Επιστήμονες του Χάρβαντ! «Ο Covid-19 ήρθε για να μείνει» – Σενάρια για διακοπτόμενες καραντίνες ως το 2022

Τρόμο προκαλεί μια δημοσίευση επιστημόνων του Χάρβαρντ στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει και υποστηρίζει πως τα περιοριστικά μέτρα θα επιβάλλονται παρατεταμένα η διακοπτόμενα μέχρι το 2022. 

Οι επιστήμονες τονίζουν πως αν δεν έχει βρεθεί εμβόλιο μέχρι τότε (2022) και προκειμένου να μην κλατάρουν τα συστήματα Υγείας των χωρών και ιδίως οι ΜΕΘ, θα χρειαστεί ξανά η επιβολή περιοριστικών έως το 2022.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα πως ακόμα και αν εξαφανιστεί θεωρητικά ο ιός, οι αρχές θα πρέπει να μείνουν σε εγρήγορση και να διατηρήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, γιατί θεωρούν πως είναι πιθανό να επανεμφανιστεί το 2024-25 και τότε θα είναι εποχικός και θα συνυπάρχει με τη γρίπη.

Οι ερευνητές των Τμημάτων Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λίπσιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εξέτασαν μέσω μοντέλων διάφορα πιθανά μελλοντικά «σενάρια» μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.

Τονίζουν πως τα περιοριστικά μέτρα βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και αποφορτίζουν τις ΜΕΘ υπό υπερβολική πίεση, ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους πως η λοίμωξη μπορεί να αναζωπυρωθεί, μόλις αρθούν τα μέτρα.

Η ύπαρξη φαρμακευτικών θεραπειών στο μέλλον θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας («ανοσία αγέλης») από τον πληθυσμό. Παράλληλα, τονίζουν πως χρειάζονται επειγόντως ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες (αντισωμάτων), που θα προσδιορίσουν το βαθμό και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων απέναντι στον κορωνοϊό.

Δηλαδή, με ποιο ρυθμό η αρχική ανοσία σταδιακά χάνεται, κάτι που χαρακτηρίζουν το πιο κρίσιμο ζητούμενο και τον μεγάλο άγνωστο που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις. Η εξάπλωση και επιμονή του κορωνοϊού μετά το τωρινό αρχικό πανδημικό στάδιο θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ανοσίας, η οποία προς το παρόν είναι άγνωστη.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ θεωρούν ως απίθανο ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα ακολουθήσει την πορεία του προηγούμενου συγγενικού ιού SARS-CoV-1, που εξαφανίστηκε γρήγορα. Θεωρούν πιθανότερο ότι ο νέος κορωνοϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης και μπορεί τους επόμενους χειμώνες να συνυπάρξει μαζί της, επιβαρύνοντας επιπρόσθετα τα συστήματα Υγείας.

Πηγή:newsbreak.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours