Αλτσχάιμερ: Το «ύποπτο» σημάδι στα μάτια που προειδοποιεί

Ορισμένα πρώιμα σημάδια άνοιας, όπως η σύγχυση και η απώλεια μνήμης, είναι πιο γνωστά από άλλα. Ωστόσο, άλλα συμπτώματα γνωστικής έκπτωσης είναι λιγότερο γνωστά και μπορεί να σας εκπλήξουν.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για ένα σύμπτωμα Αλτσχάιμερ, που εκδηλώνεται ως μια ασυνήθιστη αλλαγή στην όρασή σας.

Η άνοια δεν προκαλείται από μία μόνο ασθένεια

Δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία για την άνοια. Μάλιστα, επειδή η άνοια προκαλείται από διαφορετικές ασθένειες, είναι απίθανο να υπάρξει μία ενιαία θεραπεία.

Πράγματι, η άνοια δεν είναι μία ασθένεια. Αντίθετα, είναι «ένας γενικός όρος για μια ομάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, δυσκολία στη γλωσσική επικοινωνία, στην επίλυση προβλημάτων και σε άλλες γνωστικές δεξιότητες. Αυτά τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή του ασθενούς», εξηγεί η δρ. Anne Sansevero, από τη Νέα Υόρκη.

Ορισμένα συμπτώματα άνοιας είναι πιο εμφανή από άλλα

Μερικά από τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν

  • προοδευτική απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης με αδυναμία διατήρησης πληροφοριών
  • αυξημένη δυσκολία εύρεσης λέξεων
  • συνεχή απώλεια πραγμάτων
  • αποπροσανατολισμό ως προς την ημέρα, την ημερομηνία και την ώρα
  • αδυναμία στην επίλυση προβλημάτων
  • σύγχυση στην διεκπεραίωση μιας γνώριμης ρουτίνας

Ένα άλλο πρώιμο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε είναι η αλλαγή στις συνήθειες υγιεινής:

“Το μπάνιο περιλαμβάνει πολλές σύνθετες συντονισμένες εργασίες, όπως το γδύσιμο και η πολλαπλές ταυτόχρονες κινήσεις με νερό και σαπούνι”, εξηγεί ο Sansevero. “Αυτό είναι δύσκολο για όσους πάσχουν από άνοια, καθώς το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των κινήσεων είναι από τα πρώτα που επηρεάζονται. Και προσθέτει, ότι η βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει μια αισθητηριακή αποστροφή για το νερό, καθώς και να επηρεάσει την αίσθηση της θερμοκρασίας του ασθενούς.

Άλλα συμπτώματα άνοιας είναι πιο εύκολο να μην τα αντιληφθείτε, επειδή δεν σχετίζονται με σύγχυση, ή με αλλαγές στη ρουτίνα της ημέρας.

Αυτή η αλλαγή στην όραση μπορεί να σηματοδοτήσει πρώιμη έναρξη Αλτσχάιμερ

Αν και συνήθως δεν συνδέετε την όραση με τη γνωστική σας λειτουργία, τα μάτια σας μπορούν πραγματικά να σας πουν πολλά για την υγεία του εγκεφάλου.

Όταν η αντίληψη ενός ατόμου για τα χρώματα αρχίζει να αλλάζει, αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα άνοιας.

Πολλοί άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν προβλήματα όρασης, όπως αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αλλαγές στον αμφιβληστροειδή και άλλες αλλαγές στα μάτια των ασθενών. Επιπλέον, μια αλλαγή στην αντίληψη του χρώματος σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαγνωστικό εργαλείο. Η απώλεια χρωματικής όρασης και οι σχετικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή είναι πρώιμοι βιοδείκτες σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Γιατί οι αλλαγές στη γνωστική λειτουργία επηρεάζουν τα μάτια;

Τα άτομα με άνοια μπορεί να έχουν οπτικές δυσκολίες, επειδή η άνοια επηρεάζει τα μέρη του εγκεφάλου τους που χειρίζονται τις οπτικές πληροφορίες από τα μάτια. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υγιείς οφθαλμούς, αλλά έχουν προβλήματα όρασης.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

About Post Author