Ρεσιτάλ μουσικής δωματίου «Ο Robert Schumann και τρεις ποιητές» στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός 

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ο Robert Schumann και τρεις ποιητές

Λένια Ζαφειροπούλου, τραγούδι

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, πιάνο

Η μεσόφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με τίτλο «Ο Robert Schumann και τρεις ποιητές», την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Πόσο μπορεί ένας συνθέτης να μεταμορφωθεί μελοποιώντας τον ποιητή που διάλεξε;  Ο Ρόμπερτ Σούμαν μπορεί. Και κυρίως θέλει και φιλοδοξεί. 

Από τα πικρά, βόρεια ποιήματα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν πλάθει τέσσερις κινηματογραφικές μινιατούρες. Η ειρωνεία και το αυτοϋπονομευτικό πάθος του Χάινριχ Χάινε, του εμπνέουν στυλιστικές ακροβασίες και έναν ακραία οδυνηρό λυρισμό στα όρια της παρωδίας. Και από τον Γιουστίνους Κέρνερ, που πενθεί την απομάγευση και αποστρέφεται την εκβιομηχάνιση της Ευρώπης, ο Σούμαν χτίζει έναν ημίωρο κύκλο τραγουδιών γεμάτο μελαγχολική λατρεία για τη φύση που μοιάζει να χάνει τον θρόνο της. 

Η Λένια Ζαφειροπούλου και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παίζουν και μιλούν στο κοινό για τον συνθέτη, που ακολουθώντας τα μονοπάτια των ποιητών του και μέσα στα φαινομενικά σεμνά όρια της μουσικής δωματίου, ξεδιπλώνει ένα εκφραστικό φάσμα από τον θρίαμβο της ζωής και της νιότης μέχρι τον τελετουργικό θρήνο και από την αδιάσειστη ειλικρίνεια του αισθήματος μέχρι την ακυριολεξία του πικρού σαρκασμού. 

Οι στίχοι θα προβάλλονται σε ελληνική μετάφραση. 

Πληροφορίες:

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, ώρα έναρξης 20.30

Τιμές εισιτηρίων: € 12 (γενική είσοδος), € 10 (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ)

About Post Author