Ο πιο διάσημος Τζέιμς Μποντ, σερ Σον Κόνερι, χτες γιορτάζει τα 90στά του γενέθλια!

την ΜΑΙΡΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο διάσημος Σκωτσέζος ηθοποιός, που όσο μεγαλώνει γίνεται όλο και πιο γοητευτικός, λάτρης της Ελλάδας – δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επισκεφθεί τη χώρα (σ.σ. μάλιστα το 2001 η σύζυγός του Μισελίν Ροκμπρίν-Κόνερι, παρουσίασε έργα της στην «Αθηναϊδα» στον Βοτανικό κι όσοι βρεθήκαμε δίπλα του πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από το απίστευτο sex appeal του) σήμερα περνά και επισήμως στη δέκατη δεκαετία της ζωής του.

Ο εντυπωσιακός, γοητευτικός, αεικίνητος, ιδιαίτερα ερωτικός και για κάποιους τσιγκούνης (αν και έχει προσφέρει σε φιλανθρωπίες ολόκληρες τις αμοιβές του από τη συμμετοχή του σε ταινίες) ηθοποιός, γεννήθηκε στο Φάουντενμπριτζ της Σκωτίας και πριν γίνει ηθοποιός, είχε δουλέψει ως οδηγός λεωφορείου, εργάτης, μοντέλο, στιλβωτής φέρετρων, μπόντι μπίλντερ, ποδοσφαιριστής, pool boy, με την πρώτη επίσημη δουλειά του να είναι γαλατάς στο Εδιμβούργο! Στη συνέχεια κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό, απ’ όπου απολύθηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο Σον Κόνερι το 1962, μόλις έχει προσληφθεί για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ

Πρωτοανακαλύφθηκε από τους Χάρι Σάλτζμαν και Άλμπερτ Μπρόκολι, μετά την άρνηση άλλων υποψήφιων ηθοποιών για το ρόλο του Μποντ, μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Νίβεν (ο οποίος αργότερα έπαιξε τον Μποντ στην παρωδία του 1967 Casino Royale), ο Κάρι Γκραντ και ο Τζέιμς Μέισον. Ο χαμηλός προϋπολογισμός ανάγκασε τους παραγωγούς να προσλάβουν έναν άγνωστο ηθοποιό, που όχι μόνον έγραψε μεγάλη ιστορία γυρίζοντας επτά ταινίες ως πράκτορας 007, αλλά πρόσφατα ψηφίστηκε κι ως ο καλύτερος «Τζέιμς Μποντ» όλων των εποχών.

Το 1957 ήταν χρονιά ορόσημο για τον διάσημο ηθοποιό, καθώς πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού του Αλβιν Ράκοφ «Ρέκβιεμ για έναν πυγμάχο» για το BBC, που μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν κινηματογραφική επιτυχία με τον Άντονι Κουίν.

Το 1958 υπογράφει 5ετές συμβόλαιο με την 20th Century Fox, για την οποία έκανε 10 ταινίες. Ο Κόνερι μετέχει, αλλά δεν ξεχωρίζει. Με εξαίρεση, ίσως, την ταινία  «Κάπου, κάποιος, κάποτε», στην οποία υποδύεται τον εραστή της Λάνα Τάρνερ.

Ο σερ Σον Κόνερι τιμήθηκε το 1988 με ΄Οσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου (το 1988) για συμμετοχή του στην ταινία «Αδιάφθοροι» του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Ο διάσημος ηθοποιός έχει παίξει μεταξύ άλλων στις ταινίες: «Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία Σταυροφορία», «Χαϊλάντερ: Ο αθάνατος», «Το όνομα του ρόδου», ο «Βράχος», το «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» κ.ά.

Το 2006 αποφάσισε να αποσυρθεί και να ζήσει μια ήσυχη ζωή. Προτίμησε μάλιστα την ηρεμία και το τροπικό κλίμα στις Μπαχάμες (χωρίς ποτέ να ξεχνά τη λατρεμένη του Σκωτία), όπου έζησε με τη δεύτερη σύζυγό του τη ζωγράφο Μισελίν Ροκμπρίν. Εκεί γνώρισε και την Ντόλλη Γουλανδρή, καθώς η τότε πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είχε τη δική της κατοικία στο εξωτικό νησί της Καραϊβικής και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Νασάου. Ο σερ Σον Κόνερι είχε φιλοξενηθεί και στο ιδιωτικό νησί της οικογένειας Γουλανδρή, στο Ρευματονήσι.

Με τη σύζυγό του, ζωγράφο, Μισελίν Ροκμπρίν

Ο Σον Κόνερι αγαπάει όσο τίποτα άλλο τη χώρα του. Παραμένει αυστηρός εθνικιστής, ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο (ένα τατουάζ στο μπράτσο του γράφει Scotland Forever – Σκωτία για πάντα). Αυτός ήταν και ο λόγος που τόσο το 1997 όσο και την επόμενη χρονιά δεν χρίστηκε σερ. Έλαβε το χρίσμα το 2000 από τη βασίλισσα της Αγγλίας στο Παλάτι του Χόλιγουντ στη γενέτειρά του, στο Εδιμβούργο.

Περήφανος Σκωτσέζος και ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο

Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Images

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours