Γιατί οι κολυμβητές υποφέρουν με χρόνιους πονοκεφάλους

Το να περνάτε χρόνο σε κολυμπώντας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε διαφορετικούς τύπους πονοκεφάλων που σχετίζονται με το κολύμπι, πώς διαφέρουν μεταξύ τους και τι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.

Ένας συνηθισμένος πονοκέφαλος μετά το κολύμπι, οι πονοκέφαλοι κόλπων οφείλονται σε φραγμένες κοιλότητες κόλπων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη και πόνο. Οι κοιλότητες των κόλπων μπορεί να ερεθιστούν από αλλαγές στην πίεση από την υποβρύχια κολύμβηση και κατάδυση, οδηγώντας σε φλεγμονή της κοιλότητας του κόλπου ή ιγμορίτιδα. Τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να εισέλθουν στη ρινική κοιλότητα κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, προκαλώντας λοίμωξη κόλπων. Εάν έχετε πόνο στους κόλπους που δεν υποχωρεί με το φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Σε περίπτωση λοίμωξης, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Η ωτίτιδα externa, επίσης γνωστή ως αυτί κολυμβητή, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του αυτιού του εξωτερικού καναλιού του αυτιού. Εμφανίζεται όταν παγιδεύεται νερό στο αυτί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, αίσθημα πληρότητας ή υγρού στο αυτί και πόνο. Για πολλά άτομα με αυτί κολυμβητή, πονοκέφαλος ή πόνος στη γνάθο είναι τα κύρια συμπτώματα. Οι πονοκέφαλοι που βρίσκονται γύρω από το αυτί κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου μπορεί να είναι το αυτί του κολυμβητή και θα πρέπει να ελεγχθούν από το γιατρό σας. Τα φάρμακα για τον πόνο χωρίς συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, αλλά σε περίπτωση λοίμωξης, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικές σταγόνες για τα αυτιά. Η χρήση ωτοασπίδων για κολύμπι μπορεί να αποτρέψει το αυτί του κολυμβητή.

Μερικοί πονοκέφαλοι που εμφανίζονται μετά το κολύμπι είναι απλώς μια κεφαλαλγία έντασης ή ημικρανίας και δεν οφείλονται καθόλου στο κολύμπι. Οι πονοκέφαλοι έντασης μπορεί να προκληθούν από θερμότητα, αφυδάτωση, έντονο ηλιακό φως ή παράλειψη γευμάτων Οι πονοκέφαλοι έντασης είναι συνήθως ένας θαμπός πόνος και μπορεί να περιλαμβάνουν σφίξιμο ή πίεση στο μέτωπο, στις πλευρές ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής, στο λαιμό και στους ώμους. Αυτός ο τύπος πονοκέφαλου ανταποκρίνεται συνήθως καλά σε φάρμακα για τον πόνο. Φροντίστε να ενυδατώσετε, να τρώτε θρεπτικά, να κάνετε διαλείμματα από τον ήλιο και να θυμάστε να φοράτε γυαλιά ηλίου.

Το κολύμπι μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ημικρανία. Οι ημικρανίες που σχετίζονται με το κολύμπι μπορεί να ξεκινήσουν ως πονοκέφαλοι έντασης, αλλά να αυξήσουν τον πόνο σε μεγαλύτερο επίπεδο, με παλμούς. Οι ημικρανίες συχνά συνοδεύονται από ναυτία και έμετο, θολή όραση, ευαισθησία στο φως, τον ήχο, τη μυρωδιά ή την αφή και τη ζάλη που μπορεί να οδηγήσουν σε λιποθυμία. Οι ημικρανίες μπορούν να υποχωρήσουν με απλά παυσίπονα, αν και μερικές φορές απαιτείται συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από ασκούμενη πίεση πάνω στο τριχωτό της κεφαλής ή στο μέτωπο, όπως από γυαλιά ή σφιχτό σκουφάκι κολύμβησης, η εξωτερική κεφαλαλγία συμπίεσης είναι μια ασυνήθιστη διαταραχή. Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Πονοκέφαλου, αυτός ο τύπος πονοκέφαλου είναι σταθερός και συνήθως υποχωρεί μετά την ανακούφιση της πίεσης. Φαρμακευτική αγωγή δεν απαιτείται συνήθως για αυτόν τον τύπο πονοκέφαλου, ωστόσο, εάν η πίεση συνεχίζεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να μετατραπεί σε ημικρανία.

Το κολύμπι είναι μια φανταστική μορφή αερόβιας άσκησης, αν και ορισμένοι κολυμβητές μαστίζονται από πονοκεφάλους που προκαλούνται από την επίπονη φύση της κολύμβησης ή από τα εργαλεία τους. Εάν υποφέρετε από πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια ή μετά το κολύμπι και απλά μέτρα δεν τα ανακουφίζουν, επισκεφτείτε το γιατρό σας για ένα σωστό σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας.

Πηγή:healthweb.gr

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours