Ποια η κλινική εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς και ποια τα σημάδια στις εργαστηριακές εξετάσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμολογική Εταιρία.

Τα εργαστηριακά ευρήματα από τη νόσο covid-19 παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος τιμών και ποσοστών, απότοκα του χρονικού σταδίου, της βαρύτητας της νόσου, αλλά και του αμυντικού προφίλ του ασθενούς.

Σε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης των συνηθέστερων εργαστηριακών ευρημάτων, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), είναι η εμφάνιση λεμφοπενίας(63%), λευκοπενίας (25%), λευκοκυττάρωσης (30%), θρομβοπενίας(35%), αύξησης των ηπατικών ενζύμων-ALT/ΑST-(37%), καθώς και αύξηση των δεικτών φλεγμονής όπως τα δ-διμερή, η προκαλσιτονίνη, η γαλακτική αφυδρογονάση, ινωδογόνο, η φερριτίνη, TKE και η κυτταροκίνηIL-6.

Η προκαλσιτονίνη δύναται στα πρώτα στάδια να έχει φυσιολογικές/χαμηλές τιμές σε ασθενείς με μέτριου βαθμού πνευμονία, σε αντίθεση με τους ασθενείς που απαιτούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τιμών. Η λεμφοπενία, η υψηλή τροπονίνη και η αύξηση της τιμής φερριτίνης έχει συσχετιστεί με κακή έκβαση της νόσου σε ασθενείς που παρουσιάζουν βαριά νόσο, καθώς και σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης, με αυξημένη θνητότητα έχει συσχετιστεί η αύξηση των τιμώντων δ-διμερών και της γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH).

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours