Θύελλα και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε, έπειτα από τη νέα κατάθεση του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή. Ο κ. Καλογρίτσας κατά την κατάθεσή του φέρεται να αποκάλυψε νέα SMS μεταξύ του ίδιου και του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Σε αυτό το πλαίσιο, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αντήλλαξαν σκληρές ανακοινώσεις.
Σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ζήτησε απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται έπειτα από τη νέα κατάθεση του κ. Καλογρίτσα. Το κυβερνών κόμμα τόνισε πως ο εργολάβος «αποκάλυψε με λεπτομέρειες ότι, κατόπιν εντολών του κ. Παππά αφού ναυάγησε το σχέδιο για δημιουργία “Syriza Channel”, τα 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαν για τη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ – εφημερίδας και συγκεκριμένα της εφημερίδας Documento, η οποία εκτός των άλλων υπηρεσιών στο κόμμα, θα αναλάμβανε και τις επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και των συζύγων τους».
Έτσι, η ΝΔ απευθύνει σειρά ερωτήσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ:
- «Ποια ήταν η διαδρομή των 3 εκατομμυρίων ευρώ;
- Πώς ένας εργαζόμενος σε μια εφημερίδα, στην οποία έχουν καταλήξει 3 εκατομμύρια, γίνεται στη συνέχεια ιδιοκτήτης;
- Ποιος ο ρόλος του κ. Αρτέμη Αρτεμίου στην αναζήτηση χρημάτων για τη δημιουργία του Syriza Channel;
- Είναι πράγματι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου το ίδιο ακριβώς πράγμα;
- Οφείλονται απαντήσεις, τις οποίες οι εμπλεκόμενοι μέχρι σήμερα έχουν κάνει οτιδήποτε για να αποφύγουν».
ΣΥΡΙΖΑ: Χάρισε και πάλι άφθονο γέλιο με τις αντιφάσεις του
Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η κατάθεση «χάρισε για μια ακόμα φορά άφθονο γέλιο και νέες αντιφάσεις». Όπως αναφέρει η ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Ο μάρτυρας οδήγησε τον πρόεδρο της Επιτροπής στο σημείο να του δείξει τη μήνυση που ο ίδιος ο Καλογρίτσας έχει καταθέσει (εναντίον της CCC) και στην οποία στηρίχθηκε -υπενθυμίζεται- η σύσταση της προανακριτικής.
ΤΖΑΚΡΗ: «Να σας διαβάσω από τη σελίδα 23 της έγκλησής σας…»
ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: «Δεν την έγραψα εγώ την έγκληση, ο Τοξότης (σ.σ.: συμφερόντων Καλογρίτσα) την έγραψε. Τι σχέση έχω εγώ με τον Τοξότη; Δεν θυμάμαι τι λέει η μήνυση».
ΚΕΛΕΤΣΗΣ: «Πάρτε τη μήνυση που κάνατε και διαβάστε την…»
Κατά τα άλλα, ο κ. Καλογρίτσας έκαψε και πάλι το σενάριο περί «μπροστινού», παραδεχόμενος ότι έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ για να κατέβει στον διαγωνισμό.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «η οικογένειά μου έβαλε σε αυτή τη δουλειά πολλές δεκάδες εκατομμύρια».
Κορυφαία στιγμή, όμως, της κατάθεσης Καλογρίτσα ήταν όταν ομολόγησε στεγνά ότι τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής κατέληξαν στην εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.
ΤΖΑΚΡΗ: «Χρωστάτε 3 εκατ. ευρώ (σ.σ.: στους Χούρι)».
ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν γυρνάω πίσω λεφτά».
Ευχαριστούμε, τέλος, τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής, κ. Σταύρο Κελέτση που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Καλογρίτσα να θυμηθεί τη μήνυσή του…»
Απαντώντας δε για την πορεία των 3 εκατομμυρίων ευρώ, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «μεταχρονολογημένες αναζητήσεις, οι οποίες όμως έχουν απαντηθεί. Τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής, στα οποία αναφέρεται ήταν δεσμευμένα από το δημόσιο ως τα μέσα Ιανουαρίου του 2017. Όταν επιστράφηκαν, τα κράτησε ο κ. Καλογρίτσας, όπως ομολόγησε σήμερα ο ίδιος».
«Για το τι έγιναν αυτά τα χρήματα μετά, σε ποιους λογαριασμούς πήγαν και πως μοιράστηκαν μπορούν να το διαβάσουν στα εξόχως αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Τύπου (και των τελευταίων ημερών). Η επαναφορά χιλιοπαιγμένων σεναρίων δεν δείχνει την άγνοια της Πειραιώς. Δείχνει την παραδοχή της ότι η Προανακριτική έχει πέσει στα βράχια», σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Τι κατέθεσε ο Καλογρίτσας στην Προανακριτική
Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να κατέθεσε νέα SMS μεταξύ του ίδιου και του Νίκου Παππά. Ο εργολάβος εφέρετο να υποστήριζε απευθυνόμενος προς τον πρώην υπουργό πως υπάρχει πρόβλημα με την εγγυητική επιστολή, με τον επιχειρηματία να προτρέπει τον Υπουργό να «πιέσει το Λονδίνο» προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση:
Χ. Καλογρίτσας: Μάλλον… Τζίφος !!!
Ν. Παππάς: Δηλαδή;
Χ. Καλογρίτσας: Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε; Πάρε τον Samer να πιέσουν το Λονδίνο να το στείλουν κατά προτεραιότητα γιατί είναι για ελληνική κυβέρνηση
Ο ίδιος, μάλιστα, επιμένει ότι τελικά ο πρώην Υπουργός και συνολικά η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το όνομά του.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος με τον Θ. Πλεύρη όπου και πάλι ο κ. Καλογρίτσας τονίζει ότι υπάκουσε τυφλά στις εντολές του κ. Παππά.
Θ. Πλεύρης: Εκτός από Κοντομηνά και Μαρινάκη συναντήσατε κι αλλά πρόσωπα κατ’εντολη Νίκου Παππά;
Χ. Καλογρίτσας: Με έστελναν. Δεν πήγαινα. Είδα κι αλλά πρόσωπα. Τον κύριο Μαρινάκη δεν τον είχα δει ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκεί. Είδα πολλά. Είδα άλλους επιχειρηματίες. Μου είπε ο Μαρινάκης πως «ήμουν στο Μαξίμου το μεσημέρι και μίλησα με τον Νίκο για το θέμα». Αυτό έγινε την ημέρα που είδα τον κύριο Μαρινάκη . Να σας πω και για τον Αρτεμίου. Είχαμε κάνει αρκετά ραντεβού. Κι από αυτή την πλευρά είχαμε πει πως θα μπορούσαμε να τα βρούμε τα χρήματα. Ναι. Είχα δει τον κύριο Αρτεμίου.
Θ. Πλεύρης: άρα η οποία συνεννόηση με τον κύριο Μαρινάκη έγινε μεταξύ Μαρινάκη και Παππά κι εσείς εκτελούσατε απλά εντολές;
Χ. Καλογρίτσας: σας το είπα. Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα το όνομα μου. Αυτά. Ήμουν ένα άγραφο sms email. Αυτό ήμουν. Αντί να το στείλουν χρησιμοποιούσαν εμένα. 100% ο Παππάς είχε πει πως δεν υπάρχει συμφωνία όταν δεν υπήρξε.
Η εμπλοκή Αρτεμίου
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος συνόδευσε τον Ν. Παππά στη Βενεζουέλα εξήγησε ότι ουσιαστικά είχε γνώση του «εγχειρήματος» και λειτουργούσε μαζί με τον πρώην Υπουργό Επικρατείας.
Θ. Πλεύρης: ο κύριος Αρτεμίου έλεγε πως θα έβαζε ο ίδιος λεφτά ή για λογαριασμό τρίτων;
Χ. Καλογρίτσας: Ηταν ο Αρτεμίου ο ίδιος ο κύριος Παππάς. Είχε τον τρόπο λόγω των επαφών του να φέρει λεφτά. Ο Αρτεμίου έλεγε πως 99% είχαν τα χρήματα και ο Παππάς έλεγε 100%.
Ο κ. Καλογρίτσας, μάλιστα, περιέγραψε και ότι τελικά τον έδιωξαν από τη δημιουργία του καναλιού. Είπε χαρακτηριστικά: «Μάλιστα την τελευταία Κυριακή με φώναξαν σε ένα σπίτι με τέσσερα πέντε άτομα. Συζητούσαν για το θέμα του αν θα καταστρεφόμουν ή όχι χωρίς εμένα. Θυμάμαι μια γυναίκα. Ήταν ο Νίκος Παππάς και κάποιοι άλλοι. Η ομάδα του Νίκου και κάποιοι άλλοι. Είπαν πάμε να βρούμε τα χρήματα. Είπαν κάποια ονόματα επιχειρηματιών… δεν ήμουν εγώ στην ομάδα αυτή. Ήμουν πιο πέρα. Με αφαίρεσαν από τη συζήτηση και θεώρησα πως με προσέβαλαν για αυτό. Το βράδυ τρόικα υπογράφηκε η επιστολή αποχώρησης μου από το εγχείρημα. Την συνέταξε ο Παππάς και η ομάδα του. Όχι εγώ. Διαφώνησα μάλιστα επειδή είχα κάποιες προσωπικές αναφορές όμως μου είπαν “ή έτσι ή φεύγεις από εδώ”. Με εκβίασαν. Και τελικά είπα “οκ έτσι”. Τη βραδιά αυτή περνούσα μεγάλη στεναχώρια. Ήταν και η γυναίκα μου. Μετά από αυτό με διώξανε. Μου δώσανε το Φιλί του Ιούδα και με διώξανε».
Το Documento
Ειδική αναφορά έχει στην έκδοση της εφημερίδας Documento, με τον ίδιο να τονίζει ότι εκείνος έδωσε τα 3 εκ. ευρώ για την αρχική έκδοσή του.
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι πρώτη σκέψη ήταν να εκδοθεί η εφημερίδα «Πρώτη», αλλά δεν προχώρησε. «. Τελικά πήγαν σε άλλη λύση. Μετά μου λέει ο Νίκος «πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα». Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως «αφού δεν υπάρχει το όνομα σου στην τηλεόραση να μπεις». Μπήκα τελικά. Για το ντοκουμέντο δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ. ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε όμως για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα «απ έξω». Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ. δανεικά», σημείωσε.
Ο κ. Πλεύρης επανήλθε ρωτώντας αν ο κ. Παππάς του ζήτησε να φύγει από το Documento. «Ναι. Μου ζήτησε η ομάδα να φύγω. Θα διαβάσω κι άλλο sms με Παππά. Μα ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017. «Τι έγινε με εφημερίδα»; «Νίκο μου όλα καλά». Παππάς: «περί κλεισίματος ακούω. ΠΡΟΣΕΞΕ»! «Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο» απαντώ. «Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς»;
Η αποχώρηση
Λίγο αργότερα εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους τελικά αποχώρησε από την εφημερίδα. Είπε: «Κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα δεν θέλω να συνεχίσω γιατί θέλαμε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την πρώτη έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα.
Πηγή:ethnos.gr
+ There are no comments
Add yours