Το καρπούζι αποτελεί μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και έχει ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας γι’ αυτό και αποτελεί το «must» φρούτο τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
- Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες!
- Συμβάλει στην μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου.
- Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι φυτοχυμικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Έχει προστατευτική δράση στον οργανισμό αφού έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας έτσι από χρόνιες παθήσεις. Έρευνες συνδέουν το λυκοπένιο να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και ιδίως του προστάτη.
- Είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.
- Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία συμβάλει βοηθά στην ομαλή όραση των ματιών.
- Περιέχει βιταμίνη C, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη η οποία προστατεύει από το οξειδωτικό στρες τον οργανισμό.
- Περιέχει πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) η οποία συμβάλει στην καλύτερη ψυχολογική αλλά και πνευματική υγεία του νευρικού συστήματος.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ
- Το καρπούζι αποδίδει μόνο 30 θερμίδες (kcal) ανά 100 γραμμάρια και αποτελείτε από 94% νερό.
- Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες.
- Είναι πλούσιο σε φυσική ζάχαρη και έτσι δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα από τα άτομα που έχουν διαβήτη.
- Περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
- Προτιμήστε να το καταναλώσετε όταν είναι ώριμο, διότι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Μερικές ιδέες για το πως μπορείτε να το καταναλώσετε:
- Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό ή να γίνει φρέσκος χυμός.
- Μπορείτε να το βάλετε μέσα σε σαλάτες.
- Μπορεί να γίνει φρουτοσαλάτα.
- Μπορείτε να το συνδυάσετε με χαλούμι, φέτα ή ελιές.
- Μπορείτε να φτιάξετε γρανίτα, είναι δροσερή και απολαυστική!
- 1 μερίδα καρπούζι είναι 1 μερίδα φρούτου και αντιστοιχεί σε 200 γραμμάρια τα οποία αποδίδουν 60 θερμίδες.
Δοκιμάστε το!
Μπορείτε να το κάνετε παγωμένη πίτσα.
Τρόπος παρασκευής: Κόψτε λεπτές φέτες το καρπούζι, προσθέστε παγωμένο γιαούρτι ως βάση και βάλτε πάνω κομμένα φρούτα όπως μύρτιλα, μούρα, μήλο, ακτινίδιο και κεράσια!
Εύη Γιαλλούρη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος • Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr