Αυτές είναι οι 10 χώρες με τα καλύτερα εθνικά συστήματα υγείας στον κόσμο

Ένα καλό εθνικό σύστημα υγείας εξαρτάται από τους άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και την έμφαση στην προληπτική φροντίδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινομεί τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αξιολογώντας μια σειρά από παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην περίθαλψη, η πορεία των ασθενών και η αποτελεσματικότητα του συστήματος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κορυφαίες χώρες όσον αφορά την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, έχουν ανεπαρκείς υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά ασθενειών και θανάτων που, υπό κανονικές συνθήκες μπορούν, να προληφθούν.

Παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις διαφορές περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση, με τις πλουσιότερες χώρες να μπορούν να επενδύουν περισσότερο στην υποδομή και την έρευνα υγειονομικής περίθαλψης, και τις κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, η πολιτισμική στάση απέναντι στην Δημόσια Υγεία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, με ορισμένες χώρες να δίνουν έμφαση στην προληπτική φροντίδα και την έγκαιρη παρέμβαση, ενώ άλλες να επικεντρώνονται στη θεραπεία ασθενειών όταν αυτές γίνουν σοβαρές.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις χώρες με τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο, σύμφωνα με τον Δείκτη Υγειονομικής Περίθαλψης του Ινστιτούτου Λεγκάτουμ.

10. Μάλτα

Σκορ: 78.9/100

9. Γαλλία

Σκορ: 80.4/100

8. Φινλανδία

Σκορ: 80.9/100

7. Ισλανδία

Σκορ: 81.1/100

6. Γερμανία

Σκορ: 81.1/100

5. Νορβηγία

Σκορ: 82.2/100

4. Ελβετία

Σκορ: 82.4/100

3. Σουηδία

Σκορ: 83.1/100

2. Ιαπωνία

Σκορ: 83.2/100

1. Βέλγιο

Σκορ: 83.8/100

About Post Author