Το μέλι και τα πιο σημαντικά οφέλη του

Η έρευνα δείχνει ότι το μέλι είναι επίσης πιο αποτελεσματικό από πολλά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Evidence Based Medicine, ερευνητές δήλωσαν ότι θα συνιστούσαν το μέλι ως εναλλακτική λύση αντί για τα αντιβιοτικά.

Το μέλι μπορεί να είναι καλύτερο από τις συμβατικές θεραπείες για βήχα, μπουκωμένες μύτες και πονόλαιμους, ανέφεραν ερευνητές. Η ουσία είναι φθηνή, άμεσα διαθέσιμη και ουσιαστικά δεν έχει παρενέργειες.

Οι γιατροί μπορούν να το συστήσουν ως κατάλληλη εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά, τα οποία συχνά συνταγογραφούνται για τέτοιες λοιμώξεις, παρόλο που δεν είναι αποτελεσματικά, ανέφεραν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URTI) επηρεάζουν τη μύτη, το λαιμό, τη φωνή και τις μεγάλες διόδους αέρα (βρόγχοι) που οδηγούν από τον αγωγό προς τους πνεύμονες. Υπάρχουν ενδείξεις για το μέλι που χρησιμοποιείται σε παιδιά και χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως εγχώριο φάρμακο για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος. Ωστόσο, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του για μια σειρά συμπτωμάτων ανώτερης αναπνευστικής οδού σε ενήλικες δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά.

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι επιστήμονες εξέτασαν βάσεις δεδομένων έρευνας για σχετικές μελέτες που συγκρίνουν το μέλι και τα παρασκευάσματα που το συμπεριλαμβάνουν ως συστατικό με τη συνήθη φροντίδα, κυρίως αντιισταμινικά, αποχρεμπτικά, κατασταλτικά βήχα και παυσίπονα. Έγιναν 14 κατάλληλες κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 1.761 συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών.

Η ανάλυση δεδομένων των μελετών έδειξε ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό από τη συνηθισμένη φροντίδα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα της συχνότητας και της σοβαρότητας του βήχα. Δύο από τις μελέτες έδειξαν ότι τα συμπτώματα διήρκεσαν μία έως δύο ημέρες λιγότερο μεταξύ εκείνων που έλαβαν μέλι.

Ωστόσο, οι ερευνητές, ο Hibatullah Abuelgasim, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και οι Charlotte Albury και Joseph Lee, του Τμήματος Επιστημών Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Nuffield, σημείωσαν ότι το μέλι είναι μια σύνθετη ουσία και όχι ένα ομοιόμορφο προϊόν. Επισήμαναν επίσης ότι μόνο δύο από τις μελέτες αφορούσαν εικονικό φάρμακο, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες τέτοιες μελέτες προτού καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα.

Γράφοντας στο περιοδικό BMJ Evidence Based Medicine, οι συγγραφείς είπαν: «Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι ο πιο συχνός λόγος για συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των URTI είναι ιογενής, η συνταγή αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική και ακατάλληλη.»

Οι ερευνητές προτείνουν ότι το μέλι μπορεί επομένως να προσφέρει μια εναλλακτική λύση όταν οι γιατροί θέλουν να συνταγογραφήσουν κάτι για την ασφαλή θεραπεία των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Το μέλι είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά και είναι γνωστό στους ασθενείς. Είναι επίσης φθηνό, εύκολα προσβάσιμο και έχει περιορισμένες βλάβες. Όταν οι κλινικοί γιατροί επιθυμούν να συνταγογραφήσουν URTI, θα συνιστούσαμε το μέλι ως εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά. Το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επιβλαβές από τις συνηθισμένες εναλλακτικές λύσεις φροντίδας και αποφεύγει την πρόκληση βλάβης μέσω της μικροβιακής αντοχής».

About Post Author

+ There are no comments

Add yours