από όλη την τοπική κοινωνία, ενώ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της εποχής. Πρώτο μέλημά του ήταν τότε η περίθαλψη των προσφύγων. Περιλάμβανε τμήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας αλλά κυρίως τμήματα με σκοπό την εξύψωση της Ελληνίδας με σπουδαιότερο το Κυριακό Σχολείο, που απευθυνόταν κυρίως σε άπορα κορίτσια και προσφυγοπούλες που εργάζονταν σε σπίτια μεγαλοαστών, αλλά και στα εργοστάσια καπνοβιομηχανίας, αλευροβιομηχανίας, μακαρονοποιϊας, φανελοποιϊας, καραμελοποιϊας, οινοποιϊας και σταφιδεργοστάσια που λειτουργούσαν στην πόλη μας. Η δράση του στην καλλιτεχνική, πνευματική και κοινωνική ζωή του Πύργου ήταν πολύ σημαντική και συνετέλεσε στην πρόοδο της πόλης. Μάλιστα είχε και τμήμα διαλέξεων, όπου κατά καιρούς προσκλήθηκαν και μίλησαν επιφανείς άνθρωποι του πνεύματος. Στα 1927 πέρασε από τον Πύργο ο Δελφικός Ποιητής Άγγελος Σικελιανός και ο παλιός του φίλος Γιώργος Καρανικολός τον παρακίνησε να κάνει μια διάλεξη στο Λύκειο. Η διάλεξη αυτή του Σικελιανού ήταν αληθινά κομψοτέχνημα λόγου και συγκινητική, με θέμα εμπνευσμένο από τα αετώματα της Ολυμπίας». (4 Φεβρουαρίου 1928). Ο Τάκης Δημόπουλος θυμάται πολύ αργότερα: «η αίθουσα του Λυκείου, οι άλλοι χώροι του οικήματος, η σκάλα ακόμη, κατάμεστα όλα από τον κόσμο. Και η φωνή του Σικελιανού βροντερή, καθάρια, επιβλητική, συνεπήρε όλους από τις πρώτες κιόλας λέξεις.. Στο τέλος της ομιλίας θύελλα ατελείωτη χειροκροτημάτων. Όλοι όρμησαν να χαιρετίσουν από κοντά τον ποιητή μ΄έναν αυθόρμητο συγκινημένο συνωστισμό… Ο Σικελιανός χάρισε στον Πύργο εκείνη τη βραδιά του 1928 πλούσια τη δωρεά της λυρικής ψυχής του».
Τα χρόνια προχωρούν ως το 1940 και η Διοικητική αρχή του Πύργου (Κατοχικές αρχές) ζήτησε την αλλαγή των μελών του ΔΣ και υπέβαλε κατάλογο νέων ονομάτων. Το ΔΣ δεν δέχτηκε και απέρριψε την ζητηθείσα αλλαγή. Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου σταματά τη λειτουργία του.
Eπανιδρύθηκε το 1977 από την αείμνηστη Παρασκευή Κριτσέλη.
Έκτοτε το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου παραμένει προσηλωμένο στους σκοπούς ίδρυσής του, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες εξελίξεις που είναι α) η έρευνα, η διατήρηση και μετάδοση όλων των μορφών του πολιτισμού, β) η ανύψωση και η πρόοδος των Ελληνίδων και η υποστήριξη της σύγχρονης μητέρας και του παιδιού γ) η συμβολή του σε κάθε πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας.
Θεσμός του Λυκείου είναι τα «Χαραλάμπεια», κορυφαία φεστιβαλική – μουσικοχορευτική – παραδοσιακή εκδήλωση. Έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στον Πύργο καθώς και εκδηλώσεις όπως η Γιορτή της Μητέρας και αξιόλογες ημερίδες επιστημονικού, λογοτεχνικού, παιδαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το αφιέρωμα τιμής και μνήμης το 2000 στον ποιητή Τάκη Δόξα, αλλά κ το 2010 στους Πύργιους πνευματικούς δημιουργούς Τάκη Δόξα, Διονύσιο Κόκκινο, Τάκη Σινόπουλο και Καλλιόπη Καφετζή.
Στο φιλόξενο χώρο του πάνω από 300 παιδιά αλλά και ενήλικες βιώνουν τη μουσική και χορευτική παράδοση, όπως υπάρχει αυθεντική στην ελληνική ύπαιθρο. Η Μεγάλη Χορευτική Ομάδα με χοροδιδάσκαλο το Κωνσταντίνο Τζανέτο, κάθε χρόνο γίνεται πρεσβευτής της πολύτιμης πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε χιλιάδες επισκέπτες στο λιμάνι του Κατακόλου, στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και σε παραστάσεις εντός και εκτός της χώρας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά ταξίδια στην Πάτρα, στο Ναύπλιο, στη Ρόδο, στην Καλαμάτα, στα Γιάννενα, αλλά και στην Βουδαπέστη, στις Βρυξέλες, στο Παρίσι και στο Buzau (Ρουμανία), όπου τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο για την εμφάνισή της κλπ.
Στο Λ.Ε.Π. λειτουργούν τμήματα Εθνικών Ενδυμασιών, με πλούσια ιματιοθήκη αυθεντικών φορεσιών, Εθνικών Χορών, Φιλολογικό, Μητέρας και Παιδιού, Λαογραφικό, Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εκδρομών και Μουσικό με χορωδία ενηλίκων για έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια.
Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, δια των τμημάτων του όπως αυτά περιλαμβάνονται στην ιδρυτική του πράξη έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της ελληνικής πνευματικής και πολιτισμικής μνήμης όπως αυτή νοείται ως σύνολο παραδόσεων που μεταβιβάζονται στους ανθρώπους ανά γενιές και διαμορφώνουν μια συλλογική ταυτότητα. Για το λόγο αυτό μετέρχεται τη συλλογή και τη χρήση ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών, κατά μεγάλο μέρος αυθεντικών, την εκμάθηση παραδοσιακών χορών από πολλές περιοχές της χώρας, τη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων. Για τον ίδιο σκοπό τιμά την μνήμη ανθρώπων που κατέδειξε ηρωϊκά η ιστορία, όπως αυτή των γυναικών κατά την Επανάσταση του 1821 πραγματοποιώντας μια μεγάλη παράσταση « Μια κόρη τ΄αποφάσισε!» σε συνεργασία και επιμέλεια του καθηγητή εθνομουσικολογίας κ. Λάμπρου Λιάβα (Ιούλιος 2021 , Θέατρο Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας), τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τη παράσταση «Στην Ανατολή , Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας δοξαστικό αχολογάει τροπάρι…» – «μια Αναστάσιμη γιορτή μνήμης» σε επιμέλεια Θωμά Κωνσταντίνου (Ιούλιος 2022, Θέατρο Φλόκα Αρχ. Ολυμπίας).
Τιμά την πόλη του εκδίδοντας ημερολόγιο (Ιανουάριος 2023) με έργα ανθρώπων που έχουν την καταγωγή τους από αυτήν και που έχουν σφραγίσει τη πνευματική της ζωή αλλά και της χώρας μας ολόκληρης (Δανιήλ, Εξαρχόπουλος, Αδαμάκος, Βαρώτσος, Παπαμιχαλόπουλος κλπ). Στέκεται αλληλέγγυα αρωγός, κατά τις δυνάμεις του αλλά κ΄των μελών του, σε οποιαδήποτε κρίση προσφέροντας στήριξη σε συνανθρώπους μας εντός και εκτός της χώρας μας που έχουν υποστεί τις συνέπειες ενός πολέμου, πυρκαϊών , σεισμών κλπ συνεργαζόμενο με φορείς ιδιωτικού κ δημοσίου δικαίου (Περιφέρεια, Δήμος, Χαμόγελο του Παιδιού κλπ), αλλά και σε τοπικό επίπεδο παρέχοντας βοήθεια στα ιδρύματα (Δημόσια και Εκκλησιαστικά) της περιοχής μας καθώς και σε συνανθρώπους μας που στερούνται τα προς το ζην. Κύριο μέλημά μας είναι η φροντίδα των παιδιών που για οικονομικούς λόγους στερούνται της δυνατότητας να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα ήθελαν, έτσι προσφέρουμε δωρεάν εκμάθηση χορών σε παιδιά που φιλοξενούνται στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού ή που θέλουν να έρθουν στα τμήματά μας και αρκετές φορές σε συνεργασία με Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση έχουμε στηρίξει σχολεία της πόλης μας, το σύλλογο ΑΜΕΑ κλπ.
Έχει τιμηθεί από το κεντρικό Λύκειο των Ελληνίδων (Αθηνών) ως ένα από τα αρχαιότερα παραρτήματα (έτος ίδρυσης 1922).
Τέλος να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών βραβεύτηκε με το βραβείο «Σάκη Σπήλιου Μπιρμπίλη» το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου. Τιμήθηκε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου κ Αικατερίνη Παρασκευοπούλου, η Γεν. Γραμματέας Δήμητρα Καχτίτση – Τζαβάρα και όλα τα μέλη του Δ.Σ. Η πρόεδρος παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Μιχαήλ Σταθόπουλο, όπως δε αναφέρει ο τιμητικός έπαινος της Ακαδημίας, το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου «τιμάται δια την εξαιρετικήν και λαμπράν αυτού συμβολήν εις την της πόλεως του Πύργου Ηλείας πρόοδον και εις την της ελληνικής, πνευματικής και πολιτισμικής μνήμης διατήρησιν».
Το βραβείο αυτό αντανακλά την εκατόχρονη ζωή του Λυκείου του Πύργου και τη συνεχή παρουσία του στα πολιτιστικά, εθνικά και κοινωνικά γεγονότα του τόπου μας. Αποτελεί και μεγάλη τιμή για την πόλη του Πύργου και τον πνευματικό του κόσμο.
Διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο, με τετραετή θητεία, το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες του 2023, εκπροσωπείται από την Πρόεδρό του Αικατερίνη Παρασκευοπούλου.
Για το Λ.τ.Ε. Πύργου
Η πρόεδρος η Γεν. Γραμματέας
Αικατερίνη Παρασκευοπούλου Δήμητρα Καχτίτση –Τζαβάρα