Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU) πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 300 φοιτητές που συμμετείχαν σε αξιολογήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην παιδική μοναξιά, τα επίπεδα άγχους και τις συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των συναισθημάτων μοναξιάς στα προεφηβικά τους χρόνια και των σημερινών επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ και στρες.

«Στους νεαρούς ενήλικες, η παιδική μοναξιά πριν από την ηλικία των 12 σχετίστηκε με το αντιληπτό άγχος αυτή τη στιγμή και επηρέασε την απορρύθμιση της κατανάλωσης αλκοόλ», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Julie Patock-Peckham, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας της ASU. Η έρευνα προβλέπει ένα ζοφερό μέλλον καθώς η χρήση αλκοόλ συνεχίζει να αυξάνεται στις ΗΠΑ. Περισσότερες γυναίκες στρέφονται στο ποτό, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που διαπιστώνουν ότι η χρήση αλκοόλ στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης από ό,τι στους άνδρες.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η πανδημία ήταν υπεύθυνη για την αύξηση των ποσοστών κατανάλωσης αλκοόλ έως και 14% σε ενήλικες άνω των 30 ετών, καθώς οι άνθρωποι στράφηκαν στο αλκοόλ για να καταπνίξουν το άγχος και την απομόνωση. «Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία και τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη κρίση δημόσιας υγείας στα χέρια μας σε λίγα χρόνια καθώς τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν», δήλωσε η Patock-Peckham .

«Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν ο μετριασμός της παιδικής μοναξιάς θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να διαταραχθούν οι οδοί που οδηγούν σε διαταραχές χρήσης αλκοόλ στους ενήλικες», σημείωσε. «Η καταπολέμηση της παιδικής μοναξιάς θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση του κατάχρησης ποτού, ειδικά μεταξύ των γυναικών».

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές βρήκαν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της παιδικής μοναξιάς και των μεταγενέστερων τάσεων για το αλκοόλ, όχι μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Addictive Behaviors Reports.

Πηγή:healthweb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author