Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα κλινικών μελετών που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορωνοϊό

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από ενδοφλέβιο φάρμακο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Σωτήρη Τσιόδρα.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης απογευματινής ενημέρωσης για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για ελπιδοφόρες εξελίξεις με θεραπευτικά σχήματα που εφαρμόζονται σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα κλινικών μελετών που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορωνοϊό. «Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν από τις αναδυόμενες θεραπείες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην χώρα μας με τρεις διαφορετικούς τρόπους» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως είπε, ο πρώτος είναι οι κλινικές μελέτες με το φάρμακο στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα νοσοκομεία στη χώρα μας, ο δεύτερος είναι δωρεάν πρόγραμμα διευρυμένης πρόσβασης σε αλλά 4 επιλεγμένα νοσοκομεία και μέσω της μελέτης «αλληλεγγύη» του ΠΟΥ, η οποία θα αρχίσει σύντομα σε άλλα τρία νοσοκομεία της χώρας. Επικαλούμενος δημοσιεύμα ενός από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, το «The New England Journal of Medicine», ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η εν λόγω θεραπεία δείχνει μία αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 68% ακόμα και στα σοβαρά περιστατικά.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και στη χρήση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που είχαν «κολλήσει» κορωνοϊό και πλέον είναι καλά. Τόνισε, πάντως, ότι απαιτούνται 14 ημέρες από την ημέρα που οι φορείς Covid-19 έχουν αποθεραπευτεί προκειμένου να είναι «καθαροί» από νόσο και συμπτώματα και να μπορούν να δώσουν αντισώματα για ασθενείς που περνούν βαριά τη λοίμωξη του κορωνοϊού.

«Ίσως είναι μία θεραπευτική προσέγγιση που είναι ωφέλιμη όχι μόνο σε προχωρημένο στάδιο αλλά και στο αρχικό στάδιο της νόσου» τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στη χώρα μας αλλά δεν πρέπει να το δει κάποιος ως κάτι σίγουρο, καθώς χρειάζεται «χρόνος και αποτελέσματα προκειμένου να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου».

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours