Χριστουγεννιάτικα γλυκά, η πιο αγαπημένη φράση όλων των γλυκατζήδων! Όσοι αγαπούν τα Χριστούγεννα, λατρεύουν τη μυρωδιά της κανέλας, της ζάχαρης, του βουτύρου και του πορτοκαλιού που κατακλύζουν το σπίτι. 

Ώρα λοιπόν να φτιάξουμε τα πιο υπέροχα χριστουγεννιάτικα γλυκά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, σοκολατένια γλυκά, με φρούτα, παραδοσιακά ελληνικά και διεθνή, όλα φτιαγμένα από τα χεράκια μας! Συνταγές ζαχαροπλαστικής δοκιμασμένες στο χρόνο, μυστικά και ιδέες για τα πιο νόστιμα γλυκά των Χριστουγέννων. Μοιραστείτε τα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα τις γλυκές δημιουργίες σας που θα κάνουν το γιορτινό σας τραπέζι μοναδικό!

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)

Πανετόνε (γλυκό ψωμί)

Προετοιμασία 40 λεπτά

Συνολικός χρόνος 40 λεπτά

Μερίδες 15

Θερμίδες 345 θερμίδες

Υλικά

  • 2 κύβοι νωπή μαγιά Το Χελιδόνι των 25 γρ.
  • 3/4 φλιτζ. νερό χλιαρό στους 30οC
  • 870 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 340 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. ξανθές σταφίδες τις αφήνουμε να μαλακώσουν για 30 λεπτά στο νερό και κατόπιν τις στραγγίζουμε
  • 75 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

  • Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά: βάζουμε τους κύβους νωπής μαγιάς Το Χελιδόνι σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και προσθέτουμε 70 γραμμάρια  από το αλεύρι. Ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την υπόλοιπη μαγιά και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Στην συνέχεια, προσθέτουμε 2 αυγά, 180 γρ. αλεύρι, 50 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε να ενωθούν κι αυτά στην ζύμη. Τέλος, με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε τα 115 γρ. βούτυρο. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει λείο, καλύπτουμε ξανά με την μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-1½ ώρες. 
  • Κατόπιν μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε τους κρόκους, το μέλι, τη βανίλια, τα υπόλοιπα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 κ.γλ. αλάτι. Χτυπάμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Χτυπάμε να ενσωματωθεί καλά και προσθέτουμε τα 600 γρ. αλεύρι, τις σταφίδες με τα ζαχαρωτά και τα ξύσματα πορτοκιαλιού και λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια αλλάζουμε τον αναδευτήρα του μίξερ και βάζουμε το γάντζο να ζυμώνει, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, για 1-2 λεπτά. Βγάζουμε από το μπολ και ζυμώνουμε με το χέρι λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει. Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη για να σταθεί μέχρι να τριπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες.
  • Πλάθουμε σε μπάλα τη ζύμη μας και την τοποθετούμε σε μια βουτυρωμένη κυλινδρική φόρμα (αυτήν της μπόμπας). Σκεπάζουμε για τελευταία φορά με μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, για 2-2½ ώρες. 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Ψήνουμε το panettone για 10 λεπτά, μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος μειώνουμε στους 170oC και ψήνουμε μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια και να ψηθεί εσωτερικά το πανετόνε, για 40-50 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο, περνάμε από την βάση του και σταυρωτά καλαμάκια για σουβλάκια (ξύλινα ή μεταλλικά) και τα στηρίζουμε στα τοιχώματα μιας βαθιάς κατσαρόλας. Το πανετόνε πρέπει να κρυώσει ανάποδα στην κατσαρόλα στηριζόμενο στα καλαμάκια προτού κοπεί, διαφορετικά το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεφουσκώσει.

Gingerbread μπισκότα με royal icing

Gingerbread cookies από τον Τάσο Αντωνίου. Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα μπισκότα με βούτυρο, τζίντζερ και κανέλα. 

Προετοιμασία 25 λεπτά

Εκτέλεση 15 λεπτά

Συνολικός χρόνος 40 λεπτά

Μερίδες 30

Θερμίδες 115 θερμίδες

Υλικά

  • 700  γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γλ τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 230  γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κυβάκια
  • 4 αυγά
  • 340  γρ. καστανή ζάχαρη
  • 80  γρ. μέλι
  • 4 κ.σ. γάλα
  • 500  γρ. ζάχαρη άχνη
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα και το βούτυρο μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα που μοιάζει με ψιχουλιαστή άμμο.
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε 2 αυγά, την καστανή ζάχαρη και το μέλι και τα ρίχνουμε στο στερεό μείγμα. Ανακατεύουμε με τα χέρια και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ώστε να δημιουργηθεί η ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον γάλα. Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια και την πιέζουμε να πλατύνει.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη, πιέζοντάς την ελαφρά να πλατύνει κι άλλο (αλλά όχι σε μπάλα), και την αφήνουμε για 40 λεπτά στο ψυγείο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ξετυλίγουμε και την τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστού.
  • Με κουπ πατ την κόβουμε στα σχήματα της επιλογής μας. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
  • Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά πριν τα διακοσμήσουμε με το γλάσο.

Ετοιμάζουμε το γλάσο royal icing:

  • Χτυπάμε το ασπράδι από 2 αυγά στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μαρέγκα. Λίγο πριν σφίξει η μαρέγκα προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη άχνη και τον χυμό λεμονιού.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθούν λαμπερές κορυφές. Αν θέλουμε να κάνουμε χρωματιστά σχέδια, αναμειγνύουμε το γλάσο με το χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογής μας. Γεμίζουμε με το γλάσο το κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχεδιάζουμε στην επιφάνεια των κρύων μπισκότων.
  • Αφήνουμε το γλάσο να σταθεί καλά στα μπισκότα για 3-4 ώρες πριν τα σερβίρουμε.

Χριστόψωμο

συνταγή χριστόψωμο

Χριστόψωμο από τον Τάσο Αντωνίου.Μία παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.

Προετοιμασία 30 λεπτά

Εκτέλεση 50 λεπτά

Συνολικός χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά

Μερίδες 12

Θερμίδες 470 θερμίδες

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.σ σουσάμι
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό βιολογικό κατά προτίμηση
  • ½ κ.σ γλυκάνισο
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό
  • 12 ολόκληρα καρύδια για το στόλισμα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 120 γραμμάρια χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 125 γραμμάρια αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (όχι στο καλοριφέρ) να φουσκώσει η ζύμη μας για περίπου 15 λεπτά.
  • Βράζουμε το γλυκάνισο σε 200 γραμμάρια νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο, και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 22 εκατοστών και τοποθετούμε τη ζύμη μας, αφήνοντας λίγη στην άκρη για την διακόσμηση του Χριστόψωμου. Από το ζυμάρι αυτό φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού, αλλά και τα υπόλοιπα σχέδια που θέλει ο καθένας στα τέσσερα τέταρτα του σταυρού.
  • Τοποθετούμε ολόκληρα καρύδια σε διάφορα σημεία του Χριστόψωμου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη του ψωμιού.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά με μία ώρα. Μόλις το Χριστόψωμο πάρει χρώμα (μετά από 30 λεπτά περίπου), σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, για να μην πάρει πολύ καστανό χρώμα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο.

http://www.mamapeinao.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author