Τρώγοντας μούσλι, φρούτα και λαχανικά κάθε πρωί μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερα οστά και να συμβάλλει στην πρόληψη της αρθρίτιδας, λένε οι επιστήμονες.

Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA), τότε ίσως πρέπει να αλλάξετε τη ρουτίνα του πρωινού σας. Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι μια πλούσια σε ίνες διατροφή μπορεί να μειώσει τη βλάβη των οστών στην οδυνηρή, προοδευτική αυτή ασθένεια. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πρότειναν να τρώτε μούσλι κάθε πρωί, καθώς και αρκετά φρούτα και λαχανικά στη διάρκεια της ημέρας. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι οι ίνες ενισχύουν ένα μόριο που παράγεται από βακτήρια στο έντερο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των αρθρώσεων και των οστών.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Mario Zaiss από το Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg της Γερμανίας (FAU) δήλωσε: «Αποδείξαμε ότι μια φιλική προς τα βακτήρια δίαιτα έχει αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα. Τα ευρήματά μας προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τις φλεγμονώδεις ασθένειες των αρθρώσεων καθώς και για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, από την οποία συχνά υποφέρουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε συγκεκριμένες συστάσεις για μια δίαιτα φιλική προς τα βακτήρια αυτή τη στιγμή, αλλά η κατανάλωση μούσλι κάθε πρωί καθώς και αρκετών φρούτων και λαχανικών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη διατήρηση μιας πλούσιας ποικιλίας βακτηριακών ειδών».

Η υγεία της χλωρίδας του εντέρου συνδέεται όλο και περισσότερο με μια σειρά από παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Κάθε ενήλικας μεταφέρει περίπου 2 κιλά ευεργετικών βακτηρίων στα έντερα. Βοηθούν την πέψη με το σπάσιμο των ινών προς τα κάτω στα επιμέρους συστατικά τους, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν από το σώμα. Όμως, η ομάδα διαπίστωσε ότι δεν είναι τα ίδια τα εντερικά βακτηρίδια, αλλά οι μεταβολίτες τους – μια ουσία που παράγεται ή χρησιμοποιείται όταν το σώμα διασπά τα τρόφιμα, τα φάρμακα ή τα χημικά – τα οποία επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ως εκ τούτου έχουν ένα ισχυρό θετικό αποτέλεσμα στις αυτοάνοσες ασθένειες ως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα προπιονικά και βουτυρικά λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία σχηματίζονται κατά τη διάρκεια των διεργασιών ζύμωσης που προκαλούνται από τα εντερικά βακτηρίδια. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν στο υγρό της άρθρωσης και θεωρείται ότι έχουν σημαντική επίδραση στη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι ικανή να αλλάζει τα εντερικά βακτηρίδια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζονται περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, ιδιαίτερα προπιονικά τα οποία προκάλεσαν μείωση του αριθμού των κυττάρων που αποδομούν τα οστά, μειώνοντας έτσι σημαντικά την υποβάθμισή τους. Το προπιονικό, ένα από τα καλύτερα γνωστά λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, έχει χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό στη βιομηχανία αρτοποιίας από τη δεκαετία του 1950 και έχει ελεγχθεί και εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Πηγή: fau.eu

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours