Διονύσης Θανάσουλας
Λένε πολύ συχνά «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» και η συγκεκριμένη φράση ταιριάζει σίγουρα στα «χρυσά» μπέργκερ που σέρβιρε αραιά και που ο Νουσρέτ Γκιοκτσέ ή Salt Bae, στο εστιατόριό του στη Νέα Υόρκη.
Αυτό που κατέβασε ρολά προ ημερών, σηματοδοτώντας για πολλούς την αρχή της πτωτικής πορείας για τον μεγαλομανή -όπως τον χαρακτηρίζουν- Τούρκο χασάπη, έχοντας κερδίσει τον τίτλο του χειρότερου εστιατορίου της πόλης.
Σύμφωνα με τον Guardian, o Νουσρέτ, όπως τον ξέρουν όλοι, νόμιζε ότι η φήμη που τον ακολουθεί μαζί με τους 52.200.000 followers στο Instagram, θα ήταν αρκετή για να εδραιωθεί σε μια πόλη, οι κάτοικοι της οποίας έχουν εμμονή με το να εντοπίσουν το καλύτερο μπέργκερ.
Μόνο που, όπως αποδείχτηκε από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του, οι Νεοϋορκέζοι δεν μάσησαν από τα «χρυσά» μπέργκερ των 100 δολαρίων έκαστο, ούτε από το αντίστοιχο «χρυσό» milkshake των 99 δολαρίων.
Κάποιοι θυμούνται ακόμη τις ουρές που υπήρχαν τις πρώτες μέρες στο νούμερο 220 της Park Avenue, όπου στεγάστηκε το μπεργκεράδικο του εμμονικού με την δημοσιότητα Τούρκου σεφ, όμως πολύ γρήγορα άρχισαν οι «σφαλιάρες» από τους κριτικούς, γευσιγνώστες και πελάτες.
Πολύ γρήγορα το εστιατόριο κέρδισε τον όχι και τόσο ζηλευτό τίτλο του χειρότερου που άνοιξε ποτέ στη Νέα Υόρκη, λίγο καιρό μετά τον Φεβρουάριο του 2019, όταν ο Salt Bae έδωσε το «παρών» στο νέο του εγχείρημα.
Μετά ήρθαν οι κριτικές που έκαναν λόγο για άθλιες σαλάτες με απροσδιόριστα λαχανικά, κατάλογο μενού που παρέπεμπε σε… ταφόπλακα και Wagyu, το οποίο χαρακτηρίστηκε απροσδιόριστο. Πολλοί λένε ότι το λουκέτο ήταν ζήτημα χρόνου, αλλά ο Νουσρέτ με τα είκοσι εστιατόρια ανά τον κόσμο και ένα «εγώ» ιδιαίτερα φουσκωμένο, προσπάθησε να το κρατήσει ζωντανό σε μια πόλη που δεν συγχωρεί τα επιχειρηματικά λάθη.
Είχε δύο steakhouse στη Νέα Υόρκη, τα οποία είναι πανάκριβα αφού οι «χρυσές» μπριζόλες του κοστολογούνται πάνω από 1000 δολάρια ανάλογα με το βάρος τους ενώ για να έρθει ο ίδιος στο τραπέζι και να τις αλατίσει ο λογαριασμός πρέπει να ξεπερνάει τις 3.000 δολάρια! Κάποιοι λένε ότι το λουκέτο της Νέας Υόρκης πιθανόν να σηματοδοτεί μια πτωτική πορεία για τον πανέξυπνο χασάπη που πολλές φορές προκειμένου να φανεί ξεπερνάει τα όρια, όπως συνέβη στο Μουντιάλ του Κατάρ.
Εκεί που μετά τον τελικό εισήλθε μέσα στο γήπεδο και προσπαθούσε να φωτογραφηθεί με τον Μέσι, που ζούσε το δικό του όνειρο και έβλεπε έναν τύπο να τον τραβάει για selfie, να παίρνει το κύπελο και να ποστάρει ατέλειωτα stories στο Instagram.
«Πιστεύει ότι είναι Θεός»
Πριν λίγες εβδομάδες κατέβηκε στη Μύκονο για το opening του εστιατορίου του, αλλά δεν έγινε και ο χαμός που περίμενε, οπότε μετά από λίγες μέρες, βόλτες στο Γιαλό και κάποιες ρίψεις αλατιού στο μπριζολάδικο, έφυγε για την Τουρκία. Για τις ρίψεις αλατιού υπάρχει ειδικός υπάλληλος, το salt boy όπως αποκαλείται, που ακολουθεί τον διάσημο Τούρκο σεφ σαν σκιά με ένα μπολ αλάτι, ενώ έτερος υπάλληλος αναλαμβάνει τις φωτογραφίες και τα βίντεο.
Όλοι και όλα περιστρέφονται γύρω από την glam αλαζονεία και την υπερβολή που διέπει αυτόν τον τύπο που δεν αποχωρίζεται ποτέ τα γυαλιά ηλίου του, ταξιδεύει με ιδιωτικό αεροσκάφος, επιδεικνύει συνεχώς τα πούρα και το χρυσό ρολόι Patek Philippe που κοσμεί τον καρπό του.
Μιλώντας στους New York Times είχε πει ότι οι Αμερικανοί και οι Νεοϋορκέζοι τον αγαπάνε, προφανώς αγνοώντας ότι οι δεύτεροι σταμάτησαν πολύ νωρίς να πληρώνουν τα μικροσκοπικά μπέργκερ του στην Park Avenue. Εκεί όπου ήρθε το πρώτο λουκέτο για τον υπερφίαλο Νουσρέτ, ο οποίος δέχτηκε άλλη μια «σφαλιάρα» από πρώην εργαζόμενους για κλοπές μισθών, διακρίσεις και εργασιακές παραβιάσεις με μια σωρεία αγωγών.
«Εξωτερικά μοιάζει με χρυσό, αλλά από μέσα είναι σκ…» δήλωσε πρώην μπάρμαν του Nusret London στο περιοδικό Insider για τον εργοδότη του και δεν ήταν ο μόνος, αφού ακολούθησαν και άλλοι. «Ζει μέσα από το Instagram και τον τρέφει η φήμη του δήλωσε στο Insider πρώην μάνατζερ σε εστιατόριο του Νουσρέτ συμπληρώνοντας: «Κατέληξε να πιστεύει ότι είναι Θεός».
Όλοι μίλησαν ανώνυμα στο συγκεκριμένο μέσο, φοβούμενοι επαγγελματικές επιπτώσεις, ενώ το πρώην αφεντικό τους αρνήθηκε να μιλήσει για ένα θέμα που «τσαλάκωσε» τη δημόσια εικόνα του. Ένας πρώην μπάρμαν στο Nusret Mykonos, που έφυγε μετά τα όσα βίωσε, αποτύπωσε με μια λέξη τον χασάπη που προκαλεί με βίντεο, όπως αυτό που έκανε τον μαέστρο ορχήστρας, υπό τους ήχους κλασικής μουσικής σε μοσχάρια που όδευαν για το σφαγείο.
Μιλώντας στο Insider, τον αποκάλεσε «δικτάτορα», ενώ άτυχος σερβιτόρος απολύθηκε, επειδή έσπασε ένα ποτήρι μπροστά στον ψήστη των διασημοτήτων. Αυτόν που ζήτησε, σύμφωνα με τα όσα του προσάπτει πρώην υπάλληλος στο εστιατόριο της Μυκόνου, να του κάνει μασάζ ένας εργαζόμενος, τον οποίο προφανώς φέρεται να θεωρούσε υπηρέτη του.
Πηγή:protothema.gr