Πέθανε στα 98 του χρόνια ο Pierre Cardin ο άνθρωπος που σημάδεψε επί δεκαετίες ολόκληρες τον χώρο της μόδας.

Την είδηση του θανάτου του μεγάλου σχεδιαστή ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin, η υπογραφή του οποίου διεθνώς γνωστή, σηματοδοτεί ένα μεγάλο και εξέχουσας σημασίας κεφάλαιο της υψηλής ραπτικής, αλλά και της pret a porte μόδας.

Ο εμβληματικός σχεδιαστής,  όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του, πέθανε σε νοσοκομείο του Παρισιού. Ο Πιέρ Γκαρντέν, που γεννήθηκε το 1922 στην Ιταλία και μετανάστευσε στη Γαλλία σε μικρή ηλικία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείου του Νουιγί στο δυτικό Παρίσι σε ηλικία 98 ετών.

File:Nora Pierre Cardin.jpg - Wikimedia Commons

Ήταν εκείνος που σχεδίασε την πρώτη unisex συλλογή ρούχων το 1958 (!), ο δημιουργός που πειραματίστηκε με νέα συνθετικά υφάσματα, που αντιστέκονταν στο παραδοσιακό γυναικείο στυλ της εποχής, που μετέτρεψε τους κύκλους σε φετίχ, που επέβαλε στους άνδρες πολύχρωμα πουκάμισα, τρελές γραβάτες και Μάο κοστούμια.

File:Pierre Cardin et Régis Campo, Institut de France.jpg - Wikimedia Commons

Έγινε δε, ο πρώτος Γάλλος που εγκαταστάθηκε στην κομμουνιστική Κίνα το 1978 και παρακολούθησε τα μοντέλα του να παρελαύνουν στο Σινικό Τείχος.

Ο Πιέρ Γκαρντέν πρωτοστάτησε στις τεχνοτροπίες της δεκαετίας του 1950 και του 1960, όχι μόνο για τα σχέδιά του αλλά για το ασύλληπτο επιχειρηματικό του μυαλό.

Πέθανε στα 98 του ο μεγάλος σχεδιαστής Pierre Cardin - zarpanews.gr

Γεννήθηκε στην Ιταλία στις 7 Ιουλίου 1922, κοντά στην πόλη Τρεβίζο. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες, αλλά για να ξεφύγουν από τον φασισμό, εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κι εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία το 1924. κι εκεί αφού ο πατέρας του έγινε γρήγορα πλούσιος έμπορος κρασιού που ονειρευόταν να δει τον γιο του αρχιτέκτονα.

Ο Πιερ βέβαια ενδιαφερόταν μόνο να σχεδιάζει ρούχα και κυνηγώντας το δικό του όνειρο, εγκατέλειψε την οικογενειακή ασφάλεια στα 14 για να εργαστεί ως μαθητευόμενος σε βιοτεχνίες στην κεντρική Γαλλία και να διδαχτεί από την παλιά φουρνιά ραφτάδων τα μυστικά του σχεδίου και της κατασκευής ενδυμάτων.

Pierre Cardin Won't Get Out of Bed for Less Than a Billion Euros | News & Analysis | BoF

Εκεί τον βρήκε ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου εργάστηκε στον Ερυθρό Σταυρό.  Ο 30χρονος σχεδόν Πιέρ Γκαρντέν παρουσίασε το 1951 την πρώτη του κολεξιόν. Το ατελιέ του στεγαζόταν στη Rue Richepanse, ενώ στα σχεδιαστήρια (και σύσσωμη τη μικρή του επιχείρηση) εργάζονταν τις πρώτες εκείνες μέρες μόλις 30 άτομα.

Πριν κάνει το μεγάλο βήμα, είχε δουλέψει μια πενταετία στον Paquin και τη Schiaparelli, είχε περάσει από τον Ντιόρ, είχε προλάβει να πει ένα τρανό όχι στην πρόταση συνεργασίας του Μπαλενσιάγκα και κυρίως είχε δοκιμαστεί σε θεατρικές μάσκες και κινηματογραφικά κοστούμια (μεταξύ αυτών και για την ταινία «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του Ζαν Κοκτό).

Ελεύθερο πνεύμα και ανοιχτόμυαλος άνθρωπος  ο Πιέρ Γκαρντέν, είχε ανοιχτά μιλήσει για το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλος, ωστόσο επί τέσσερα χρόνια υπήρξε σύντροφος ενός έτερου ειδώλου της γαλλικής κουλτούρας: της Ζαν Μορό.

 

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours