Πέθανε η Cicely Tyson, τρίτη σύζυγος του Miles Davis

Η Cicely Tyson ήταν ηθοποιός, αλλά λίγοι μπορεί να τη θυμούνται για την υποκριτική της καθώς πιο γνωστή ήταν σαν η τρίτη σύζυγος του Miles Davis η οποία είχε μια επαναλαμβανόμενη σχέση μαζί του που κράτησε 22 χρόνια! Ένα αξέχαστο ζευγάρι, που ήταν παντρεμένοι από το 1981 έως το 1988.

του Γιάννη Αλεξίου

Η Tyson πέθανε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου σε ηλικία 96 ετών, την ίδια εβδομάδα που κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της! Η θρυλική ηθοποιός του Χόλυγουντ πρόλαβε να μοιραστεί τις αναμνήσεις της στην αυτοβιογραφία της “Just As I Am” όπου εξιστορεί μεταξύ άλλων πώς γνώρισε για πρώτη φορά τον Ντέιβις όταν ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώτη του γυναίκα, τη χορεύτρια Frances Taylor.

Cicely Mile sDvis

Εκείνη την εποχή, η Tyson γράφει ότι επισκέπτονταν τη φίλη της, την ηθοποιό και τραγουδίστρια Diahann Carroll, όταν ο Miles Davis, που ήταν γείτονας της Carroll – ήρθε στην πόρτα της για να ζητήσει λίγη ζάχαρη. Η Tyson δεν αισθανόταν πολύ άνετα με την ιδέα της φίλης της να συναντηθούνε με τον μουσικό, αλλά τα πράγματα άλλαξαν. “. Αυτό τελικά συνέβη την ημέρα που ο Miles Davis πήρε στα χέρια το διαζύγιό του, το 1966 κι οι ανησυχίες της ξεπεράστηκαν με τη οικειότητα της συνάντησή τους καταπιούν ολόκληρες από τη ζεστασιά ανάμεσά μας, όπως θυμάται η Tyson.

Ενώ η Tyson μπορεί να ήρθε κοντά με τον Ντέιβις κατά τη διάρκεια του πρώτου διαζυγίου του, όμως δεν ήταν όπως φάνηκε η πρώτη του επιλογή καθώς παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Betty Mabry. Αυτός ο γάμος τελείωσε επίσης με διαζύγιο και τελικά παντρεύτηκε την Cicely Tyson το 1981, όταν ήταν και οι δύο στα 50 τους. Η USA Today αναφέρει ότι ο Tyson προσπάθησε να βοηθήσει τον Ντέιβις να ανακτήσει την υγεία του, αλλά όταν βρισκόταν στο δρόμο για ανάρρωση, είχε την ίδια συμπεριφορά που τους οδήγησε την πρώτη γνωριμία τους σε αδιέξοδο, δηλαδή τα ναρκωτικά και μοιχεία.
cICELY

Στο βιβλίο της, η ηθοποιός θυμάται επίσης τη στιγμή που αποφάσισε να δώσει τέλος στο γάμο της με τον Miles Davis, το 1987, έξι χρόνια μετά το γάμο τους, όταν βρήκε ένα ραβασάκι από μια άλλη γυναίκα με λεπτομέρειες που είχε οριστεί το ραντεβού τους. Όταν ο Ντέιβις προσπάθησε να φύγει για το ραντεβού αυτό, η Tyson λέει ότι «τον άρπαξε από τα μαλλιά και τον κρατούσε σφιχτά έως ότου έβαλε τόση δύναμη να ξεφύγει που σκίστηκε ένα κομμάτι από το σακάκι του στο δεξί του χέρι ! Το πέταξα στο πάτωμα και έκλεισε με δύναμη την πόρτα μόλις βγήκε έξω». Πέρασε ένας χρόνος μέχρι να χωρίσουν νόμιμα, αλλά οι δυο τους κράτησαν εγκάρδια επαφή μέχρι τον θάνατό του το 1991. Η Tyson περιέγραψε τη σχέση της με τον θρυλικό μουσικό της τζαζ ως αμοιβαία αγάπη, μέσα της USA Today.

Cicely tyson and miles davis

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη της στο NPR για την προώθηση της κυκλοφορίας του βιβλίου της, η ηθοποιός είπε: «Μακάρι να γνωρίσουν οι άνθρωποι το Miles Davis που ήξερα. Πραγματικά. Επειδή μπορείτε να μπείτε σε ένα βιβλιοπωλείο και να δείτε σειρές βιβλίων για τον Miles Davis. Λίγοι άνθρωποι που έγραψαν αυτά τα βιβλία τον γνωρίζουν. Ο Miles Davis που γνωρίζω και ήξερα δεν είναι ο Miles Davis για τον οποίο θα διαβάσετε σε αυτά τα βιβλία. Είχα την τύχη να είμαι αρκετά κοντά σε αυτόν για να τον αποκαλύψω από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε. Είναι ο Miles Davis που με κράτησε μαζί του τόσο καιρό. Όχι μόνο ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος, ήταν και εξαιρετικά ευαίσθητος. Και αυτό είναι που οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι προσπαθούσε να προστατεύσει».

cICELY dAVIS

Η Cicely Tyson γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 19 Δεκεμβρίου 1924 και μεγάλωσε στο Χάρλεμ. Ανακαλύφθηκε από έναν συντάκτη μόδας του περιοδικό Ebony και ξεκίνησε μια καριέρα ως μοντέλο.

Το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη ήταν η ταινία 12 Angry Men του 1957, αλλά δεν ξεκίνησε σωστά την καριέρα της μέχρι να εμφανιστεί στο Odds Against Tomorrow του Sidney Poitier, το 1959. Εμφανίστηκε επίσης στους The Comedians, The Last Angry Man, A Man Called Adamκαι The Heart Is A Lonely Hunter

Ενώ διακρίθηκε για τους ρόλους της στον κινηματογράφο έκανε λαμπρή καριέρα και στην τηλεόραση όπου μεταξύ άλλων εμφανίστηκε στην πρωτοποριακή τηλεοπτική σειρά Roots, The Wilma Rudolph Story, King: The Martin Luther King Story, When No Who A Listen, A Woman Called Moses, The Marva Collins Story, The Women of Brewster Place, The Oldest Living Confederate Widow Tells.
Cicely top model

Τα νεότερα ακροατήρια μπορεί να την αναγνωρίσουν ως Ophelia Hartness στην ταινία How to Get Away with Murder, έναν ρόλο που της έφερε πολλές υποψηφιότητες για βραβεία Emmy. Κέρδισε ένα Emmy για την ταινία «Η Αυτοβιογραφία της Miss Jane Pittman» (1974) και ένα Επίτιμο Όσκαρ, το οποίο έλαβε το 2018. Ο Tyson κέρδισε επίσης ένα βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό στο A Trip to Bountiful του 2013 και το 2016 ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα της έδωσε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας (Presidential Medal of Freedom).

Την μακροχρόνια αγάπη η και το ρομαντισμό της για τον Miles Davis που χρονολογείται από το 1966, το ιστορικό που το ζευγάρι “πλησίαζε όλο και πιο κοντά”, τα σκαμπανεβάσματα του χωρισμού, της επανασύνδεσης, του γάμου και του διαζυγίου κατά τη διάρκεια 22 ετών, διηγήθηκε Cicely Tyson στο PEOPLE στο τεύχος αυτής της εβδομάδας.

Πηγή:ogdoo.gr/

About Post Author

+ There are no comments

Add yours