Κορονοϊός: Γιατί κάνουμε 3η δόση εμβολίου ενώ νοσούν πολλοί εμβολιασμένοι και τι θα γίνει με την 4η δόση

O καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξηγεί στο Newsbeast τι συμβαίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, εν μέσω χιλιάδων κρουσμάτων αλλά και ποιο είναι και το μέλλον της 4ης δόσης

«Θα είμαι πολύ σαφής-η τρίτη δόση είναι απαραίτητη τώρα με την Όμικρον. Είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στο να μην οδηγηθεί στο νοσοκομείο κάποιος που νοσεί» λέει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συμπληρώνει: «Για τους τριπλά και διπλά εμβολιασμένους είναι ήδη μια γρίπη, για τους υπόλοιπους είναι κορονοϊός. Λίγο είναι να περνάς τον κορονοϊό σαν μια απλή γρίπη όπως περνάμε κάθε χρόνο και από μια; Οι τριπλά εμβολιασμένοι δεν θα βρεθούν στο νοσοκομείο λοιπόν, ούτε καν σε απλή κλίνη. Οι ανεμβολίαστοι θα βρεθούν στην ΜΕΘ και με την Όμικρον.

Λιγότεροι απ’ ο, τι με την μετάλλαξη Delta αλλά θα βρεθούν. Βλέπουμε ότι και στην Αγγλία και στην Γαλλία οι θάνατοι έχουν αυξηθεί. Να σας δώσω ένα παράδειγμα της μολυσμάτικότητας της Μετάλλαξη Όμικρον – σε ένα δωμάτιο με 20 άτομα και έναν μολυσμένο, μετά από μισή ώρα θα είναι θετικοί και οι υπόλοιποι 19. Μόνο κάποιος που δεν θα έρθει σε επαφή με κανέναν θα ξεφύγει από την Όμικρον».

Εμβολιασμός σε παιδιά

Σύμφωνα με τον κο Μανωλόπουλο, δυστυχώς, παρά ένα πρόσκαιρο πικ που εμφάνισαν οι εμβολιασμοί όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα, αυτή τη στιγμή και ειδικά στην ομάδα των ανεμβολίαστων πηγαίνουν και πάλι με αργούς ρυθμούς- σταθερά γύρω στις 8.000 με 9.000 καθημερινά. Στους ανεμβολίαστους άνω των 60, οι οποίοι υπολογίζονται στους 350.000 το πρόβλημα είναι μεγάλο. «Μιλάμε δυστυχώς για έναν πυρήνα ανθρώπων διαθέσιμο για να γεμίσει τα νοσοκομεία» εξηγεί ο κος Μανωλόπουλος.

«Ο φόβος για το τι μπορεί να μας προκαλέσουν τα εμβόλια στο μέλλον είναι μεταφυσικός»

Η επόμενη απάντηση που ζητάμε από τον κο Μανωλόπουλο, είναι για τον φόβο που έχει αρχίσει να νιώθει ένα κομμάτι του κοινού που έχει κάνει και τις τρεις δόσεις, για το τι μπορεί να του συμβεί από αυτές στο βαθύ μέλλον. «Υπάρχει ακόμα ένας βαθύς φόβος για τα εμβόλια. Δεν έχουν όμως απολύτως τίποτα το αρνητικό, είναι ασφαλή. Ο φόβος ότι τα εμβόλια που κάνουμε τώρα μπορεί σε κάποιο χρόνια τώρα να εμφανίσουν προβλήματα στους ανθρώπους που τα έκαναν δεν έχει πραγματιστική βάση. Είναι ένας μεταφυσικός φόβος. Πολλά από τα εμβόλια που έκανε η ανθρωπότητα τα προηγούμενα 200 χρόνια ήταν ατελή και τεχνικώς πολύ πιο “βαριά”».

«Ένας διπλά εμβολιασμένος δεν έχει την ίδια πιθανότητα να νοσήσει πολύ ελαφριά; Που βοηθάει η τρίτη δόση;» μεταφέρουμε στον κο Μανωλόπουλο, την επόμενη σκέψη που κάνουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες που έκαναν εν μέσω κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων την τρίτη τους δόση και αναρωτιούνται αν η Όμικρον τους….πρόλαβε στη στροφή.

«Ο διπλά εμβολιασμένος είναι και αυτός θωρακισμένος αλλά έχει περισσότερες πιθανότητες να περάσει τον κορονοϊό με πιο βαριά συμπτώματα» μας απαντά και συνεχίζει: «O διπλά εμβολιασμένος έχει κάποιες πιθανότητες να βρεθεί στο νοσοκομείο. Από αυτή την άποψη, κατά την γνώμη μου θα είχε μεγάλη σημασία να μας έλεγαν στις καθημερινές ανακοινώσεις για αυτά τα χιλιάδες κρούσματα πόσοι είναι ανάμεσα τους οι εμβολιασμένοι και πως νοσούν. Πόσοι είναι διπλά εμβολιασμένοι; Πόσοι τριπλά; Πόσοι καθόλου; Αυτό θα δείξει και την επιβάρυνση στα νοσοκομεία σε μερικές μέρες από τώρα. Αυτό θα απαντήσει και στην μεγάλη ερώτηση των ημερών του αν πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία».

Έριξαν η Delta και στη συνέχεια και η Όμικρον την αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Ο κος Μανωλόπουλος δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση και σε αυτό. «Η ικανότητα τους έπεσε από την άποψη ότι οι εμβολιασμένοι και μολύνονται και νοσούν ελαφρά. Σαφώς. Στο να νοσηλευτείς όμως ή και να χάσεις τη ζωή σου η αποδοτικότητα τους και με την Όμικρον είναι και πάλι στο 90%. Αυτό είναι και το ζητούμενο όμως. Να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι οι αρχικές μελέτες δεν μετρούσαν αν κάποιος βγαίνει θετικός, μετρούσαν συμπτωματική νόσο».

«Τελικά, πρέπει να κάνουμε τρίτη δόση αν νοσήσουμε όντας διπλά εμβολιασμένοι;» Και εδώ η απάντηση του κου Μανωλόπουλου είναι καταφατική. «Αν και το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, η άποψη μου είναι πως αν κάποιος νοσήσει μετά από κάποιο διάστημα όταν γίνει καλά, πρέπει να την κάνει. Αν πάντως κάποιος έχει συμπτώματα και υποψία ότι έχει κορονοϊό και έχει προγραμματισμένο ραντεβού για τρίτη δόση, πρώτα πρέπει να κάνει ένα pcr test και να κάνει την προγραμματισμένη τρίτη δόση του μόνο αν δεν νοσεί».

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει πια η επιστημονική κοινότητα την τέταρτη δόση

Στο ζήτημα πάντως της τέταρτης δόσης…πίστα στην οποία πέρασε ήδη το Ισαρήλ, ο κος Μανωλόπουλος είναι σκεπτικός. Όπως μας λέει: «Ο λόγος που τη συζητάμε δεν είναι γιατί φοβόμαστε κάτι σε σχέση με τα εμβόλια αλλά γιατί αναρωτιόμαστε αν μήπως με τις πολλές δόσεις, σε κοντινή απόσταση αρχίζει ο οργανισμός και…βαριέται από τα τόσα πολλά σήματα που δέχεται. Σίγουρα οι αναμνηστικές δόσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ άπειρον. Τίθεται ένα θέμα δηλαδή μήπως κουράζουμε τους μηχανισμούς ανοσίας. Για αυτό και βλέπουμε ότι η επιστημονική κοινότητα είναι πια πολύ σκεπτική με την τέταρτη δόση ενώ και το Ισραήλ που την ξεκίνησε, τώρα αναθεωρεί. Η δε τρίτη δόση φαίνεται πως μπορεί να μας προφυλάξει για πολύ καιρό ακόμα και για την Όμικρον. Άρα πιθανότητα η τέταρτη δεν θα χρειαστεί.

Αυτό που έχει νόημα είναι η ανανεωμένη δόση του εμβολίου, αυτή που ξέρουμε ότι τώρα αναπτύσσουν όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια και που ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμη και το ερχόμενο φθινόπωρο η Moderna. Θα είναι μια δόση εμβολίου σχεδιασμένη να πιάνει και την Όμικρον και την Δέλτα. Αυτή είναι που θα φέρει την αποτελεσματικότητα του να μη νοσούν πια και οι εμβολιασμένοι και ίσως πια να μην την λέμε τέταρτη δόση αλλά νέο εμβολιασμό».

Παραγωγή εμβολίων στην Ινδία

Η τελευταία ερώτηση που θέσαμε στον κο Μανωλόπουλο είναι αν πηγαίνουμε τελικά μαζικά σε ανοσία αγέλης. Ο ίδιος μας απάντησε το εξής: «Αν το δει κάποιος καχύποπτα θα πει πως οι κυβερνήσεις μας σπρώχνουν μαζικά στη νόσηση όμως και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες τα ίδια μέτρα ακολουθούνται.

Πάμε σε μια ντε φακτο ανοσία της αγέλης γιατί έτσι δουλεύει αυτή η μετάλλαξη. Δεν πάμε συνειδητά εκεί αλλά οι αποφάσεις είναι προσαρμοσμένες στα θετικά στοιχεία της Όμικρον– στο ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν δηλαδή πολύ ελαφρά και για λίγο καιρό. Το ότι και τα σχολεία και το ΕΣΥ δεν δούλεψαν με τις σωστές συνθήκες εν μέσω πανδημίας είναι μια πραγματικότητα, αλλά πρόκειται για δομικά και πολύχρονα προβλήματα του συστήματος τα οποία όντως δεν άλλαξαν μέσα στην πανδημία. Δεν πιστεύω πάντως πως θα έχουμε άλλο στέλεχος που να είναι άκρως μεταδοτικό ή επιβαρυντικό. To καλοκαίρι και ίσως και νωρίτερα, μάλλον θα ζούμε το τέλος της πανδημίας».

Πηγή:newsbeast.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours