Αποφύγετε την πρόσληψη βάρους με αυτά τα υγιεινά χειμερινά τρόφιμα.
1. Πράσινο λάχανο
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το πράσινο λάχανο βγαίνει νικητής στην αναμέτρησή του με το απλό λάχανο, το μπρόκολο, και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ως προς την ικανότητά του να βελτιώνει την πέψη και να μειώνει τη χοληστερόλη.
Περιέχει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες.
Προσέξτε μην το ψήσετε για να αποφύγετε τη δυσάρεστη μυρωδιά. Είναι προτιμότερο στον ατμό για όχι περισσότερο από πέντε λεπτά.
2. Ρόδι
Ένα από τα παλαιότερα γνωστά φρούτα, το ρόδι είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο και είναι πλούσια σε φυτοχημικά.
Ένα ποτήρι χυμός ροδιού περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί, τα blueberries, και τα cranberries!
Δοκιμάστε να το προσθέσετε ωμό σε σαλάτες για να δώσετε μια γλυκιά τραγανιστή γεύση, αναμίξτε το σε ένα ποτήρι σανγκριά, ή καταναλώστε το ως μια τραγανή εκδοχή της σως cranberry.
3. Κανέλα
Όχι μόνο για την τέλεια κολοκυθόπιτα, η κανέλα βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα με την ενίσχυση της δράσης της ινσουλίνης, και προωθεί μια αίσθηση κορεσμού, κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερο χρόνο.
Βεβαιωθείτε πως δεν καταναλώνεται περισσότερο από ¼ κουταλάκι του γλυκού καθημερινά, καθώς αποτελεί επίσης ισχυρό «διαλυτικό» του αίματος.
4. Κουρκουμάς
Οι ιδιότητές του για την υγεία και την επούλωση είναι γνωστές και γιορτάζονται για εκατοντάδες χρόνια από τις Ανατολικές παραδόσεις, και τώρα η επιστήμη έχει αρχίσει να ανακαλύπτει το γιατί.
Ο κουρκουμάς έχει πολύ ισχυρές αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, που οφείλονται στην πορτοκαλί χρωστική ουσία που περιέχει, την κουρκουμίνη, ένα φυτοχημικό συστατικό που βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.
5. Πολύχρωμα καρότα
Γενναιόδωρος καθ’ όλη τη διάρκειά του ο χειμώνας, μας προσφέρει αυτά τα υπέροχα λαχανικά διαφορετικών αποχρώσεων οι οποίες βασίζονται στις διάφορες χρωστικές ουσίες των θρεπτικών συστατικών τους.
Ακριβώς όπως και με τις πρότυπες ποικιλίες πορτοκαλιών, όλα περιέχουν βήτα-καροτένιο και λουτεΐνη.
Δοκιμάστε τα στο φούρνο με μια σως από σιρόπι σφενδάμου και μουστάρδα!
6. Γιούκα
Ένα λαχανικό που προέρχεται από τη Κεντρική και Νότια Αμερική παρόμοιο με την πατάτα, η ρίζα γιούκα είναι παχύτερη με κολλώδη υφή, κάτι που την καθιστά ιδανική για σούπες, πουρέ πατάτας, ακόμη και για τηγανιτές πατάτες!
Είναι γνωστή για την ευεργετική της δράση στη διαχείρηση των συμπτωμάτων του διαβήτη και της αρθρίτιδας.
7. Αγκινάρες
Οι αγκινάρες κατατάσσονται στο νούμερο επτά της κορυφής στη λίστα με τις 20 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά του USDA.
Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, φυτικών ινών, βιταμινών B6, C και Κ, και βοηθούν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου να καταπολεμήσουν τις διάφορες παθήσεις.
Αν αυτά δεν σας φαίνονται αρκετά ώστε να τις δοκιμάσετε, να προσθέσουμε ακόμη ότι οι αγκινάρες είναι χαμηλές σε θερμίδες, αλλά πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες συντελούν στο να νιώθετε πλήρης γρηγορότερα.
Δοκιμάστε τες σαν Dip μαζί με το επίσης πολύ υγιεινό μας σπανάκι.
8. Μανιτάρια Reishi
Μια μυστική σούπερ τροφή που χρησιμοποιείται από Ασιατικούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια. Αυτά τα μανιτάρια έχουν την παράδοση της ενίσχυσης, σχεδόν όλες τις πτυχές της υγείας, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής.
Τα μανιτάρια Reishi (προφέρεται REE-shee) βοηθούν στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε ηπατική ή νεφρική νόσο, και σε πολλές μορφές καρκίνου.
Συνήθως καταναλώνονται με τη μορφή αποξηραμένων μανιταριών ή σκόνης, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αραιωτικό του αίματος, οπότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν ήδη χρησιμοποιείται κάτι παρόμοιο ή εάν έχετε χαμηλή πίεση αίματος.
9. Σέσκουλα
Για πάντα στον κατάλογο με τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο, τα σέσκουλα έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν τουλάχιστον 13 διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, και επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Βράζουμε τα φύλλα για τουλάχιστον τρία λεπτά για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία, ή χρησιμοποιούμαι τα πρώτα φύλλα για να εμπλουτίσουμε τις σαλάτες και τα smoothies μας.
10. Γλυκοπατάτα
Μια αμυλούχα αλλά υγιεινή τροφή, οι γλυκοπατάτες έχουν κερδίσει χώρο στο τραπέζι, χάριν στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και τα αμέτρητα θρεπτικά συστατικά τους.
Δοκιμάστε τες με τη μορφή πουρέ σαν συνοδευτικό σε ένα πιάτο, ή ψητές σε ένα κλασικό μενού κατσαρόλας και απολαύστε τη γλυκιά τους γεύση.
Ψήστε μια γλυκοπατάτα και συνοδεύστε με τσίλι, αντί για καλαμποκόψωμο!
Ιωάννα Βλάχου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc • Επιστημονική Συνεργάτης της Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ • Email: iwanvlachou@gmail.com
logodiatrofis.gr