Είναι δυνατόν μια ιατρική μάσκα προσώπου να σας προστατεύσει από τον νέο κορωναϊό; Είναι μια απορία που πολλοί άνθρωποι έχουν αυτές τις μέρες.

Αν πρόκειται για μια κλασική χειρουργική μάσκα προσώπου, η απάντηση είναι “όχι”, δήλωσε ο δρ. William Schaffner, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί των ΗΠΑ.

Κορωνοϊός: Τι είναι η μάσκα τύπου Ν95

Μια πιο εξειδικευμένη μάσκα, γνωστή ως “μάσκα Ν95” ή “αναπνευστήρας Ν95”, μπορεί πράγματι να σας προστατεύσει τον νέο κορωνοϊό, που είναι πλέον γνωστός ως 2019-nCoV. Η μάσκα Ν95 είναι παχύτερη από μια απλή χειρουργική μάσκα, αλλά ο δρ. Schaffner δεν τη συνιστά για δημόσια χρήση, τουλάχιστον όχι προς το παρόν, επειδή όχι μόνο είναι δύσκολο να φορεθεί, αλλά και να την κρατήσει κανείς για μεγάλες χρονικές περιόδους.

κορωνοϊός

Η μάσκα τύπου Ν95

Όσοι καλούνται να φορέσουν μάσκες Ν95 τακτικά, πρώτα εκπαιδεύονται σχετικά με τον τρόπο σωστής τοποθέτησης αυτών των αναπνευστήρων γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα και το πηγούνι, εξασφαλίζοντας ότι δεν περνάει αέρας γύρω από τις άκρες του αναπνευστήρα. “Όταν το κάνετε αυτό, η εισπνοή και εκπνοή δυσκολεύουν, από τη στιγμή που ο αέρας περνάει από ένα πολύ παχύ υλικό. Απαιτείται αρκετή προσπάθεια για να αναπνεύσετε και το συναίσθημα είναι λίγο κλειστοφοβικό, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί υγρασία και ζέστη στην περιοχή”, είπε ο δρ. Schaffner.

Κορωνοϊός: Τι ισχύει με τις χειρουργικές μάσκες

Η λεπτότερη χειρουργική μάσκα προορίζεται για τους χειρουργούς, επειδή εμποδίζει παθογόνους παράγοντες να εισέλθουν σε μύτη και στόμα, όταν είναι στο χειρουργείο, δήλωσε ο δρ. Schaffner.

Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ανθρώπους να φορούν χειρουργικές μάσκες στο δρόμο, για να προστατευθούν από τους παθογόνους παράγοντες και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αλλά αυτές οι μάσκες δεν βοηθούν πολύ ενάντια σε κάποιον ιό, είπε ο δρ. Schaffner. “Δεν έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα ιικά σωματίδια και δεν προσαρμόζονται τόσο στενά γύρω από την μύτη και τα μάγουλα, όπως η μάσκα N95”, είπε και πρόσθεσε:

“Μπορεί να είναι κάπως χρήσιμη μια απλή χειρουργική μάσκα ενάντια στον κορωνοϊό; Ναι, αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον μια μέτρια προστασία.

Η καλύτερη προστασία είναι να μείνετε στο σπίτι

Μερικοί φορούν χειρουργικές μάσκες επειδή είναι άρρωστοι με κρυολόγημα, ή γρίπη και δεν θέλουν να κολλήσουν άλλους ανθρώπους γύρω τους. Αλλά αν είστε άρρωστοι, το καλύτερο είναι να μην πάτε καν σε δημόσιους χώρους. Το σώφρον είναι μείνετε στο σπίτι.

Ένας καλύτερος τρόπος προστασίας από τον νέο κορωνοϊό είναι να αποφύγετε κάθε πιθανή επαφή με άτομο που έχει ήδη νοσήσει ή έχει προσφάτως ταξιδέψει στην “εστία” του προβλήματος: την Κίνα. Μπορείτε επίσης να πλένετε καλά τα χέρια σας και να αποφύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη και στόμα με άπλυτα χέρια.

Πηγές: https://www.livescience.comhttps://www.washingtonpost.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours